De camerabeelden tonen de beelden in een fietsenwinkel. Het is geen drukke dag, en de medewerkers scrollen wat op hun mobieltje. Niets bijzonders inderdaad, maar dan… uit het niets ontstaat er plotseling een enorme steekvlam. En binnen een fractie van een seconde staat de halve winkel in brand. De mannen rennen voor hun leven.
Een bomaanslag? Nee, de waarheid is nog grimmiger: het kwam allemaal door een lithium batterij, in een van de e-bikes. “Waarschijnlijk was die gevallen of ergens tegenaan gebotst”, zegt Inge Verbiest. “Dan heeft de fiets zelf misschien geen schrammetje, maar de batterij kan intern beschadigd zijn. Daardoor neemt de kans toe dat die ontbrandt of ontploft, vooral tijdens het opladen. En een batterijbrand verspreidt zich razendsnel, veel sneller dan de meeste mensen denken. Het gaat om een kettingreactie: één cel in zo’n batterij raakt oververhit en steekt onmiddellijk de andere aan. En wat het erger maakt: Je kunt dat met een gewoon blusapparaat onmogelijk blussen.”
Oplossing 1: Een branddeken

En toch is een batterijbrand wel degelijk te bestrijden. Verbiest is Productexpert bij Vandeputte Safety Experts, en dat bedrijf levert onder andere een batterijdeken. “Die is Kiwa-getest en in Duitsland wordt hij al veel gebruikt”, vertelt ze. “Hij is speciaal ontwikkeld voor elektrische auto’s: als die in brand vliegen, kan de brandweer de deken eroverheen trekken. Let wel: de batterij zelf blijft zelfs dan smeulen, ook zonder zuurstof. Dus als je het deken zou weghalen, laait het vuur meteen weer op. Maar zo’n deken voorkomt wel dat de brand zich verder verspreidt, en giftige rookgassen zullen er grotendeels onder blijven. Natuurlijk vormt dit een curatieve oplossing, maar we hebben ook kleinere dekens, en die zijn geschikt voor preventie. Die kun je over een fiets of pallet met batterijen leggen. Als het misgaat, blijft de schade beperkt.”
Oplossing 2: Batterijen opladen in een speciale batterijtas

Voor bedrijven die regelmatig batterijen opladen of vervoeren ligt er nóg een preventieve oplossing: een speciale batterijtas. Volgens Verbiest werkt die heel eenvoudig. “Je haalt de batterij bijvoorbeeld uit een elektrische fiets en stopt hem in zo’n tas om veilig op te laden. Mocht die batterij tijdens het laden oververhit raken en ontbranden, dan blijft het vuur in de tas. Ondertussen kan de druk via kleine gaatjes veilig ontsnappen.”
Deze batterijtasjes zijn ideaal voor bedrijven waar medewerkers vaak onderweg batterijen opladen. “Neem de medewerkers in de groenvoorziening”, zegt Verbiest. “Die werken elke dag met batterijen. Juist voor hen is het belangrijk om die veilig te vervoeren en op te laden in zo’n batterijtas. Daarmee beperk je risico’s direct tot een minimum. Want de tasjes zijn gemaakt van brandvertragend materiaal en uitgebreid getest door leveranciers.”
Oplossing 3: Batterijen veilig opslaan in een batterijkast
De veiligste oplossing volgens Verbiest is een speciale batterijkast. “Hierin zitten 32 veilige oplaadpunten. Bijvoorbeeld voor batterijen van elektrische fietsen, en elektrisch gereedschap, zoals boormachines of grasmaaiers. Maar de kasten zijn ook geschikt voor accu's van drones en van gewone laptops. Een eventuele brand blijft beperkt tot binnenin die kast.”
Want de kast beschikt over speciale voorzieningen om de schade zoveel mogelijk te beperken. Hij bevat een rook- en temperatuurdetectie; de legborden zijn brandvertragend, en een automatisch overdruksysteem voert explosiedruk veilig af. “Bij problemen sluiten de deuren automatisch”, zegt Verbiest. “Je kunt er ook nog een aerosol-koelsysteem in laten zetten, dat direct in werking treedt bij een beginnende brand. Daardoor daalt de temperatuur meteen en krijgt het vuur geen kans zich uit te breiden. We kunnen niet beloven dat alle batterijen een incident overleven, maar de kans is groot dat apparaten zoals laptops gespaard blijven.”
Voor grotere bedrijven zijn er kasten met individuele lockers beschikbaar. Verbiest vertelt hoe dat werkt in de praktijk: “Medewerkers zetten hun batterijen in een eigen locker die sluit met een cijfercode. Ook deze locker-kasten hebben een overdruksysteem en een alarm. Gaat er iets mis, dan verplaats je de hele kast eenvoudig met een heftruck naar buiten en bel je de brandweer.”

Veilig én fiscaal aantrekkelijke oplossingen tegen batterijbrand
Op dit moment bestaat er nog geen specifieke wet- of regelgeving die bedrijven verplicht stelt om maatregelen te nemen voor de veilige opslag of vervoer van lithiumbatterijen. Maar Verbiest verwacht dat dit snel verandert: “Onze kasten hebben al een Duits VDMA-certificaat en waarschijnlijk wordt dat binnenkort ook Europees ingevoerd. Voor Nederlandse ondernemers is er nog een extra voordeel: zij kunnen via de Milieu-investeringsaftrek (MIA) tot 45% belastingvoordeel krijgen bij aanschaf. Dat is een krachtig argument om te investeren in veiligheid.”
Inge Verbiest is Productexpert bij Vandeputte Safety Experts. Dit artikel is in samenwerking met Vandeputte Safety Experts tot stand gekomen.
Dit artikel is gesponsord door Vandeputte Safety Experts.