5 best gelezen artikelen in mei

Dit waren de 5 best gelezen artikelen in mei 2024. Het is een gemêleerde lijst. Van de nieuwe ademhalingsrichtlijn tot ChatGPT voor de arboprofessional en het levensreddend vermogen van gewassen handen.

5 best gelezen artikelen in mei

Ook in mei publiceerden we weer veel interessante artikelen op het gebied van veilig en gezond werken. Vele thema's passeerden de revue. Voor het geval je ze gemist hebt, zetten we de uitschieters nog even op een rij.

1. Veiligheidsvoorschriften niet nageleefd. Taakstraf voor directeur blijft in stand

Schijnveiligheid. Soms legt een bedrijf bepaalde veiligheidsvoorschriften enkel vast omdat dit verplicht is. Wat zijn de gevolgen voor het bedrijf als het fout gaat?

2. ChatGPT, dit moet je er als arboprofessional over weten

Gaat ChatGPT het werk van arboprofessionals veranderen? Is de nieuwe techniek te gebruiken of moet je er ver van blijven? Een paar mogelijke toepassingen: informatieverstrekking, risicobeoordeling en trainingsondersteuning. Zegt de chatbot zelf.

3. Levens redden? Handen wassen!

Het belang van handhygiëne is duidelijk: in de zorg red je er levens mee. Daar laat de WHO geen misverstand over bestaan. Maar ook in andere werkomgevingen is het niet verkeerd om je handen (vaker) te wassen. Al is het maar voor jezelf.

4. Met de nieuwe ademhalingsrichtlijn naar een goed ABM-programma

Zelf een goed ABM-programma ontwerpen? Iedereen die met persoonlijke ademhalingsbeschermingsmiddelen te maken heeft, kan daarvoor gebruikmaken van de nieuwe NVvA-richtlijn.

5. Checklist melden ongeval

Volgens de Arbowet moet een werkgever een ernstig arbeidsongeval melden bij de Nederlandse Arbeidsinspectie. Is er sprake van een ongeval binnen een organisatie? Gebruik dan deze checklist.

Lees meer over

Werkgevers met een RI&E actiever in gezond en veilig werk

Werkgevers met een RI&E actiever in gezond en veilig werk

Een RI&E uitvoeren en een plan van aanpak opstellen is voor alle werkgevers verplicht volgens de Arbowet. Uitzonderingen daarop: zzp'ers en kleine bedrijven. Sinds 2014 is het percentage werkgevers met een RI&E gestegen van 46% naar 64% in 2024.

CSRD: dit moet je ermee 

CSRD: dit moet je ermee

De CSRD verplicht bepaalde bedrijven om in een jaarlijks terugkerend duurzaamheidsverslag te rapporteren over hun impact op mens en milieu. Wat kunnen arboprofessionals daaraan bijdragen?

Prof. Dr. Jop Groeneweg over kantelpunten in arbeidsveiligheid

Prof. Dr. Jop Groeneweg over kantelpunten in arbeidsveiligheid

Met allerlei maatregelen is het niveau van arbeidsveiligheid sinds pakweg een halve eeuw geleden met 95% verbeterd, signaleert veiligheidswetenschapper Jop Groeneweg. 'Die laatste 5% kost meer inspanning. Maar het kán.'

Landelijk Arbocongres 2023

Arbo Kennisfestival: de onderwerpen op een rij

Dinsdag 26 november is het zover: het eerste Arbo Kennisfestival. Een dag vol waardevolle inzichten en praktische kennis. Deze onderwerpen gaan we bespreken.

Handig overzicht: voorlichting en onderricht

Handig overzicht: voorlichting en onderricht

Om veilig te kunnen werken, zijn instructies, opleiding en training van medewerkers erg belangrijk. Met dit handig overzicht zetten we alle belangrijke zaken voor je op een rij.

Arbeidshygiënist Edwin Hagelen: 'Ik mag ook graag meedenken met verbouwingen'

Arbeidshygiënist Edwin Hagelen: 'Ik mag ook graag meedenken met...

Van risico's inventariseren tot gevaarlijke stoffen meten, fysieke belasting verlagen en meedenken met verbouwingen. Arbeidshygiënist Edwin Hagelen geniet van zijn werk bij het UMCU: 'Never a dull moment'.

5 best gelezen artikelen in oktober

5 best gelezen artikelen in oktober

Wat lazen arboprofessionals de afgelopen maand? Dit zijn de 5 best gelezen artikelen in oktober 2024.

Veilige werkwijze ontwikkeld na bedrijfsongeval. Extra boetematiging?

Veilige werkwijze ontwikkeld na bedrijfsongeval. Extra boetematiging?

Een werkgever krijgt een boete nadat een straddle carrier is gekanteld. Nadat hij een veilige werkwijze heeft ontwikkeld, gaat de boete omlaag. Maar niet genoeg, vindt de werkgever. Wat zegt de rechter?