Peter Ladage: "Leveranciers kunnen ook van waarde zijn"

Ook leveranciers kunnen van toegevoegde waarde zijn als ze goede instructies geven. Dat doen de meeste ook wel. Aan het woord is veiligheidskundige Peter Ladage.

Peter Ladage: "Leveranciers kunnen ook van waarde zijn"

We vroegen een aantal arbodeskundigen naar hun ervaringen met inkoop van arbodiensten en producten. Dit keer is het woord aan Peter Ladage. “De beste leveranciers hebben een groot assortiment dat voldoet aan de normale behoefte, hoewel afwijkende maten en modellen niet altijd leverbaar zijn. Peter Ladage is veiligheidskundig, directeur van ArboAanzet en eindredacteur van de Praktijkgids Arbeidsveiligheid.

Peter Ladage: "Zelf kan ik dan nog uit een vastgesteld assortiment kiezen en kijk daarbij naar de beste verhouding tussen veiligheid en comfort."
Peter Ladage: "Zelf kan ik dan nog uit een vastgesteld assortiment kiezen en kijk daarbij naar de beste verhouding tussen veiligheid en comfort."

Sommige, meest vrouwelijke werknemers, klagen dat ze erbij lopen alsof ze de jas van hun vader aan hebben. Dat komt omdat op de bouwplaatsen waar ik veelal kom – de bouw en infratechniek - ongeveer 95 procent man is en maximaal 5 procent vrouw. Vrouwen willen ook graag goed zittende veiligheidskleding en schoenen"

Probleem: hoofd- en kleine aannemers

Ook kunnen leveranciers van toegevoegde waarde zijn als ze goede instructies geven. Dat doen de meeste ook wel. Probleem is dat je bij grote projecten, ik werk nu voor een overheidsorganisatie aan een groot project, je een hoofdaannemer en tal van kleine aannemers hebt. Natuurlijk checken we de projecten vaak en als we een onderaannemer treffen die een potje maakt van het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen dan treden we wel op.

Het is soms onbegrijpelijk hoe mensen omgaan met hun eigen veiligheid ”

Maar eerlijk is eerlijk. Het is soms onbegrijpelijk hoe mensen omgaan met hun eigen veiligheid en het gebruik van PBM. Laatst nog sprak ik iemand aan die in een hoogwerker zijn valbescherming verkeerd droeg. Hij dacht dat de correcte draagwijze zijn bloedvaten zou afknellen en dus bij een val binnen tien minuten tot zijn dood zou leiden. Dus deed hij het op zijn eigen manier. Hij beweerde wel een instructie gehad te hebben.

Veel leveranciers willen wel instructie geven, maar in de praktijk wordt daar nog te weinig gebruik van gemaakt. Het is soms abominabel gesteld met de naleving van het gebruik van beschermingsmiddelen.

Inkoop van spullen en contracten

Bij de inkoop van spullen voor onze eigen mensen wordt met een vaste leverancier een raamcontract afgesloten. Zelf kan ik dan nog uit een vastgesteld assortiment kiezen en kijk daarbij naar de beste verhouding tussen veiligheid en comfort. Op de werkvloer is in eerste instantie de werkgever verantwoordelijk voor de veiligheid van zijn mensen. Natuurlijk checken we of dit op een juiste manier gebeurt en stellen we soms aanvullende veiligheidsnormen waaraan de middelen moeten voldoen.

De goedkoopste die toch aan de norm voldoet

Maar het zijn uiteindelijk de werkgevers zelf die de inkoop doen. Dat wordt dan vaak de goedkoopste die toch aan de norm voldoet. Niet altijd is het gebruik van beschermingsmiddelen te voorkomen.

Bijvoorbeeld met het frequent boren in een omsloten ruimte zoals een tunnel. Hierbij komt toch vaak, ondank de inzet van specifiek gereedschap, veel stof vrij. Ga dan maar eens een hele dag fysiek zwaar werk doen met een FFP2 of FFP3 masker. De arbeidshygiënische strategie is daarom het belangrijkst. Neem eerst de oorzaak weg en pas op het laatst pas beschermingsmiddelen toe.

Tekst | Ton Bennink

Ton Bennink

Ton Bennink

Journalist

Ton Bennink is journalist en werkt als docent aan de Fontys Hogeschool voor de Journalistiek in Tilburg.