Zo gebruik je oprolbare oordoppen (schuimrolletjes) als veilige gehoorbescherming

Oprolbare oordoppen (ook wel 'schuimrolletjes' genoemd) zijn een van de meest gebruikte gehoorbeschermers. Ze werken relatief goed en eenvoudig, mits ze zorgvuldig zijn ingebracht. Lees waar je op moet letten voor een veilig gebruik van deze vorm van gehoorbescherming.

Zo gebruik je oprolbare oordoppen (schuimrolletjes) als veilige gehoorbescherming

Teveel geluid op het werk kan vervelende gevolgen hebben. Denk aan gehoorbeschadiging, maar ook aan verhoogde bloeddruk, stress, concentratiestoornissen en vermoeidheid. Gehoorschade kan ontstaan bij een geluidsniveau van boven de 80 dB(A). Bieden schuimrolletjes voldoende bescherming?

Wanneer is gehoorbescherming nodig of zelfs verplicht?

Om medewerkers tegen gehoorschade te beschermen, moeten werkgevers de plaatsen en werkzaamheden inventariseren waar dit gevaar zich voordoet. Aansluitend moeten zij maatregelen nemen om gehoorschade te voorkomen.

Maar wat nu als de werkgever er op basis van de arbeidshygiënische strategie alles aan heeft gedaan om het geluidsniveau onder de 80 dB(A) te krijgen en dit toch niet lukt? Dan moeten werkgevers persoonlijke beschermingsmiddelen in de vorm van gehoorbescherming beschikbaar stellen. Vanaf 85 dB(A) zijn medewerkers ook wettelijk verplicht om die te dragen en op de juiste manier te gebruiken.

2 hoofdgroepen gehoorbescherming: inwendig en uitwendig

Gehoorbeschermers zijn te verdelen in 2 hoofdgroepen:

  • Inwendige gehoorbescherming: dat zijn gehoorbeschermers die in de gehoorgang worden geplaatst, zoals schuimrolletjes, oordoppen, oorpluggen en otoplastieken
  • Uitwendige gehoorbescherming: dat zijn gehoorbeschermers die over het gehoororgaan (de oorschelp) worden gedragen, zoals gehoorkappen en gehoorhelmen

Hoeveel een gehoorbeschermer dempt, staat op de verpakking en in de gebruiksaanwijzing. De fabrikant geeft de dempingswaarde aan in SNR-waarde (Single Number Rating). Dit is de gemiddelde dempingswaarde in het standaard geluidsspectrum (frequentiegebied).

Meest gebruikte gehoorbescherming in de praktijk

Schuimrolletjes zijn een van de meest gebruikte gehoorbeschermers. Je stopt ze in de gehoorgang of ze dekken de gehoorgang af. Dat lijkt heel simpel, maar is het vaak niet. In de praktijk worden er dan ook veel fouten mee gemaakt. Daarom zijn een goede instructie en uitleg vereist.

Met een zogenoemde ‘fittest’ is te controleren of de schuimrolletjes de gehoorgang voldoende afdichten. Schuimrolletjes zijn minder geschikt voor langdurig gebruik (meer dan 4 uur per dag). Daarom worden ze vooral gebruikt door bijvoorbeeld bezoekers van een werkplek.

Aandachtspunten bij het gebruik van schuimrolletjes

Voor het gebruik van schuimrolletjes is het belangrijk een aantal zaken in acht te nemen.

  1. 1

  2. 2

  3. 3

  4. 4

  5. 5

Schuimrolletjes gebruiken: zo breng je ze veilig in

Lees altijd eerst de gebruikersinstructie van de fabrikant! Volg daarna de onderstaande stappen:

  1. Rol het schuimrolletje tussen duim en wijsvinger tot een dun cilindertje.
  2. Linkeroor: reik met je rechterhand over je hoofd en trek de linkeroorschelp schuin naar achteren en omhoog. Steek het opgerolde schuimrolletje met je linkerhand zo diep mogelijk in de gehoorgang van het linkeroor. Houd het rolletje met een vinger even op zijn plaats. Het zet in korte tijd zover uit dat het de gehoorgang afdicht.
  3. Rechteroor: doe hetzelfde, maar gebruik je linkerhand om te reiken en de rechterhand om het rolletje in te brengen.
  4. Begin van voren af aan als je merkt dat de schuimrolletjes zich naar buiten werken.

Veelgestelde vragen over het gebruik van schuimrolletjes

Hieronder enkele veelgestelde vragen over het gebruik van schuimrolletjes.

