Hoge standaard voor veilig werken op hoogte

Werken op hoogte. In de bouwsector staat van een ladder of trapje vallen op de tweede plek in de lijst van meest voorkomende ernstige ongevallen. Een simpele oplossing? Veiligheidsschoenen met ladder grip.

Hoge standaard voor veilig werken op hoogte

Werken op hoogte is dagelijkse kost voor veel professionals, van bouwvakkers tot monteurs. Bij deze werkzaamheden bestaat een verhoogd risico op ongevallen, met letsel als mogelijk gevolg. Daarom kan het belang van veiligheid in dergelijke situaties niet genoeg onderstreept worden.

Hoewel de focus vaak ligt op de naleving van veiligheidsvoorschriften, kunnen ook veiligheidsschoenen een belangrijke rol spelen in het waarborgen van werkveiligheid. Zo kunnen schoenen de werkveiligheid letterlijk én figuurlijk naar een hoger niveau tillen.

Volgens het RIVM (“Feiten en cijfers over vallen van ladders” uit 2018) staat de val van een ladder of trapje op plek drie in de lijst van meest voorkomende ernstige ongevallen. Voor alleen de bouwsector staat dit zelfs op de tweede plaats. Tussen 1999 en 2014 zijn er in Nederland meer dan 2700 ongevallen gemeld van werknemers die van een ladder of trapje vielen, met een gemiddelde van 160 per jaar.

Bijna 90% van de slachtoffers moest in het ziekenhuis worden opgenomen en 13% hield permanent letsel over aan de val. De meeste ongevallen werden veroorzaakt door onjuiste plaatsing van de ladder door problemen met balans of bewustzijn. Deze cijfers illustreren duidelijk het belang van veiligheidsmaatregelen bij werkzaamheden op trappen en laders – er staan hier immers levens op het spel.

Veiligheid voorop: het Arbobesluit artikel 7.23a

Om te beginnen biedt het Arbobesluit artikel 7.23a een stevig fundament aan richtlijnen om veiligheid op ladders en trappen te garanderen. Daaronder vallen maatregelen zoals:

  • Stabiliteit: Zorg voor een stabiele ondergrond zodat ladders en trappen niet kunnen kantelen of schuiven, met horizontaal blijvende sporten.
  • Voorkomen van wegglijden: Beveilig de ladder tegen wegglijden door middel van bevestigingen, antislipinrichtingen of andere effectieve methoden.
  • Toegang en veiligheid: Toegangsladders moeten 1 meter uitsteken boven het toegangsniveau, tenzij andere voorzieningen veilig houvast bieden. Verrolbare ladders en trappen vastzetten voor gebruik. Hangladders (behalve touwladders) dienen stevig vastgemaakt te worden om verschuiven of zwaaien te voorkomen.
  • Veilige steun en houvast: Het dragen van lasten mag een veilig houvast niet belemmeren. Zorg dat hangladders (behalve touwladders) en meerdelige ladders stevig bevestigd zijn en zich niet ten opzichte van elkaar kunnen bewegen.

Deze voorschriften benadrukken het belang van preventieve maatregelen om een veilige werkomgeving te creëren. Maar het waarborgen van veiligheid op hoogte omvat meer dan alleen de juiste setup en correct gebruik van ladders en trappen. Ook de juiste keuze van PBM speelt een belangrijke rol.

De onmisbare norm: ISO 20345:2022 en ladder grip

De Europese norm voor veiligheidsschoenen ISO 20345, waarin de vereisten voor de teenbescherming, perforatiebescherming enz. gedefinieerd worden, introduceerde bij de recente update in 2022 extra specificaties voor veiligheidsschoeisel, specifiek voor het werken met en op ladders. Met de toevoeging van het 'Ladder Grip' (LG) label, maakt de ISO 20345:2022 norm het eenvoudiger voor werknemers om schoenen te kiezen die hen de beste bescherming bieden tijdens het werken op hoogte.

De sleutelrol van veiligheidsschoenen met ladder grip

Veiligheidsschoenen die met dit label gekenmerkt zijn, bieden namelijk niet alleen bescherming tegen vallen of stoten maar zijn ook uitgerust met speciale zolen die zorgen voor maximale grip op laddersporten. Wat die specificaties uit de ISO 20345:2022 norm  precies inhouden, leggen we hierna uit.

