Nieuwe checklist: Eisen die nu gesteld worden aan de RIE

De RI&E moet nu voldoen aan een aantal criteria. De vier belangrijkste zijn volledigheid, actualiteit, actuele inzichten en betrouwbaarheid. Maar ook het plan van aanpak is van groot belang. De redactie van Arbo in de praktijk maakte op basis van de nieuwe inzichten een checklist.

Nieuwe checklist: Eisen die nu gesteld worden aan de RIE

Zeer recent zijn er criteria geformuleerd voor het toetsen van de risico-inventarisatie & -evaluatie (RI&E). Daarmee moet u rekening houden bij het opstellen van de RI&E. Zo maakt u een grote stap. Want de aanpak van de werkelijke risico’s op de werkvloer tilt de RI&E naar een hoger niveau.

Kijken naar de werkelijke risico's op de werkvloer

De criteria zijn op 24 maart 2022 gepubliceerd in Staatscourant nr. 7977. Deze criteria maken een belangrijke verbeterslag in de RI&E mogelijk. Want in plaats van de oppervlakkige symptomen kijken we naar de werkelijke risico’s op de werkvloer. Door die knelpunten vervolgens structureel aan te pakken, werken organisaties echt aan gezonder en veiliger werk. De redactie van de kennisbank Arbo in de praktijk maakte op basis hiervan een overzicht van de criteria voor de RI&E. De checklist is onderdeel van het abonnement Arbo Professional.

Vier belangrijke criteria

De RI&E moet nu voldoen aan verschillende criteria, volgens de regelgeving rondom arbeidsomstandigheden. Deze criteria gelden zowel voor de RI&E als voor het toetsen van de RI&E. De vier belangrijkste zijn volledigheid, actualiteit, actuele inzichten en betrouwbaarheid. En vergeet het plan van aanpak niet.

Checklist gesteld aan de RI&E

Als abonnee van Arbo Professional vindt u deze Checklist: eisen die gesteld worden aan de risico-inventarisatie en -evaluatie in de kennisbank Arbo in de praktijk onder het kopje Checklist met een uitgebreide toelichting erbij.

Lees meer over

Henk Koenders

Henk Koenders

Redacteur Arbo-online

Henk Koenders is redacteur van de Kennisbank Arbo in de praktijk. Henk is in diverse functies werkzaam geweest bij de Arbeidsinspectie. Zijn laatste functie was die van Programmamanager Bedrijven met Gevaarlijke Stoffen. Daarnaast is hij als examinator en docent verbonden aan HVK-opleidingen.