Hoe vind je voor een standaardschoen toch de juiste pasvorm?

Elke voet is uniek. Maar dat geldt niet voor de pasvorm van de schoenen die mensen op de werkvloer dragen. Dat leidt tot narigheid in de vorm van ziekte, uitval en kosten. Hoe kun je met een standaardschoen toch de pasvorm vinden die bij elk individueel voettype past? De wetenschap helpt.

Hoe vind je voor een standaardschoen toch de juiste pasvorm?

Stel, je bent werkgever en je loopt een rondje door je bedrijf. Wat blijkt als je met de werknemers praat? Er zijn er altijd wel een paar ontevreden. Ze klagen over hun zweetvoeten, zere knieën en pijnlijke voeten. En er is nog iets dat je opvalt: die dure veiligheidsschoenen die je laatst hebt gekocht… die worden niet altijd gedragen.

Als je erover begint, komt de oorzaak al snel naar boven. De verstrekte schoenen zijn vaak niet geschikt voor de werkzaamheden op de werkplek, en bovendien is de pasvorm niet optimaal. Daardoor zien ze er niet uit en voelen ze groot en log aan. Bovendien geven ze de drager zweetvoeten, zere tenen en knieën. Dus vraag je je af: waarom zitten die schoenen niet beter?

Het comfort van one size fits all-standaardschoenen laat vaak te wensen over.”

Goede schoenen

Als het om veiligheidsschoenen gaat, verstrekken bedrijven hun medewerkers meestal een standaardoplossing voor iedereen; om kostentechnische redenen en ook omdat het voor inkopers makkelijk is al hun zaken te doen aan één loket. Maar over deze ‘met grote stappen snel thuis’-inkoopmethode is niet iedereen te spreken. Het comfort van one size fits all-standaardschoenen laat vaak te wensen over. Want voeten verschillen: wie een brede voet heeft, komt klem te zitten bij een smalle pasvorm. En omstandigheden verschillen ook: wie op een betonvloer werkt, heeft een heel andere schoen nodig dan de collega die buiten werkt op ongelijk terrein. Of dan de collega die regelmatig tot aan zijn enkels in het water staat.

De medewerker moet de gevolgen van een slechte pasvorm bezuren als hij letterlijk door zijn hoeven zakt. Maar ook de werkgever wordt niet blij van ongevallen en ziekteverzuim door onjuist schoeisel. Dat kan best anders, en dat moet ook.

Game changer

Want wat als je je medewerkers schoenen verstrekt die meteen goed passen? Die optimaal geschikt zijn voor wat ze beloven te doen voor een specifieke medewerker, die lekker zitten en licht lopen bovendien? Die zo comfortabel zijn dat mensen er bij voorkeur ook de hond op uitlaten? Tot voor kort was dat zoeken naar een speld in een hooiberg. Maar een grootschalig veldonderzoek van 25.000 voetmetingen, uitgevoerd door de Universiteit van Tübingen, lijkt een game changer.

De voettypes zijn te herkennen door cameratechnologie en software.”

Wetenschappelijk

Het wetenschappelijk gefundeerde concept Ergo-Active 2.0 herkent een drietal veelvoorkomende voettypes. Op basis van deze voettypes zijn speciale leesten ontwikkeld die aangepast zijn aan de voetvorm van deze voettypes tijdens het loopproces. De voettypes zijn te herkennen door gebruik te maken van geavanceerde cameratechnologie, in combinatie met speciaal ontwikkelde software.

Daarnaast bestaat er een keuze uit drie zoolmaterialen, namelijk rubber (voor outdoor werkzaamheden of werken op een hete ondergrond), PU (een geavanceerde loopzool voor allround werkzaamheden) en TPU (licht van gewicht, voorzien van flexkerven voor knielende werkzaamheden en goede demping), en veiligheidsneuzen in twee verschillende breedtes

Met de analyse bieden drie verschillende pasvormen, drie verschillende zooltypes en twee verschillende breedtes van veiligheidsneuzen voor elke werkplek de passende oplossing.

Hoe werkt de methode?

