Sluiting bedrijfspand mogelijk na een corona-uitbraak

Burgemeesters krijgen binnenkort de bevoegdheid om een bedrijfspand te sluiten als er een besmettingsuitbraak van het coronavirus geconstateerd is door de GGD. Dat gaat natuurlijk niet zomaar.

Sluiting bedrijfspand mogelijk na een corona-uitbraak

Bij een corona-uitbraak in een bedrijf, kan de GGD adviseren tot tijdelijke bedrijfssluiting. Dit om te zorgen dat de infectiehaard op die plaats uitdooft. Wordt dit advies niet opgevolgd, dan kan de burgemeester de tijdelijke bedrijfssluiting bevelen. Om de burgemeester deze bevoegdheid te geven, wordt de Wet publieke gezondheid aangepast. Daartoe wordt een artikel toegevoegd in het hoofdstuk met tijdelijke maatregelen ter bestrijding van de coronapandemie.

Wanneer is er sprake van een besmettingsuitbraak?

Er is sprake van een besmettingsuitbraak als er minstens drie personen besmet zijn geraakt. Die kunnen met elkaar in verband worden gebracht, waarbij een specifieke locatie de meest waarschijnlijke besmettingsbron is. Ook moeten er aanwijzingen zijn dat het overdragen van het virus op andere mensen nog gaande is op die plaats. Dat wordt vastgesteld door de GGD, mede op basis van het bron- en contactonderzoek.

Tijdelijke bedrijfssluiting na corona-uitbraak

In aanvulling op de maatregelen van isolatie en quarantaine, kan de GGD ook adviseren de locatie of delen ervan tijdelijk te sluiten. In de praktijk werken beheerders van een besmette locatie hier veelal vrijwillig aan mee. Maar soms gebeurt dat niet en is snel ingrijpen wel nodig. Natuurlijk moet verdere verspreiding van het virus worden voorkomen. Daarom is wordt nu een expliciete wettelijke basis voor de sluitingsbevoegdheid van burgemeesters geregeld.

Woningen en kerken zijn expliciet uitgezonderd

Sluiting is alleen aan de orde als minder ingrijpende middelen niet genoeg zijn en de sluiting proportioneel is. Naast het advies van de GGD, kijkt de burgemeester ook naar de aard van de locatie. Maar ook naar de aard van de activiteiten op de locatie en het aantal bij de sluiting betrokken personen. Dit geldt niet voor woningen, religieuze en levensbeschouwelijke gebouwen en een aantal andere gebouwen. De maximale duur waarop een locatie gesloten kan worden is tien dagen.

Aanleiding voor het wetsvoorstel is de motie van de Tweede Kamerleden Klaver en Ouwehand over het kunnen sluiten van bedrijfspanden na een virusuitbraak door het niet-naleven van coronamaatregelen.

Om dit te regelen wordt een artikel toegevoegd aan de Wet publieke gezondheid, in het hoofdstuk met tijdelijke maatregelen ter bestrijding van de coronapandemie. De ministerraad heeft hiermee ingestemd op voorstel van de ministers De Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Grapperhaus van Justitie en Veiligheid en Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Het wetsvoorstel wordt nog voor advies aan de Raad van State gezonden.

Goed nieuws voor alle thuiswerkers! In vijf stappen naar de 'next level'. Cecile de Roos geeft in 2 uur inzicht in de factoren die je energie beïnvloeden, en laat op verrassende wijze het verschil zien tussen niet en wel herstellen. Bekijk het hele programma.
next level thuiswerken

Lees meer over

5 best gelezen artikelen in oktober 2023

5 best gelezen artikelen in oktober 2023

Voor het geval je ze gemist hebt, zetten wij de 5 best gelezen artikelen op Arbo-online van de maand oktober nog even op een rij.

Tips voor omgaan met wintertijd

Tips voor omgaan met wintertijd

Alhoewel de wintertijd in het weekend is begonnen, merken veel werknemers het effect van dat uurtje extra vooral wanneer de wekker gaat. Enkele tips...

Is de smartphone een probleem? Hangt er vanaf waar je voor kiest: autonomie of werk-privébalans

Is de smartphone een probleem? Hangt er vanaf waar je voor kiest:...

Slechts weinig apparaten in ons huis krijgen zoveel kritiek als onze smartphone. Want die maakt ons verslaafd, verstoort onze werk-privébalans,...

Arbo in cijfers: Aan het werk na overlijden dierbare, dit kun je als werkgever doen

Arbo in cijfers: Aan het werk na overlijden dierbare, dit kun je als...

Het overlijden van een dierbare naaste heeft een impact op het leven en dat heeft gevolgen voor het werk. Na het overlijden van een naaste werkt een...

Dit gaat de Gezondheidsraad doen in 2024

Dit gaat de Gezondheidsraad doen in 2024

Elk jaar stelt de Gezondheidsraad een werkprogramma op. Daarin staan de onderwerpen waarover de Gezondheidsraad het komende kalenderjaar advies wil...

5 best gelezen artikelen in september 2023

5 best gelezen artikelen in september 2023

Ook de afgelopen maand wisten jullie ons op Arbo-online goed te vinden. We zetten de 5 best gelezen artikelen nog even op een rij.

Een geluidsachtbaan

Een geluidsachtbaan

Ook in de vakantie schieten mijn gedachten makkelijk naar arbo. Toen ik deze zomer medewerkers van pretpark Tivoli in Kopenhagen zag surfen op een...

Arbo in cijfers: Personeelstekorten, 6 op 10 zmp'ers heeft er last van

Arbo in cijfers: Personeelstekorten, 6 op 10 zmp'ers heeft er last van

Begin 2023 merkte 61 procent van de zelfstandig ondernemers met personeel (zmp'ers) dat personeelstekorten invloed hadden op hun bedrijf of...