10 boekentips voor de feestdagen

Met de feestdagen voor de deur is het de perfecte tijd om bij te lezen met (vak)literatuur. Arbo zet een selectie op een rij. De boog kan natuurlijk niet altijd gespannen staan, dus er zitten ook romans tussen.

10 boekentips voor de feestdagen

Mijnheer, dat weiger ik - Peter Sierksma

Het is 16 november 1942. Pieter Kapenga (1898-1982), hoofdagent in Kampen, wordt bij zijn korpschef geroepen voor een ‘opdracht die zo onopvallend mogelijk moet worden uitgevoerd’. Het gaat om de deportatie van zijn Joodse stadsgenoten naar Westerbork. Kapenga weigert en komt terecht in Kamp Vught en daarna in Dachau. Kapenga overleeft, maar hij spreekt er nooit meer over. Dit tot verdriet van zijn kleinzoon, de historicus en oud-Trouw-journalist Peter Sierksma. Nu, bijna tachtig jaar later, probeert Sierksma alsnog de religieuze en politieke achtergronden van zijn grootvaders weigering te achterhalen in het boek Mijnheer, dat weiger ik.

De zeven ondeugden van de vrouwelijke manager - Ellen Soentken

Dit boek is niet voor watjes. De zeven ondeugden van de vrouwelijke manager is geschreven voor vrouwen die wat willen bereiken in hun werkende leven. Hoe kom je als vrouw vooruit in een omgeving waar het nog altijd voornamelijk draait om mannelijke normen en waarden? In de afgelopen jaren ontdekte Ellen Soentken dat vrouwen verder komen als zij creatiever gebruik maken van hun vrouwelijke competenties. Stap voor stap zijn haar inzichten uitgewerkt in het model van de Zeven Ondeugden. Ben je een heks, een hoer of een kwezel? Of sta je als maagd koel en sereen overal boven?

Succesvol adviseren in de praktijk - Cecile de Roos, Edith Groenendaal

Succesvol adviseren in de praktijk is samengesteld door en voor professionals in het adviesvak. Het is ontstaan vanuit het idee dat een adviseur succesvol is als hij waarde toevoegt voor de klant. De ingrediënten hiervoor zijn verwoord in de schijf van vijf: rollen, stijlen, vaardigheden, competenties en hoe vertrouwen bij kan dragen. De vijf ingrediënten vormen de voeding voor de adviseur met behulp waarvan hij zichzelf continu kan ontwikkelen. Succesvol adviseren is praktisch van opzet, met actuele thema’s en praktische werkvormen. De nadruk ligt op adviseurs werkzaam in de driehoek mens, arbeid en organisatie.

Intens: Het verhaal van Diederik Gommers -Wilma de Rek

In maart 2020 werd intensivist Diederik Gommers ineens gesprekspartner van het kabinet en de BN'er die de coronacrisis kon uitleggen. In Intens vertelt hij hoe het er achter de schermen aan toeging. Wat betekent het als je als arts plotseling politieke invloed krijgt? Wat gebeurde er precies tijdens de overleggen in het Catshuis? Diederik Gommers blijkt niet alleen een bevlogen arts, maar ook een aanstekelijk en openhartig verteller, en een echte family man. Journaliste Wilma de Rek, die hem op de voet volgde, tekende zijn bijzondere verhaal op.

Authentiek zelfvertrouwen - Arjen van Witteloostuijn, Jacqueline Brassey, Nick van Dam

Iedereen is wel eens onzeker, dat is heel normaal. Zodra we bijvoorbeeld iets nieuws leren of doen (buiten onze comfortzone treden), lopen we de kans daar onzeker over te zijn. Soms echter houdt die onzekerheid ons tegen om de beste versie van onszelf te worden. Authentiek zelfvertrouwen helpt u effectief om te gaan met die onzekerheid en dat gevoel van stress. Het leert ons dat we comfortabel kunnen worden met ongemak.

De tachtigjarige vrede – Kees van Kooten

Dit jaar werd Kees van Kooten tachtig en in De tachtigjarige vrede neemt hij de lezer mee door een bloemlezen van verhalen uit de 27 boeken die hij uitgaf gedurende zijn carrière. Hij deed dit naar eigen zeggen omdat hij zijn eigen verhalen weer ging lezen. ‘Wat verdriet erin, wat vreugde, een beetje satire. Ook heb ik bij elk verhaal gekeken of het typerend was voor de tijd,’ zo vertelde hij in september aan Trouw.

