Anders kijken met checklist autisme

Benut u optimaal de verschillen tussen mensen in uw organisatie? Staat uw organisatie open voor werknemers met onzichtbare beperkingen als autisme? Alle medewerkers varen wel bij een goed diversiteitsbeleid.

Anders kijken met checklist autisme

Met een goed diversiteitsbeleid kunnen werkgevers mensen met bijzondere kwaliteiten binnenhalen, binnen houden en optimaal laten functioneren. De nieuwe checklist voor werkgevers van 'Vanuit autisme bekeken' is een hulpmiddel waarmee werkgevers hun diversiteitsbeleid kunnen ontwikkelen met autisme als graadmeter.

Onzichtbare beperkingen

De checklist geeft werkgevers inzicht in relevante onderdelen en aandachtspunten en geeft tips om concreet met verbeteringen aan de slag te gaan. Het is een hulpmiddel om het gesprek in uw organisatie op gang te brengen over de vraag ‘Hoe staat het in de praktijk met ons diversiteitsbeleid?' Oftewel: slagen we erin een prettige werkomgeving te bieden aan mensen met onzichtbare beperkingen en hun talenten tot bloei te laten komen? De checklist behandelt de volgende onderdelen: diversiteitsbeleid, organisatiecultuur, werving en selectie, toegankelijkheid en inrichting van de organisatie, loopbaanontwikkeling, kwaliteit van functioneren en verzuimbeleid.

Bijzondere talenten

Veel organisaties realiseren zich niet dat ze al medewerkers met autisme in dienst hebben. Naar schatting 1 op de 100 werknemers heeft autisme, maar liefst 1 op de 20 werknemers heeft kenmerken van autisme. Mensen met autisme kunnen bijzondere talenten hebben, die meerwaarde bieden voor organisaties. Tegelijkertijd brengt hun autisme kwetsbaarheid met zich mee. In een autismevriendelijke werkomgeving kunnen zij optimaal functioneren en wordt langdurige, oplopende werkstress voorkomen. En daar hebben werknemers zonder autisme ook baat bij.

Bron: vanuitautismebekeken.nl

Terecht ontslag in proeftijd

Terecht ontslag in proeftijd

Een werknemer is gewond geraakt bij een schietpartij in de metro. Hij zegt hierdoor PTSS te hebben opgelopen en komt niet werken. Daarop ontslaat de werkgever hem in zijn proeftijd. Dat mag, zegt de kantonrechter.

Terecht ontslag wegens negatieve uitlatingen over LHBTIQA+-gemeenschap?

Terecht ontslag wegens negatieve uitlatingen over...

Leve de vrijheid van meningsuiting! Maar mag die soms toch worden ingeperkt? Bijvoorbeeld als de veiligheid op school in het geding is door uitspraken van een docent-assistent? Het hof oordeelt in een hoger beroepzaak.

Dit zijn de 10 best gelezen artikelen van 2024

Dit zijn de 10 best gelezen artikelen van 2024

Het hele jaar door heb je volop onze artikelen gelezen. Benieuwd naar wat de 10 best gelezen artikelen van 2024 zijn? Lees ze hier allemaal, voor het eerst of opnieuw.

Ontbindingsverzoek werknemer slaagt: ton billijke vergoeding 

Ontbindingsverzoek werknemer slaagt: ton billijke vergoeding

Een werkgever gaat maandenlang onzorgvuldig om met een werkneemster. Zo onzorgvuldig dat de teamleidster besluit een ontbindingsverzoek in te dienen om de arbeidsovereenkomst te beëindigen.

Misstanden melden vraagt morele moed van medewerkers

Misstanden melden vraagt morele moed van medewerkers

Morele moed is niet vanzelfsprekend. Hoe zorg je ervoor dat medewerkers zich veilig genoeg voelen om misstanden te melden?

Sinterklaas op de werkvloer: 3 spraakmakende arbeidsconflicten

Sinterklaas op de werkvloer: 3 spraakmakende arbeidsconflicten

Dat de sinterklaasperiode niet altijd voor alle werknemers even goed uitpakt, blijkt wel uit deze 3 stukken Sint-jurisprudentie.

Grensoverschrijdend gedrag gaat ons allemaal aan

Grensoverschrijdend gedrag gaat ons allemaal aan

Als jurist moet je natuurlijk een goede lezer zijn, want hemeltje, wat komen er dagelijks veel teksten op je af. Je moet eigenlijk een topsporter in lezen zijn en het nog leuk vinden ook - begin er anders niet aan.

5 best gelezen artikelen in november

5 best gelezen artikelen in november

Waar waren arboprofessionals de afgelopen maand het meest in geïnteresseerd? Dit zijn de 5 best gelezen artikelen in november 2024.