Arbo in de praktijk vernieuwd met dossiers Vaccinatie & testen en Hybride werken

De Kennisbank Arbo in de praktijk is vernieuwd en verrijkt met actuele dossiers over het coronavirus, vaccinatie & testen en hybride werken. U vindt er alle relevante informatie over deze onderwerpen zodat u uw arbobeleid ook in de praktijk daarop kunt aanpassen.

Arbo in de praktijk vernieuwd met dossiers Vaccinatie & testen en Hybride werken

Arbo in de praktijk kent een overzichtelijke indeling op basis van de hoofdthema’s Arbobeleid, Werkplek, Arbeidsmiddelen, Gevaarlijke stoffen, Lichamelijke belasting en Psychosociale belasting. Binnen die thema's vindt u weer bijbehorende onderwerpen met jurisprudentie, cases en tools. En dan zijn er natuurlijk de genoemde actuele dossiers over het coronavirus, vaccinatie & testen en hybride werken. Daarmee krijgt u snel inzicht in de risico's en maatregelen die bij een onderwerp horen zodat uw arbobeleid altijd actueel kan zijn. De zoekfunctie helpt daarbij.

Deskundige auteurs en redactie

Vakblad Arbo en arbo-online behoren in de markt voor veilig en gezond werken veruit tot de meest geraadpleegde informatiebronnen. Uw vakkennis blijft met Arbo in de praktijk nog beter op peil dankzij steeds weer nieuwe artikelen, tools en praktijkvoorbeelden. Samengesteld en geschreven door een groot deel van de deskundige auteurs van Vakblad Arbo, en onder leiding van de deskundige redactie.

De basis ligt in de Arboprof en het Arbonormenboek

De basis voor het nieuwe Arbo in de praktijk ligt in de oude kennisbank Arboprof en het Arbo normenboek. Op basis van de informatiebehoeften van gebruikers en experts, is deze nieuwe kennisbank ontwikkeld en voorzien van een betere zoekfunctie. De artikelen zijn volledig geactualiseerd op basis van een nieuw format. Bovendien zijn nieuwe cases en actuele dossiers toegevoegd. 

Overzichtelijke hoofdindeling

Arbo in de praktijk heeft de volgende hoofdindelingen:

Arbobeleid met uitleg en toepassingen van Toepasselijkheid, Risico's & plannen, Uitvoering, Controle & evaluatie, Organisatie, Samenwerking, BHV, Ziekte en re-integratie, PBM.

Werkplek met uitleg en toepassingen van: Algemene inrichtingseisen van werkplekken, Voorzieningen in noodsituaties, Klimaat, Verlichting, Geluid, Bijzondere werkplekken.

Arbeidsmiddelen met uitleg en toepassingen van: Algemene eisen aan arbeidsmiddelen, Arbeidsmiddelen met een besturingssysteem, Mobiele arbeidsmiddelen, Arbeidsmiddelen op bouwplaatsen, Specifieke arbeidsmiddelen.

Gevaarlijke stoffen met uitleg en toepassingen van: Algemene eisen aan gevaarlijke stoffen, Asbest, Biologische agentia, Straling, Specifieke gevaarlijke stoffen, Opslag en Vervoer.

Lichamelijke belasting met uitleg en toepassingen van: Algemene eisen aan lichamelijke belasting, Beeldschermwerk, Trillingen, Werken onder overdruk en Specifieke werkzaamheden & beroepen.

Psychosociale belasting met uitleg en toepassingen van: Ongewenste omgangsvormen, Discriminatie, Psychische belasting (werkdruk).

arboindepraktijkKennis maakt veilig! Haal de experts in huis en houd uw vakkennis up-to-date. Bekijk de mogelijkheden voor een (proef)abonnement >

Jacqueline Joosten

Jacqueline Joosten

Hoofdredacteur

Jacqueline volgt sinds jaar en dag alles over veilig en gezond werken. Zij probeert altijd waarde toe te voegen aan berichten en de vertaalslag te maken naar de arboprofessional.

Maak een RIE met AI. Lukt dat?

Maak een RIE met AI. Lukt dat?

Het opstellen van een RIE met behulp van chatbot Copilot, wordt dat wat? Docent-onderzoeker Integrale Veiligheidskunde Ryanne Koper onderzocht het.

Werkgevers met een RI&E actiever in gezond en veilig werk

Werkgevers met een RI&E actiever in gezond en veilig werk

Een RI&E uitvoeren en een plan van aanpak opstellen is voor alle werkgevers verplicht volgens de Arbowet. Uitzonderingen daarop: zzp'ers en kleine bedrijven. Sinds 2014 is het percentage werkgevers met een RI&E gestegen van 46% naar 64% in 2024.

Bureau-cratie

Bureau-cratie

Als bureaucratie de overhand krijgt, kan deze de gewone bedrijfsprocessen verstikken. Als we alles precies volgens de bureaucratische regels uitvoeren, met stiptheidsacties, kunnen we de tent wel sluiten.

Arbeidshygiënist Edwin Hagelen: 'Ik mag ook graag meedenken met verbouwingen'

Arbeidshygiënist Edwin Hagelen: 'Ik mag ook graag meedenken met...

Van risico's inventariseren tot gevaarlijke stoffen meten, fysieke belasting verlagen en meedenken met verbouwingen. Arbeidshygiënist Edwin Hagelen geniet van zijn werk bij het UMCU: 'Never a dull moment'.

Veilige werkwijze ontwikkeld na bedrijfsongeval. Extra boetematiging?

Veilige werkwijze ontwikkeld na bedrijfsongeval. Extra boetematiging?

Een werkgever krijgt een boete nadat een straddle carrier is gekanteld. Nadat hij een veilige werkwijze heeft ontwikkeld, gaat de boete omlaag. Maar niet genoeg, vindt de werkgever. Wat zegt de rechter?

Certificatieschema arbokerndeskundigen: nieuwe ontwikkelingen

Certificatieschema arbokerndeskundigen: nieuwe ontwikkelingen

Waarschijnlijk wordt de bestaande overgangsregeling van het certificatieschema arbokerndeskundigen met 2,5 jaar verlengd.

Arbo in Bedrijf, de feiten en cijfers toegelicht

Arbo in Bedrijf, de feiten en cijfers toegelicht

De Nederlandse Arbeidsinspectie publiceerde op 12 september 2024 het rapport Arbo in Bedrijf 2022-2023. Advocaat Paul Verloop licht enkele feiten en cijfers toe.

Van V&G-plan naar V&G-proces in de bouwketen

Van V&G-plan naar V&G-proces in de bouwketen

Van V&G-plannen 'in elkaar flansen' tot onduidelijke coördinatierollen. De bouw worstelt met veiligheidseisen. Maak niet alleen een V&G-plan maar een V&G-proces, luidt een van de aanbevelingen van RIVM-onderzoeker Marre Lammers.