1 op de 5 werknemers ziet nauwelijks meer collega's in 2020

Persoonlijke ontmoetingen op het werk zijn afgenomen. In 2020 ziet een op de vijf werknemers nauwelijks collega's of anderen tijdens het werk. Daarvan ziet tien procent zelfs niemand tijdens het werk. Een gevolg van het vele thuiswerken tijdens de coronacrisis.

1 op de 5 werknemers ziet nauwelijks meer collega's in 2020

In 2020 ziet een op de vijf werknemers (22%) nauwelijks anderen (zoals collega’s, klanten, patiënten of leerlingen) tijdens het werk. Daarvan ziet tien procent zelfs helemaal niemand tijdens het werk. In 2018 zag ongeveer een op de tien werknemers nauwelijks anderen tijdens het werk; drie procent zag nooit iemand.

Samenhang met vele thuiswerken

Het gebrek aan daadwerkelijk contact met andere mensen tijdens het werk lijkt samen te hangen met het vele thuiswerken. En dus met de coronacrisis. In 2020 werkte bijna de helft (47%) van de NEA-respondenten wel eens vanuit huis. Vooral de groep werknemers die volledig vanuit huis werkt, is toegenomen ten opzichte van het jaar ervoor. Van twee procent in 2019 naar vijftien procent in 2020.

arbo in cijfers, thuiswerken, persoonlijk contact

Deze laatste groep thuiswerkers geeft vaker aan dat ze nooit of nauwelijks andere mensen zien als ze aan het werk zijn. Bij de werknemers die volledig vanuit huis werken gaat dit om maar liefst zeven op de tien werknemers, terwijl dit gemiddeld in Nederland voor ongeveer twee op de tien werknemers geldt.

Minder contact met collega's leidt tot minder verbondenheid

Werknemers die tijdens het werk (vrijwel) niemand ontmoeten, voelen zich gemiddeld genomen iets minder verbonden met de organisatie of het bedrijf waarvoor zij werken. Ook zijn ze iets minder tevreden met hun werk.

Dit laatste geldt overigens niet voor werknemers die doorgaans thuiswerken. Bij hen is er nauwelijks verschil in tevredenheid tussen mensen met en zonder persoonlijk contact.

Op zoek naar meer cijfers over 2020? Neem dan een kijkje op www.monitorarbeid.nl

Bron: Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (TNO | CBS)

Welke factoren beïnvloeden de energie van de thuiswerker? Leer via een simpel schijf-van-vijf model hoe u succesvol thuiswerken kan bevorderen tijdens het webinar Stress zit niet tussen de oren.
next level thuiswerken, webinar stress zit niet tussen de oren
5 best gelezen artikelen in oktober 2023

5 best gelezen artikelen in oktober 2023

Voor het geval je ze gemist hebt, zetten wij de 5 best gelezen artikelen op Arbo-online van de maand oktober nog even op een rij.

Onverwachte bijeffecten van onze innovaties

Onverwachte bijeffecten van onze innovaties

De klimaatverandering zorgt voor meer herrie onder water. Dit verstoort vissen en zeezoogdieren. Wat een onverwacht effect!

Tips voor omgaan met wintertijd

Tips voor omgaan met wintertijd

Alhoewel de wintertijd in het weekend is begonnen, merken veel werknemers het effect van dat uurtje extra vooral wanneer de wekker gaat. Enkele tips...

Is de smartphone een probleem? Hangt er vanaf waar je voor kiest: autonomie of werk-privébalans

Is de smartphone een probleem? Hangt er vanaf waar je voor kiest:...

Slechts weinig apparaten in ons huis krijgen zoveel kritiek als onze smartphone. Want die maakt ons verslaafd, verstoort onze werk-privébalans,...

Weer aan het werk na overlijden dierbare, dit kun je als werkgever doen

Weer aan het werk na overlijden dierbare, dit kun je als werkgever...

Het overlijden van een dierbare naaste heeft een impact op het leven en dat heeft gevolgen voor het werk. Na het overlijden van een naaste werkt een...

Mediation: nuttig, maar niet zonder risico's

Mediation: nuttig, maar niet zonder risico's

Steeds vaker wordt mediation ingezet als het laatste redmiddel om een heftig arbeidsconflict op te lossen. Het heeft belangrijke voordelen: het is...

Dit gaat de Gezondheidsraad doen in 2024

Dit gaat de Gezondheidsraad doen in 2024

Elk jaar stelt de Gezondheidsraad een werkprogramma op. Daarin staan de onderwerpen waarover de Gezondheidsraad het komende kalenderjaar advies wil...

5 best gelezen artikelen in september 2023

5 best gelezen artikelen in september 2023

Ook de afgelopen maand wisten jullie ons op Arbo-online goed te vinden. We zetten de 5 best gelezen artikelen nog even op een rij.