De keiharde zacht kant

Psychologische veiligheid is een term die we de laatste tijd steeds meer horen. Als u wilt weten waar dat over gaat en wat u er als professional mee kunt, beluister dan de 3 podcasts via Verhalen in Veiligheid.

Psychologische veiligheid op de werkvloer betekent dat je je als medewerker vrij kunt uiten op het werk zonder dat hier negatieve sociale consequenties aan kleven. Dat houdt in dat je vrij bent om kritiek te uiten, je zorgen te delen of nieuwe ideeën aan te dragen. Dit alles zonder dat collega’s of managers hier direct negatief op reageren.

Psychologische veiligheid: een essentiële voorwaarde

Psychologische veiligheid gaat over vertrouwen en respect voor elkaars inbreng en vakmanschap. De laatste tijd gaan er steeds meer geluiden op dat dit een essentiële voorwaarde is voor een prettig werkklimaat en zelfs voor een veilig werkklimaat. Als we geen kennis kunnen of durven delen, dan kunnen we niet leren en verbeteren – is de aanname.

Psychische veiligheid onderdeel van het arbovak

Dat psychologische veiligheid een onderdeel is van het arbovak is zo goed als zeker. Vanaf de zomer zal psychosociale veiligheid zelfs mogelijk een verplicht onderdeel zijn van de ISO norm 45001. Reden te meer om als arbodeskundige je hierin te verdiepen.

Sociale veiligheid op de werkvloer

Een mooi begin is de studiedag Sociale veiligheid. Tijdens deze dag ga ik met diverse experts mee op een studiereis naar ‘sociale veiligheid op de werkvloer’. Samen met u gaan we de diepte in. We behandelen prikkelende en herkenbare vragen en inspireren u op levendige wijze om ondermeer na te denken over de vertaling van de term ‘psychologische veiligheid naar uw praktijk.

Programma Studiedag Sociale veiligheid

Psychologische veiligheid: de keiharde zachte kant van veiligheid
Joriene Beks en Hans van der Loo

Veiligheid van binnenuit
Rob Kretésocialeveiligheid

Doe de quickscan ‘Angstcultuur’

Angstcultuur
Peter Fijbes

Een structurele aanpak van ongewenste omgangsvormen (ISO 45001)
Alie Kuiper en Laurens Geense

Een team aansturen dat thuis aan de keukentafel zit, hoe doe je dat?
Marieke Hoogenberg

Tips over hoe je psychologische veiligheid kunt verbeteren

Een van de experts met wie we dat doen ik Joriene Beks, samen met Hans van der Loo auteur van de Veldgids Psychologische veiligheid. Zij geeft handige tips over hoe je psychologische veiligheid kunt verbeteren in je team. Hoe kun je bijvoorbeeld de collectieve verantwoordelijkheid voor een prettig werkklimaat stimuleren?

Met Alie Kuiper spreken we over ongewenste omgangsvormen. Zij geeft advies en ondersteuning bij het ontwikkelen, implementeren en monitoren van een structurele aanpak van ongewenste omgangsvormen op het werk. Ze is ook lid van de normcommissie van de NEN voor ISO 45001 en van de internationale werkgroep die een nieuwe ISO-norm voor het managen van psychosociale risico’s op het werk ontwikkelt: ISO 45003.

Rob Kretewerkte 37 jaar in operationele en projectmanagementfuncties en heeft een passie voor de aanpak van veiligheid. Naar aanleiding van een ingrijpende gebeurtenis op het werk schreef hij zijn visie op veiligheid op in het boekje Veiligheid van binnenuit.

Podcast Verhalen in veiligheid

Wil je hier meer over weten? Luister dan naar de drie podcasts met Joriene Beks, Alie Kuiper en Rob Kreté over dit onderwerp. Te vinden op Spotify: Verhalen in Veiligheid.

tekst |Orly Polak, sociologe en eigenaar van Hub Creations.

studiedag sociale veiligheid