De Ergo-Active-scanner bepaalt het voettype van de werknemer. Deze digitale scanner meet de voet en toont een lengteverschil tussen beide voeten aan. De scanner laat de stand van de voet zien (bijvoorbeeld doorgezakte enkels) en brengt de voetboog in beeld (platvoet, doorgezakte voet, normale voetboog, holvoet). De methode leidt tot een advies waarin is meegenomen welke materialen het best geschikt zijn voor de werkzaamheden en werkplek van de drager. Zoals toevoeging van een water- en winddicht membraan. Tot slot is er de mogelijkheid een extra inlegzool toe te voegen.

De schoen past

Ergo-Active 2.0 is een methode die volledig afwijkt van de tot op heden bekende breedtematen. Na de analyse heeft de werknemer de juiste schoen voor de specifieke werkplek, de juiste schoen voor de specifieke werkzaamheden, de juiste pasvorm en de juiste mate van ondersteuning in de schoen. Een passende schoen dus, die bescherming biedt en die mensen met plezier willen dragen. Het is mogelijk om verschillende veiligheidsklassen en uitvoeringen te combineren zonder dat dit afbreuk doet aan het design van de schoen.

Ergo-Active 2.0

De Ergo-Active-analyse onderscheidt drie voettypes:

  • Type 1: voor brede voeten, korte tenen, brede bal en hiel, steile hoek van de bal van de voet.
  • Type 2: voor gemiddeld brede voeten, lange tenen, middelmatig brede bal en hiel, vlakke hoek van de bal van de voet.
  • Type 3: voor smalle voeten, gemiddelde teenlengte, smalle bal en hiel, middelmatige hoek van de bal van de voet.

Gecombineerd met drie verschillende zooltypes en twee verschillende breedtes van veiligheidsneuzen is zo voor elke werknemer de juiste schoen samen te stellen.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Elten.

Studio Gehoord over effectief leiderschap, deel II

Studio Gehoord over effectief leiderschap, deel II

Als een leider om zijn medewerkers geeft en hen uitdaagt om het allerbeste te doen, legt hij de basis voor betere resultaten. Interview met klinisch...

Studio Gehoord over  effectief leiderschap

Studio Gehoord over effectief leiderschap

Als een leider om zijn medewerkers geeft en hen uitdaagt om het allerbeste te doen, legt hij de basis voor betere resultaten. Interview met klinisch...

8 praktijktips voor circulair inkopen

8 praktijktips voor circulair inkopen

Circulair inkopen is een goede stap om je organisatie te verduurzamen. Ook voor arboproducten. Maar hoe doe je dat, circulair inkopen van producten...

Deze leveranciers hebben een streepje voor bij arboprofessionals

Deze leveranciers hebben een streepje voor bij arboprofessionals

Ook dit jaar werd weer het Partner of Choice-onderzoek uitgevoerd. Het onderzoek geeft antwoord op de vraag: met welke dienstverlener/leverancier...

De kracht van de eenvoud 

De kracht van de eenvoud

Omdat ons leren niet ophoudt na school, maar een leven lang doorgaat, is de markt van leermiddelen eindeloos groot en zijn de opbrengsten navenant.

Keuze adembescherming bij het werken met gevaarlijke stoffen

Keuze adembescherming bij het werken met gevaarlijke stoffen

Persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) zijn in de praktijk de meest gebruikte maatregel om blootstelling aan gevaarlijke stoffen te voorkomen....

Maskers en PBM voldeden tijdens COVID pandemie niet aan de eisen

Maskers en PBM voldeden tijdens COVID pandemie niet aan de eisen

Mensen in de zorg werden als eerste geconfronteerd met coronapatiënten. Naar nu blijkt moesten zij het bij het verlenen van de zorg doen met slechte...

Veranderingen rond het gebruik van mondkapjes en FFP2 maskers die niet voldoen aan de normen

Veranderingen rond het gebruik van mondkapjes en FFP2 maskers die...

Sinds 14 januari van dit jaar zijn er veranderingen in het advies over het gebruik van mondkapjes. Jos Putman bekeek wat het OMT adviseert en zet op...