Zo gebruik je oprolbare oordoppen (schuimrolletjes) als veilige gehoorbescherming

Oprolbare oordoppen (ook wel 'schuimrolletjes' genoemd) zijn een van de meest gebruikte gehoorbeschermers. Ze werken relatief goed en eenvoudig, mits ze zorgvuldig zijn ingebracht. Lees waar je op moet letten voor een veilig gebruik van deze vorm van gehoorbescherming.

Zo gebruik je oprolbare oordoppen (schuimrolletjes) als veilige gehoorbescherming

Teveel geluid op het werk kan vervelende gevolgen hebben. Denk aan gehoorbeschadiging, maar ook aan verhoogde bloeddruk, stress, concentratiestoornissen en vermoeidheid. Gehoorschade kan ontstaan bij een geluidsniveau van boven de 80 dB(A). Bieden schuimrolletjes voldoende bescherming?

Wanneer is gehoorbescherming nodig of zelfs verplicht?

Om medewerkers tegen gehoorschade te beschermen, moeten werkgevers de plaatsen en werkzaamheden inventariseren waar dit gevaar zich voordoet. Aansluitend moeten zij maatregelen nemen om gehoorschade te voorkomen.

Maar wat nu als de werkgever er op basis van de arbeidshygiënische strategie alles aan heeft gedaan om het geluidsniveau onder de 80 dB(A) te krijgen en dit toch niet lukt? Dan moeten werkgevers persoonlijke beschermingsmiddelen in de vorm van gehoorbescherming beschikbaar stellen. Vanaf 85 dB(A) zijn medewerkers ook wettelijk verplicht om die te dragen en op de juiste manier te gebruiken.

2 hoofdgroepen gehoorbescherming: inwendig en uitwendig

Gehoorbeschermers zijn te verdelen in 2 hoofdgroepen:

 • Inwendige gehoorbescherming: dat zijn gehoorbeschermers die in de gehoorgang worden geplaatst, zoals schuimrolletjes, oordoppen, oorpluggen en otoplastieken
 • Uitwendige gehoorbescherming: dat zijn gehoorbeschermers die over het gehoororgaan (de oorschelp) worden gedragen, zoals gehoorkappen en gehoorhelmen

Hoeveel een gehoorbeschermer dempt, staat op de verpakking en in de gebruiksaanwijzing. De fabrikant geeft de dempingswaarde aan in SNR-waarde (Single Number Rating). Dit is de gemiddelde dempingswaarde in het standaard geluidsspectrum (frequentiegebied).

Meest gebruikte gehoorbescherming in de praktijk

Schuimrolletjes zijn een van de meest gebruikte gehoorbeschermers. Je stopt ze in de gehoorgang of ze dekken de gehoorgang af. Dat lijkt heel simpel, maar is het vaak niet. In de praktijk worden er dan ook veel fouten mee gemaakt. Daarom zijn een goede instructie en uitleg vereist.

Met een zogenoemde ‘fittest’ is te controleren of de schuimrolletjes de gehoorgang voldoende afdichten. Schuimrolletjes zijn minder geschikt voor langdurig gebruik (meer dan 4 uur per dag). Daarom worden ze vooral gebruikt door bijvoorbeeld bezoekers van een werkplek.

Aandachtspunten bij het gebruik van schuimrolletjes

Voor het gebruik van schuimrolletjes is het belangrijk een aantal zaken in acht te nemen.

 1. 1

 2. 2

 3. 3

 4. 4

 5. 5

Schuimrolletjes gebruiken: zo breng je ze veilig in

Lees altijd eerst de gebruikersinstructie van de fabrikant! Volg daarna de onderstaande stappen:

 1. Rol het schuimrolletje tussen duim en wijsvinger tot een dun cilindertje.
 2. Linkeroor: reik met je rechterhand over je hoofd en trek de linkeroorschelp schuin naar achteren en omhoog. Steek het opgerolde schuimrolletje met je linkerhand zo diep mogelijk in de gehoorgang van het linkeroor. Houd het rolletje met een vinger even op zijn plaats. Het zet in korte tijd zover uit dat het de gehoorgang afdicht.
 3. Rechteroor: doe hetzelfde, maar gebruik je linkerhand om te reiken en de rechterhand om het rolletje in te brengen.
 4. Begin van voren af aan als je merkt dat de schuimrolletjes zich naar buiten werken.

