Een apparaatje dat je houding corrigeert, hoe werkt dat precies?

Nieuwe ontwikkelingen op het gebied van ergonomie zorgen voor een stapsgewijze vermindering van letsel bij fysiek werk. Door gebruik te maken van de kracht van kunstmatige intelligentie (AI) en machine learning (ML), coacht Soter Analytics werknemers om hun bewegingen in realtime zelf te corrigeren en zo blessures te voorkomen.

Een apparaatje dat je houding corrigeert, hoe werkt dat precies?
De slimme wearable geeft een seintje wanneer je een verkeerde houding aanneemt.

Tara is medewerker in een ziekenhuis in Perth, Australië. Elke dienst doet ze een armband om die gedurende de dag informatie verzamelt over haar schouderbewegingen. Het waarschuwt haar als bepaalde cumulatieve drempels zijn bereikt, en zij het risico loopt op overbelasting en letsel.

Bewegingen controleren

Andy is vleesverpakker op de afdeling gekoelde vleeswaren van een supermarktketen in de VS. Elke dienst haalt hij een apparaat op bij een docking hub, scant het en controleert zijn bewegingsactiviteit van de dag ervoor, zodat hij kan zien waar hij zich moet verbeteren. Vervolgens klemt hij het vast aan zijn kraag. Vandaag werkt hij aan het verminderen van het aantal houdingen met gedraaide rug. Het apparaat helpt hem te begrijpen waar en wanneer hij risicovolle bewegingen uitvoert, en helpt hem zijn houding te verbeteren.

Waarschuwing

Troy is orderpicker bij een distributeur van bouwmaterialen in het Verenigd Koninkrijk. Elke 3 maanden geeft zijn werkgever hem een klein draagbaar apparaat dat zijn rughouding een dag lang in de gaten houdt. Hij draagt het 10 dagen. Het apparaat waarschuwt hem om een nieuwe houding aan te nemen als hij een foute beweging maakt. Het helpt hem zijn bewegingen te begrijpen en letsel of pijn aan het einde van zijn dienst te voorkomen.

Deze scenario's zijn fictief, maar geven een realistisch inzicht in hoe organisaties over de hele wereld draagbare technologie verweven in hun ergonomische processen. Die technologie biedt oplossingen om werknemers te helpen meer te weten te komen over hun bewegingen, ze te begrijpen en het risico op letsel permanent te verminderen.

Hoe werkt het?

Een klein draagbaar apparaat van 2x3 cm dat je afwisselend kunt dragen op de bovenrug en de schouder, waarschuwt de gebruiker als die  gevaarlijke bewegingen maakt. Dat gebeurt via vibro-tactiele, auditieve en visuele biofeedback. Deze informatie wordt vervolgens teruggestuurd naar een mobiele app of tablet.   

De gebruiker doorloopt drie verschillende 10-daagse micro-learning trainingsprogramma’s naar keuze voor handmatige bediening. Er is een online dashboard voor het management dat geanonimiseerde gegevens weergeeft, wat waardevolle AI-gestuurde inzichten biedt over letselrisico's.

Risico's inschatten

Sarah Moore, Health and Safety Leadership Partner - Sales & Group Projects - Coca Cola Amatil vertelt over het gebruik van de gegevens die de sensoren hebben verzameld om risico's te lokaliseren. "Dankzij de data en inzichten die door Soter worden geleverd, kunnen we de belangrijkste risico’s inschatten bij fysiek werk binnen ons bedrijf. Dit risico verschilt van individu tot individu, afhankelijk van de rol die de medewerker speelt. Ten slotte kunnen we de gegevens vergelijken met andere bedrijven. Dankzij deze inzichten kunnen we toekomstige werkzaamheden afstemmen op het risicoprofiel van Amatil, om uiteindelijk onze mensen een veilige werkplek te bieden.”

Een medewerker kan een item gedurende een bepaalde tijd met de juiste houding optillen, maar na enige tijd kan de kwaliteit van deze beweging afnemen. Factoren die bijdragen zijn onder meer vermoeidheid, stress, bestaande blessures en afleiding. De Soter-apparaten gebruiken ML op basis van algoritmen en pikken verschillende eigenschappen van een beweging op die de veiligheid kwantificeren en de werknemer waarschuwen. Het systeem houdt rekening met talrijke variabelen, waaronder de snelheid, schokkerigheid en buighoek van de beweging.

Minder gevaarlijke bewegingen

Kenco Logistics is de grootste volledig geïntegreerde logistieke dienstverlener met een vrouw aan het hoofd in de Verenigde Staten. Het familiebedrijf beheert meer dan 90 faciliteiten en bedient meer dan 200 klanten in een breed scala van sectoren. Na een zorgvuldige vergelijking met andere draagbare systemen kozen ze voor het Soter Clip&Go-programma. In de fysiek veeleisende magazijnomgeving gebruiken de medewerkers de technologie om ze te helpen veilig te buigen, te bewegen en te tillen, wat leidde tot een 22% vermindering van gevaarlijke bewegingen.

