Schuimrolletjes of oorpluggen: hoe gebruik je ze?

Schuimrolletjes of oorpluggen zijn veelgebruikte gehoorbeschermers. Je stopt ze gewoon in je oor, toch? Nee, zo simpel is het niet. In ieder geval niet als je streeft naar optimale gehoorbescherming.

Schuimrolletjes worden in de gehoorgang gestopt of ze dekken de gehoorgang af. Dat lijkt heel simpel, maar dat is het niet. Een goede instructie is nodig. Schuimrolletjes worden in de wandelgangen ook wel oorpluggen genoemd. Ze zijn minder geschikt voor langdurig gebruik (meer dan 4 uur per dag) en worden eigenlijk vooral gebruikt door bezoekers van een werkplek. Waar moet je op letten bij het gebruik ervan?

Vind alle informatie over keuze en gebruik van PBM in de PBMwijzer

Zorg in ieder geval voor schone handen

De schuimrolletjes moeten in een goede vorm worden gekneed om te passen. Als dat met vieze handen gebeurt bestaat de kans dat vuil in de gehoorgang komt. Dit kan tot oorontsteking of andere klachten leiden.

Kauw geen kauwgom

Als je kauwt of met je kaak beweegt, werken de rolletjes zich los uit de gehoorgang. Daardoor neemt de demping sterk af.

Kies voor rolletjes met koordjes

Omdat schuimrolletjes los kunnen raken, kunnen ze uit de oren vallen. In bijvoorbeeld de voedingsmiddelenindustrie is dat niet zo handig. Er zijn ook rolletjes verkrijgbaar met een koordje, zodat dat niet zo makkelijk kan gebeuren.

Gebruik de rolletjes maar één keer

De schuimrolletjes zijn niet geschikt voor hergebruik. Ze moeten na gebruik worden weggegooid.

Schuimrolletjes dempen maar beperkt

Ze dempen het geluid met maximaal 10 dB(A). De SNR-waarde die de fabrikant opgeeft is vaak veel hoger, maar in de praktijk meestal niet haalbaar.

Hoe breng je de rolletjes in?

 • Rol eerst de schuimrolletjes tussen duim en wijsvinger tot een dun cilinder-tje.
 • Als je links een schuimrolletje wilt indoen, reik je met je rechterhand over je hoofd, trek je de linkeroorschelp schuin naar achteren en omhoog.
 • Steek het opgerolde schuimrolletje met je linkerhand zo diep mogelijk in de gehoorgang van je linkeroor.
 • Houd het rolletje met de vinger even op zijn plaats. Het zet in korte tijd zo ver uit dat het de gehoorgang afdicht.
 • Doe rechts hetzelfde met je andere hand.
 • Begin van voren af aan als je merkt dat de schuimrolletjes uit je oren gaan.

De voordelen van schuimrolletjes

De rolletjes hebben een aantal voordelen:

 • Goede demping op alle frequenties (zowel laagfrequent als midden- en hoogfrequent geluid). Als ze zorgvuldig zijn ingebracht, tenminste.
 • Ze dragen redelijk comfortabel.
 • Je kunt redelijk goed bepalen waar geluid vandaan komt, beter dan met gehoorkappen.

De nadelen van schuimrolletjes

Wat zijn de nadelen van schuimrolletjes?

 • Ze zijn lastiger in te brengen dan veel mensen denken. Als het niet goed gebeurt, werken ze ook niet goed.
 • Ze zitten niet stevig vast en kunnen makkelijk losraken.
 • Bij dagelijks gebruik zijn ze relatief duur.

Combinatie met andere PBM

Zijn schuimrolletjes te combineren met andere persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM)? Ja, dat kan. Omdat ze niet of nauwelijks uit het oor steken, zijn ze over het algemeen uitstekend te combineren met andere PBM, zoals veiligheidshelmen en adembescherming.

De betrouwbaarheid van de rolletjes

Schuimrolletjes blijven niet altijd goed in de gehoorgang zitten. Dat moet je af en toe controleren. Als ze niet meer goed zitten, moet je ze opnieuw indoen anders komt er te veel geluid door.

Rolletjes met verschillende kleuren

Er bestaan naast gele ook blauwe schuimrolletjes. Deze worden met name in de voedselindustrie gebruikt om makkelijk terug te vinden bij verlies. De kleur blauw valt op tussen voedsel dat zelf niet blauw is.

PBMwijzerDe aanschaf van de juiste helm, veiligheidsschoen, gehoorbescherming of ander persoonlijk beschermingsmiddel (PBM) kan lastig zijn. Meer weten over alle soorten PBM, de toepassing en normering? Gebruik de PBMwijzer.
Het standaardwerk voor de juiste keuze en gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen.

Dit vind je misschien ook interessant