Inspiratie voor acceptatie in 2022

Onzekerheid. Daar houden de meeste mensen niet van. We zijn gewend om onze eigen agenda te bepalen en de laatste tijd lukt dat steeds minder goed. In 2022 zal acceptatie een belangrijke rode draad zijn.

Inspiratie voor acceptatie in 2022

Iedere week komt er weer nieuws tot ons dat impact heeft op ons leven en dat je onzeker kan maken. We laveren in de pandemie van golf naar golf. Maar ook andere zaken hebben impact. Zo publiceerde het KNMI bijvoorbeeld het rapport Klimaatsignaal '21.* Daarin staat dat de zeespiegelstijging in de Noordzee al aan het einde van de eeuw kan zijn opgelopen tot ongeveer twee meter. De conclusie: 'Het is code rood voor het klimaat'. Dat we deze winter extra op de gaskraan moeten letten, zag ook niet iedereen aankomen.

En dan was er natuurlijk corona. Ja, we werden erdoor overvallen, maar wie had gedacht dat we daar nu nog steeds mee zouden worstelen? 

Arbo is belangrijker geworden 

Sommigen worden angstig van die onzekerheid en vervallen tot doemdenken. Anderen zien het als een uitdaging. Maar hoe de toekomst eruit gaat zien is eigenlijk steeds minder goed te voorspellen.  

Toch vroegen wij diverse arbokopstukken om terug te kijken en toekomstscenario's te schetsen voor arboprofessionals. We kunnen uit deze artikelen concluderen dat arbeidsomstandigheden sinds corona een belangrijker thema is geworden. Het nadenken over risico's kreeg echt een boost en er kwam meer erkenning voor de arboprofessional. Ook is er door het thuiswerken meer aandacht gekomen voor het welzijn van medewerkers en is er meer ruimte voor creatieve oplossingen. Mooi toch?  

Acceptatie hoort erbij 

Het is natuurlijk weer onzeker of dit allemaal zo gaat blijven en of we met z'n allen die positieve gevolgen van de pandemie kunnen vasthouden. De kopstukken die wij interviewden hebben zo ieder hun eigen visie en tips. Maar het faciliteren en borgen van preventie is een belangrijke rode draad. De bedrijfsarts, de veiligheidskundige, de A&O'er en de arbeidshygienist zouden daarbij nog veel beter kunnen samenwerken om een vuist te maken richting de werkgevers.  

Geen medewerkers de ruimte 

Kijk bij preventie vooral naar wat er goed gaat en probeer niet altijd alle risico's en onzekerheden te beheersen. Acceptatie hoort er soms bij. Focus je bovendien niet alleen op preventie maar richt je ook op amplitie bij alle medewerkers. En: zorg ervoor dat zij de ruimte hebben om te reageren op verrassingen en onzekerheden. Want die zullen er altijd zijn.  

Nee, wat er allemaal in het verschiet ligt, weten we niet zeker. Maar de redactie van Arbo wenst u veel inspiratie bij al die onzekerheden en alvast een heel veilig en gezond 2022! 

Lees de arbo toekomstscenario's van vier kerndeskundigen:

*Rapport Klimaatsignaal ’21

Tekst| Jacqueline Joosten, hoofdredacteur Arbo>>

Jacqueline Joosten

Jacqueline Joosten

Hoofdredacteur

Jacqueline volgt sinds jaar en dag alles over veilig en gezond werken. Zij probeert altijd waarde toe te voegen aan berichten en de vertaalslag te maken naar de arboprofessional.

Arbo Actueel - nummer 14 2023

Arbo Actueel - nummer 14 2023

Arbo Actueel, nummer 14 (2023) is verschenen, met actuele berichtgeving over arbeidsomstandigheden en veiligheid.

Vakblad Arbo - Nummer 5 - 2023

Vakblad Arbo - Nummer 5 - 2023

Vakblad Arbo nummer 5 (2023) is verschenen. Thema van dit nummer is Trends in arbo, wat brengt 2024 ons?

Arbo Actueel - nummer 13 2023

Arbo Actueel - nummer 13 2023

Arbo Actueel, nummer 13 (2023) is verschenen, met actuele berichtgeving over arbeidsomstandigheden en veiligheid.

Deze 3 vragen stel je bij het kiezen van een BHV-trainer

Deze 3 vragen stel je bij het kiezen van een BHV-trainer

Hoe kies je als werkgever een BHV-trainer? Zoek op Google, en de aanbieders verdringen zich tot ver beneden je beeldscherm. Toch kun je een rationele...

Arbo Actueel - nummer 12 2023

Arbo Actueel - nummer 12 2023

Arbo Actueel, nummer 12 (2023) is verschenen, met actuele berichtgeving over arbeidsomstandigheden en veiligheid.

Het gevaar van CE-markering

Het gevaar van CE-markering

Risico is meer dan je op het eerste oog denkt. Carsten Busch verhaalt op humoristische wijze over de zin en onzin van CE-markering en de risico's die...

Praktijkblad Veiligheid & Preventie nummer 5 is verschenen

Praktijkblad Veiligheid & Preventie nummer 5 is verschenen

Het nieuwe nummer van het Praktijkblad Veiligheid & Preventie is verschenen. In dit nummer lees je over de overgang en werk, vallen van lage hoogte...

Dit kan echt niet. Met een vuisthamer asbestmateriaal kapot slaan

Dit kan echt niet. Met een vuisthamer asbestmateriaal kapot slaan

Geen maatregelen nemen om valgevaar te voorkomen en zonder adembeschermingsmiddelen asbest verwijderen. Deze asbestsaneerder maakt er een potje van....