Miguel Trivino, CSP, directeur milieu, gezondheid en veiligheid bij Kenco Logistics zegt: “Niemand houdt van rugpijn, maar goed tillen is een gewoonte die veel nieuwe medewerkers nog niet hebben ontwikkeld. Het Soter-apparaat verhoogt het bewustzijnsniveau en vormt een goede stimulans om over te schakelen op een betere lichaamshouding.”

Risico op letsel gedaald met 43%

BSS Industrial, een toonaangevende distributeur van pijpleidingen en verwarming in het Verenigd Koninkrijk, implementeerde voor het eerst wearables in 2018. Inmiddels heeft de technologie de veiligheidscultuur van de bedrijf verbeterd. Het vertrouwen van de werknemers is gestegen doordat ze zelf verantwoordelijkheid kunnen nemen voor hun eigen veiligheid.

Het bedrijf boogt op een vermindering van ongeveer 720.000 belastende houdingen per jaar.”

Ook nam het letselrisico in de groep met het hoogste risico af met 43%. Deze groep heeft continu verbetering laten zien, beginnend met een vermindering van het letselrisico van meer dan 36% in het eerste jaar, en met 52% het afgelopen jaar. Met ongeveer 1.000 voltooide programma’s kan het bedrijf bogen op een voortdurende vermindering van ongeveer 720.000 belastende houdingen per jaar.

Veiligheid werknemers vergroot

Soter Analytics bouwt voortdurend aan een product dat aan alle professionele normen voldoet. De wearable heeft zijn waarde bewezen in meerdere casestudies en whitepapers, en verder bewijs is aangedragen door een team van artsen, ingenieurs, ergonomen, bewegingsspecialisten en datawetenschappers.

Door slimme datagedreven technieken in te zetten die aansluit op de bestaande bedrijfsprocessen, worden verouderde ergonomische principes geüpdatet. Dankzij de consistente benadering van fysieke handelingen, kunnen ergonomen op locatie hun tijd besteden aan het oplossen van problemen in plaats van ze proberen op te sporen. Daardoor wordt de veiligheid van de werknemers vergroot.

Dit artikel is gesponsord door Soter Analytics.

5 best gelezen artikelen in oktober 2023

5 best gelezen artikelen in oktober 2023

Voor het geval je ze gemist hebt, zetten wij de 5 best gelezen artikelen op Arbo-online van de maand oktober nog even op een rij.

Tips voor omgaan met wintertijd

Tips voor omgaan met wintertijd

Alhoewel de wintertijd in het weekend is begonnen, merken veel werknemers het effect van dat uurtje extra vooral wanneer de wekker gaat. Enkele tips...

Is de smartphone een probleem? Hangt er vanaf waar je voor kiest: autonomie of werk-privébalans

Is de smartphone een probleem? Hangt er vanaf waar je voor kiest:...

Slechts weinig apparaten in ons huis krijgen zoveel kritiek als onze smartphone. Want die maakt ons verslaafd, verstoort onze werk-privébalans,...

Arbo in cijfers: Aan het werk na overlijden dierbare, dit kun je als werkgever doen

Arbo in cijfers: Aan het werk na overlijden dierbare, dit kun je als...

Het overlijden van een dierbare naaste heeft een impact op het leven en dat heeft gevolgen voor het werk. Na het overlijden van een naaste werkt een...

Dit gaat de Gezondheidsraad doen in 2024

Dit gaat de Gezondheidsraad doen in 2024

Elk jaar stelt de Gezondheidsraad een werkprogramma op. Daarin staan de onderwerpen waarover de Gezondheidsraad het komende kalenderjaar advies wil...

Een geluidsachtbaan

Een geluidsachtbaan

Ook in de vakantie schieten mijn gedachten makkelijk naar arbo. Toen ik deze zomer medewerkers van pretpark Tivoli in Kopenhagen zag surfen op een...

Arbo in cijfers: Personeelstekorten, 6 op 10 zmp'ers heeft er last van

Arbo in cijfers: Personeelstekorten, 6 op 10 zmp'ers heeft er last van

Begin 2023 merkte 61 procent van de zelfstandig ondernemers met personeel (zmp'ers) dat personeelstekorten invloed hadden op hun bedrijf of...

Prinsjesdag 2023: dit zijn wijzigingen voor de arboprofessional

Prinsjesdag 2023: dit zijn wijzigingen voor de arboprofessional

Het kabinet wil dat mensen zich blijven ontwikkelen tijdens hun loopbaan. De SLIM-regeling, subsidie gericht op het stimuleren van leren en...