Volgens de secties 6.4.3.1 tot en met 6.4.3.4 van ISO 20345:2022, moeten alle materialen die contact maken met de laddersport voldoen aan strikte eisen om de veiligheid van de drager te garanderen. Zo moet de loopzool voldoen aan specifieke vorm- en profielvereisten:

  • De afstand tussen de hak en de voorkant van de zool, in het gebied rond het enkelgewricht, moet minimaal 35 mm moet zijn.
  • De zool moet een dwarsprofiel hebben met een minimale diepte van 1,5 mm ter hoogte van het voetgewricht (zoals gemeten volgens ISO 20344:2021).
  • De hak van de loopzool moet een afgeschuinde rand hebben met een hoek tussen 90° en 120°, de hoogte van de hak moet minimaal 10 mm zijn.

Pas als een schoen aan deze eisen voldoet én volgens de norm getest is, beschikt deze over het label ladder grip (LG).

Conclusie

Deze specificaties onderstrepen het belang van zorgvuldig ontworpen veiligheidsschoeisel in de preventie van ongevallen op het werk, met name bij taken die uitgevoerd worden op hoogte. Door het naleven van deze normen bieden fabrikanten van veiligheidsschoenen, zoals Elten, een product dat niet alleen voldoet aan de hoogste veiligheidseisen maar ook bijdraagt aan het comfort van de drager.

Zo spelen veiligheidsschoenen met de juiste specificaties, zoals de modellen uit de Crossworker serie van Elten, een sleutelrol bij het waarborgen van de veiligheid bij het werken op hoogte. De combinatie van bescherming, duurzaamheid, en ongeëvenaarde grip van het juiste schoeisel is essentieel voor elke professional die werkt op hoogte. En natuurlijk een stevige ladder.

Dit artikel is gesponsord door Elten.

Richtlijn voor veilig gebruik ChatGPT

Richtlijn voor veilig gebruik ChatGPT

Gebruik deze richtlijn om te delen met medewerkers in je organisatie, zodat ze veilig gebruik kunnen maken van de chatbot ChatGPT.

Elke arbeidsinspecteur een eigen AI-collega?

Elke arbeidsinspecteur een eigen AI-collega?

Hoe kunnen inspecteurs met behulp van AI nog eerlijker, effectiever en efficiënter hun werk doen? Daarover buigen 4 rijksinspecties, TNO en 2...

Boete voor verkeerd gebruik torenkraan met werkbak

Boete voor verkeerd gebruik torenkraan met werkbak

Een bedrijf krijgt een boete voor het niet volgen van de handleiding bij het gebruik van een torenkraan met werkbak. De rechtbank geeft de minister...

Bovenloopkraan botst op schaarhoogwerker

Bovenloopkraan botst op schaarhoogwerker

Het is een goede zaak om als bedrijf instructies te hebben over het gebruik van arbeidsmiddelen. De bedieners van die arbeidsmiddelen moeten die dan...

Bewust Veilig werken in de bouw

Bewust Veilig werken in de bouw

De sectoren bouw, techniek en onderhoud schenken elk jaar in maart extra aandacht aan veilig werken tijdens de Bewust Veilig-dag. Maar wordt de bouw...

Waarom droogsystemen voor werkkleding belangrijk voor de hygiëne zijn

Waarom droogsystemen voor werkkleding belangrijk voor de hygiëne zijn

Gezonde werknemers, minder ziekteverzuim én hygiëne op de werkvloer: wie wil dit nu niet? In tal van werkomgevingen is het dragen van geschikte...

Steigerbouw na de Amercentrale: check, check, dubbelcheck

Steigerbouw na de Amercentrale: check, check, dubbelcheck

Welke lessen heeft de steigerbouw getrokken uit het vreselijke ongeluk bij de Amercentrale? We spraken met een getuige-deskundige en emotioneel...

Uitleg en advies over de verdiepende RI&E PBM

Uitleg en advies over de verdiepende RI&E PBM

Persoonlijke beschermingsmiddelen zijn belangrijk voor de bescherming van medewerkers op de werkvloer. Maar ze zijn geen Haarlemmerolie. En ze komen...