Wat zijn de voordelen van schuimrolletjes?

De schuimrolletjes geven goede demping op alle frequenties (zowel laagfrequent als midden- en hoogfrequent geluid). Een belangrijke voorwaarde daarbij is dat ze zorgvuldig zijn ingebracht. Bovendien dragen ze redelijk comfortabel. Daarnaast kan de gebruiker ook redelijk bepalen waar geluid vandaan komt, beter dan met bijvoorbeeld gehoorkappen.

Wat zijn de nadelen van schuimrolletjes?

Schuimrolletjes zijn lastiger in te brengen dan veel mensen denken. Gebeurt dit niet goed, dan geven ze geen goede of voldoende demping. Schuimrolletjes zijn minder of niet geschikt voor langdurig gebruik (langer dan 4 uur per dag). Ze zitten ook niet stevig vast en kunnen daardoor makkelijk losraken tijdens het gebruik. En bij dagelijks gebruik zijn ze relatief duur.

Zijn schuimrolletjes te combineren met andere persoonlijke beschermingsmiddelen?

Jazeker. Omdat ze niet of nauwelijks uit het oor steken, zijn ze over het algemeen uitstekend te combineren met andere persoonlijke beschermingsmiddelen, zoals veiligheidshelmen en adembescherming.

Hoe betrouwbaar zijn schuimrolletjes in het gebruik?

Schuimrolletjes blijven niet altijd goed in de gehoorgang zitten. Dat moet je dus af en toe controleren. Zitten ze niet goed meer? Dan moet je ze opnieuw inbrengen omdat ze anders te veel geluid doorlaten. Je kunt dit (laten) controleren met een fittest.

Waarom bestaan er ook blauwe schuimrolletjes?

Deze blauwe rolletjes zijn bij verlies makkelijker terug te vinden. Daarom gebruikt men ze vooral in de voedselindustrie: de kleur blauw valt op tussen voedsel.

Onderdeel van de collectie

Persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM)

Mensen gebruiken persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) om zich te beschermen tegen veiligheids- en gezondheidsrisico's. Pas als deze risico's niet op een andere manier kunnen worden beperkt, mag je PBM gebruiken.

5 best gelezen artikelen in augustus

5 best gelezen artikelen in augustus

Wat lazen jullie de afgelopen maand? Dit zijn de 5 best gelezen artikelen in augustus 2024. Een artikel over werken in de hitte, een interview met...

Handig overzicht: PBM

Handig overzicht: PBM

Medewerkers gebruiken PBM om zich te beschermen tegen veiligheids- en gezondheidsrisico's. Maar... ze mogen pas worden gebruikt als het niet mogelijk...

Met de nieuwe ademhalingsrichtlijn naar een goed ABM-programma

Met de nieuwe ademhalingsrichtlijn naar een goed ABM-programma

Zelf een goed ABM-programma ontwerpen? Iedereen die met persoonlijke ademhalingsbeschermingsmiddelen te maken heeft, kan daarvoor gebruikmaken van de...

Nu beschikbaar: nieuwe NVvA-richtlijn Ademhalingsbeschermingsmiddelen

Nu beschikbaar: nieuwe NVvA-richtlijn Ademhalingsbeschermingsmiddelen

De nieuwe NVvA-richtlijn Ademhalingsbeschermingsmiddelen bevat praktische informatie over selectie en gebruik van ademhalingsbeschermingsmiddelen bij...

Hoge standaard voor veilig werken op hoogte

Hoge standaard voor veilig werken op hoogte

Werken op hoogte. In de bouwsector staat van een ladder of trapje vallen op de tweede plek in de lijst van meest voorkomende ernstige ongevallen. Een...

Jacqueline Joosten: "Dit is de laatste"

Jacqueline Joosten: "Dit is de laatste"

"Dit is mijn laatste column voor arbo. En dat nog wel in het jaar dat het Vakblad Arbo 100 jaar bestaat!" Jacqueline Joosten blikt nog even terug.

Bewust Veilig werken in de bouw

Bewust Veilig werken in de bouw

De sectoren bouw, techniek en onderhoud schenken elk jaar in maart extra aandacht aan veilig werken tijdens de Bewust Veilig-dag. Maar wordt de bouw...

In vergelijking met de leren schacht is een schacht van dit materiaal veertig procent lichter.

Eindelijk is er een textiele veiligheidsschoen voor de zwaarste...

Werk je op plaatsen met veiligheidsrisico's? Dan was je tot voorkort aangewezen op veiligheidsschoenen van vooral leer. Alleen die waren voldoende...