Thuiswerkdag tijdelijk intrekken, mag dat?

Een redacteur bij een uitgeverij gaat met zijn werkgever een verbetertraject in. Lopende dit traject trekt de werkgever het recht op de thuiswerkdag tijdelijk in. Mag een werkgever deze arbeidsvoorwaarde eenzijdig wijzigen?

Thuiswerkdag tijdelijk intrekken, mag dat?

Een man werkt sinds 2010 als redacteur bij een uitgever. Overeengekomen is dat hij op vrijdag mag thuiswerken. Op die dag heeft hij dus zijn vaste thuiswerkdag. Tot 2014 heeft hij goede beoordelingen. Maar dan komt er kritiek op zijn werkhouding, meer in het bijzonder over de getoonde inzet en flexibiliteit.

Thuiswerkdag tijdelijk ingetrokken tijdens verbetertraject

Eind 2015 spreken werknemer en werkgever een verbetertraject af. Bij de evaluatie in februari 2016 krijgt de redacteur het verzoek om gedurende het traject ook op vrijdag op kantoor te werken. In juli wordt het verbetertraject met positief resultaat afgesloten. De werkgever wil dat hij tot het eind van het traject op kantoor blijft werken. De werknemer weigert zijn thuiswerkdag in te leveren en verschijnt op vrijdag niet meer op kantoor. De werkgever stopt nu de loonbetaling voor de vrijdagen. De werknemer eist een verklaring voor recht dat de werkgever niet bevoegd is om deze arbeidsvoorwaarde eenzijdig te wijzigen.

> LEES OOK: Plaatsonafhankelijk werken, wat doe je ermee in de RI&E?

Werknemer weigert, werkgever betaalt vrijdagsloon niet

De kantonrechter stelt vast dat de werkgever de wekelijkse thuiswerkdag heeft ingetrokken in het kader van een verbetertraject. De werknemer is na afronding van het traject vrijdag weer thuis gaan werken. Dit ondanks het verzoek van de werkgever om op kantoor te komen werken om de goede lijn tot het einde van het jaar voort te zetten. Als compromis is voorgesteld dat de werknemer één vrijdag per maand vanuit huis zou werken en de overige vrijdagen op kantoor zou zijn. Daarna zou hij, bij goed functioneren, in 2017 weer op reguliere basis zijn thuiswerkdag op vrijdag kunnen hebben.

> LEES OOK: Kantoortuinen, gaan ze ein-de-lijk verdwijnen?

Werknemer moet vrijdag komen, werkgever moet loon betalen

Dat is een redelijk voorstel en van een werknemer kan dan ook worden gevraagd dit te aanvaarden. Het was niet ingrijpend om op vrijdagen op kantoor te blijven werken, zeker omdat de werknemer niet ver van zijn werk woonde. Daar komt bij dat die situatie in beginsel nog maar tot het eind van het jaar zou duren. De rechter wijst de eis van de werknemer daarom af. Hij oordeelt echter ook dat de werkgever het loon over de bewuste vrijdagen moet uitbetalen. De werknemer heeft die dagen vanuit huis gewerkt en de werkgever heeft onvoldoende gemotiveerd dat dit niet het geval zou zijn geweest.

Bron: Rechtbank Amsterdam, 1 juni 2017, ECLI:NL:RBAMS:2017:3766
Auteur: Rob Poort | Bureaupoort.nl

> TIP: Arbo-wetgeving? Arbo Actualiteitendag!

Thuiswerkdag tijdelijk intrekken, mag dat?