Veelgestelde vragen over het gebruik van schuimrolletjes

Hieronder enkele veelgestelde vragen over het gebruik van schuimrolletjes.

Wat zijn de voordelen van schuimrolletjes?

De schuimrolletjes geven goede demping op alle frequenties (zowel laagfrequent als midden- en hoogfrequent geluid). Een belangrijke voorwaarde daarbij is dat ze zorgvuldig zijn ingebracht. Bovendien dragen ze redelijk comfortabel. Daarnaast kan de gebruiker ook redelijk bepalen waar geluid vandaan komt, beter dan met bijvoorbeeld gehoorkappen.

Wat zijn de nadelen van schuimrolletjes?

Schuimrolletjes zijn lastiger in te brengen dan veel mensen denken. Gebeurt dit niet goed, dan geven ze geen goede of voldoende demping. Schuimrolletjes zijn minder of niet geschikt voor langdurig gebruik (langer dan 4 uur per dag). Ze zitten ook niet stevig vast en kunnen daardoor makkelijk losraken tijdens het gebruik. En bij dagelijks gebruik zijn ze relatief duur.

Zijn schuimrolletjes te combineren met andere persoonlijke beschermingsmiddelen?

Jazeker. Omdat ze niet of nauwelijks uit het oor steken, zijn ze over het algemeen uitstekend te combineren met andere persoonlijke beschermingsmiddelen, zoals veiligheidshelmen en adembescherming.

Hoe betrouwbaar zijn schuimrolletjes in het gebruik?

Schuimrolletjes blijven niet altijd goed in de gehoorgang zitten. Dat moet je dus af en toe controleren. Zitten ze niet goed meer? Dan moet je ze opnieuw inbrengen omdat ze anders te veel geluid doorlaten. Je kunt dit (laten) controleren met een fittest.

Waarom bestaan er ook blauwe schuimrolletjes?

Deze blauwe rolletjes zijn bij verlies makkelijker terug te vinden. Daarom gebruikt men ze vooral in de voedselindustrie: de kleur blauw valt op tussen voedsel.

Onderdeel van de collectie

Persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM)

Mensen gebruiken persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) om zich te beschermen tegen veiligheids- en gezondheidsrisico's. Pas als deze risico's niet op een andere manier kunnen worden beperkt, mag je PBM gebruiken.

Persoonlijke valbeveiliging kiezen, zo pak je het aan

Persoonlijke valbeveiliging kiezen, zo pak je het aan

Werk je op hoogte en blijkt uit de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) dat er valgevaar is? Dan zijn beheersmaatregelen noodzakelijk. Het kan...

Studio Gehoord over effectief leiderschap, deel II

Studio Gehoord over effectief leiderschap, deel II

Als een leider om zijn medewerkers geeft en hen uitdaagt om het allerbeste te doen, legt hij de basis voor betere resultaten. Interview met klinisch...

Een veiligheidsschoen met licht- en vibratiefunctie.

Slimme schoenen zetten grote stap in veiligheid

Technische innovatie maakt de werkplek tegenwoordig steeds veiliger. De slimme schoen wordt een datagedreven tool, die de kans op ongevallen...

Studio Gehoord over effectief leiderschap

Studio Gehoord over effectief leiderschap

Als een leider om zijn medewerkers geeft en hen uitdaagt om het allerbeste te doen, legt hij de basis voor betere resultaten. Interview met klinisch...

8 praktijktips voor circulair inkopen

8 praktijktips voor circulair inkopen

Circulair inkopen is een goede stap om je organisatie te verduurzamen. Ook voor arboproducten. Maar hoe doe je dat, circulair inkopen van producten...

Deze leveranciers hebben een streepje voor bij arboprofessionals

Deze leveranciers hebben een streepje voor bij arboprofessionals

Ook dit jaar werd weer het Partner of Choice-onderzoek uitgevoerd. Het onderzoek geeft antwoord op de vraag: met welke dienstverlener/leverancier...

De kracht van de eenvoud 

De kracht van de eenvoud

Omdat ons leren niet ophoudt na school, maar een leven lang doorgaat, is de markt van leermiddelen eindeloos groot en zijn de opbrengsten navenant.

Maskers en PBM voldeden tijdens COVID pandemie niet aan de eisen

Maskers en PBM voldeden tijdens COVID pandemie niet aan de eisen

Mensen in de zorg werden als eerste geconfronteerd met coronapatiënten. Naar nu blijkt moesten zij het bij het verlenen van de zorg doen met slechte...