De jongen, de mol, de vos en het paard - Charlie Mackesy, Arthur Japin

'De jongen, de mol, de vos en het paard', vertaald door Arthur Japin, is een prachtig verhaal van Charlie Mackesy over vriendschap, liefde en jezelf zijn. De 100 illustraties en de poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen de jongen en de drie dieren. De universele lessen die ze samen leren zijn stuk voor stuk levenswijsheden. De Nederlandse editie van ‘The Boy, the Mole, the Fox and the Horse’ is prachtig vertaald door Arthur Japin, waardoor de teksten nog dichterbij komen. Een moderne klassieker, die je kijk op het leven verandert.

Veiligheidsfabels 1-2-3 - Carsten Busch

veiligheidsfabels

Veiligheid heeft een probleem. Gedurende tientallen jaren is het vruchtbare grond voor fabels, misverstanden en dwalingen geworden. Veiligheidsfabels 1-2-3 verzamelt bijna honderd veiligheidsfabels. In beknopte en luchtige besprekingen kijkt Carsten Busch naar de zwakke punten van het gebruikelijke denken binnen veiligheid en geeft hij aanzetten tot alternatieve benaderingen en verbetering.

Het Corporate Brein - Kilian Wawoe

Wawoe vond tijdens de lockdown meer dan 600 artikelen over thuiswerken, sprak honderden mensen over hun ‘thuiswerk-ervaringen’ en nam vragenlijsten af bij duizenden medewerkers, en werkte met tientallen organisaties aan een nieuwe vorm van samenwerken die hij het corporate brein noemt. Het corporate brein stelt organisaties in staat om medewerkers beter te laten presteren op afstand en op kantoor, en stress op het werk te verminderen. Als iedereen de regels van dit boek volgt, hoeven we nooit meer in de file te staan.

Vaxx – Roel Coutinho

Epidemioloog Roel Coutinho schetst de geschiedenis van infectieziektes en vaccinaties. In een toegankelijke terugblik beschrijft hij hoe de ontwrichtende effecten van ziektes als polio, pokken, mazelen, difterie, kinkhoest werden bestreden met vaccinatieprogramma’s. In zijn tijd als RIVM-directeur kreeg Coutinho te maken met harde tegengeluiden en een mislukte campagne voor bescherming tegen baarmoederhalskanker middels het HPV-vaccin. Het boek Vaxx is een reactie daarop.

6 regels om misverstanden met collega's te voorkomen

6 regels om misverstanden met collega's te voorkomen

Ga er niet zomaar van uit dat je weet wat een collega ergens van vindt. Om misverstanden en conflicten te voorkomen, houd je je aan zes regels die...

Verschillende muntjes

Verschillende muntjes

'Hallo!' De man achter het stuur lachte mij via de achteruitkijkspiegel vriendelijk toe. Hij begroette me alsof ik gezellig op bezoek kwam. Met één...

Vakblad Arbo nummer 3 (2023) verschenen (thema Opleiden)

Vakblad Arbo nummer 3 (2023) verschenen (thema Opleiden)

Het derde magazine van 2023 van Vakblad Arbo is uit! Deze editie heeft als thema Opleiden. Maar dit juni-nummer bevat ook nog heel veel andere...

Een verbluffend eenvoudig en krachtig wapen: de waarom-vraag

Een verbluffend eenvoudig en krachtig wapen: de waarom-vraag

Meestal houden we ons stilzwijgend aan bepaalde regels en richtlijnen. Totdat we ze overtreden. Bijvoorbeeld door te vragen wat iemand bedoelt als...

Vakblad Arbo nummer 2 (2023) verschenen

Vakblad Arbo nummer 2 (2023) verschenen

Vakblad Arbo nummer 2 van 2023 is verschenen. In dit nummer lees je veel over de beheersing van de risico's rond gevaarlijke stoffen. Preventie is...

Studio Gehoord over het verhogen van werkplezier in het ziekenhuis

Studio Gehoord over het verhogen van werkplezier in het ziekenhuis

De dokter moet zijn rol binnen het behandelproces minder belangrijk gaan vinden en vaker luisteren naar de verpleegkundigen. Interview met Heleen...

Studio Gehoord over psychologische veiligheid binnen het onderwijs

Studio Gehoord over psychologische veiligheid binnen het onderwijs

Als medewerker leren omgaan met ongemak en weerstand in de dialoog over diversiteit en inclusie is essentieel voor het laten ontstaan van een veilig...

Studio Gehoord: zo stimuleer je een lerende organisatie

Studio Gehoord: zo stimuleer je een lerende organisatie

Vanuit een positieve benadering stimuleer je een lerende organisatie. Tweede interview met Leen Paape.