5 best gelezen artikelen in mei

Dit waren de 5 best gelezen artikelen in mei 2024. Het is een gemêleerde lijst. Van de nieuwe ademhalingsrichtlijn tot ChatGPT voor de arboprofessional en het levensreddend vermogen van gewassen handen.

5 best gelezen artikelen in mei

Ook in mei publiceerden we weer veel interessante artikelen op het gebied van veilig en gezond werken. Vele thema's passeerden de revue. Voor het geval je ze gemist hebt, zetten we de uitschieters nog even op een rij.

1. Veiligheidsvoorschriften niet nageleefd. Taakstraf voor directeur blijft in stand

Schijnveiligheid. Soms legt een bedrijf bepaalde veiligheidsvoorschriften enkel vast omdat dit verplicht is. Wat zijn de gevolgen voor het bedrijf als het fout gaat?

2. ChatGPT, dit moet je er als arboprofessional over weten

Gaat ChatGPT het werk van arboprofessionals veranderen? Is de nieuwe techniek te gebruiken of moet je er ver van blijven? Een paar mogelijke toepassingen: informatieverstrekking, risicobeoordeling en trainingsondersteuning. Zegt de chatbot zelf.

3. Levens redden? Handen wassen!

Het belang van handhygiëne is duidelijk: in de zorg red je er levens mee. Daar laat de WHO geen misverstand over bestaan. Maar ook in andere werkomgevingen is het niet verkeerd om je handen (vaker) te wassen. Al is het maar voor jezelf.

4. Met de nieuwe ademhalingsrichtlijn naar een goed ABM-programma

Zelf een goed ABM-programma ontwerpen? Iedereen die met persoonlijke ademhalingsbeschermingsmiddelen te maken heeft, kan daarvoor gebruikmaken van de nieuwe NVvA-richtlijn.

5. Checklist melden ongeval

Volgens de Arbowet moet een werkgever een ernstig arbeidsongeval melden bij de Nederlandse Arbeidsinspectie. Is er sprake van een ongeval binnen een organisatie? Gebruik dan deze checklist.

Lees meer over

Certificatieschema arbokerndeskundigen: nieuwe ontwikkelingen

Certificatieschema arbokerndeskundigen: nieuwe ontwikkelingen

Waarschijnlijk wordt de bestaande overgangsregeling van het certificatieschema arbokerndeskundigen met 2,5 jaar verlengd.

Landelijk Arbocongres 2023

Arbo Kennisfestival: dat wil je niet missen!

Dinsdag 26 november is het zover: het eerste Arbo Kennisfestival. Een dag vol waardevolle inzichten en praktische kennis.

Arbo in Bedrijf, de feiten en cijfers toegelicht

Arbo in Bedrijf, de feiten en cijfers toegelicht

De Nederlandse Arbeidsinspectie publiceerde op 12 september 2024 het rapport Arbo in Bedrijf 2022-2023. Advocaat Paul Verloop licht enkele feiten en...

Eerlijk werk? Check het ook zelf

Eerlijk werk? Check het ook zelf

Veilige werkomstandigheden, eerlijke betaling en een respectvolle behandeling. Gebruik de zelfinspectietool Eerlijk werken om te checken of het...

Hoe bedrijven met de 'planet schoen' hun CO₂-voetafdruk verminderen

Hoe bedrijven met de 'planet schoen' hun CO₂-voetafdruk verminderen

De Europese Unie heeft ambitieuze plannen met de 'European Green Deal'. "Het doel is om van Europa tegen 2050 het eerste klimaatneutrale continent te...

Van V&G-plan naar V&G-proces in de bouwketen

Van V&G-plan naar V&G-proces in de bouwketen

Van V&G-plannen 'in elkaar flansen' tot onduidelijke coördinatierollen. De bouw worstelt met veiligheidseisen. Maak niet alleen een V&G-plan maar een...

5 best gelezen artikelen in september

5 best gelezen artikelen in september

Waar waren arboprofessionals de afgelopen maand het meest in geïnteresseerd? Dit zijn de 5 best gelezen artikelen in september 2024.

Meer RI&E's maar kwaliteit soms te laag

Meer RI&E's maar kwaliteit soms te laag

Het aantal bedrijven dat een risico-inventarisatie en -evaluatie heeft, neemt toe. Een derde van deze RI&E's scoort echter nog onvoldoende op...