5 maal veilig gedrag

5 maal veilig gedrag

Veilig gedrag van mensen blijkt een zeer bepalende factor in veilig en gezond werken als geheel. Daarom verzamelden wij in deze whitepaper 5 vragen met antwoorden over gedrag: 5 maal veilig gedrag dus.

Voor een gedragsquiz op arbo-online beantwoordde Frank Guldenmund door de tijd heen 5 vragen over veilig gedrag. Guldenmund is psycholoog en onderzoeker/docent bij de sectie veiligheidskunde van de TU Delft. Bovendien is hij de auteur van het boek Gedrag & Veiligheid. Hij weet dus waarover hij praat.

De redactie van Arbo>> heeft deze 5 vragen en hun buitengewoon informatieve antwoorden nu voor u gebundeld tot een overzichtelijke whitepaper over veilig gedrag. Zeer lezenswaardig, ook voor hen die al veel (denken te) weten over gedrag in relatie tot veiligheid. Want, in de woorden van Frank Guldenmund: “Elke dag is een schooldag!”. Oftewel: er valt altijd iets te leren.

In deze whitepaper vindt u uitgebreid antwoord op de volgende vragen

> LEES OOK: Al die kul over gedrag; wat weten we nu écht?

Vraag 1: bepaalt cultuur in hoge mate ons gedrag?

Kan cultuur ons gedrag beïnvloeden? Het korte antwoord is: nee. Maar heel veel mensen denken van wel.

Vraag 2: kun je slecht veiligheidsgedrag makkelijk afleren?

Kun je slecht veiligheidsgedrag makkelijk afleren? Om daarop antwoord te geven, zijn eerst twee vragen vooraf nodig. Wat is slecht? En wat is makkelijk? Dat klinkt misschien flauw, maar lees hier hoe het zit.

> LEES OOK: Veilig gedrag en wat u erover wilt weten

Vraag 3: ‘kun je goed veiligheidsgedrag makkelijk aanleren?’

Goed veiligheidsgedrag, misschien praten wij er soms wat te gemakkelijk over. Het hangt af van de situatie, over welk gedrag we het hebben en welk gedrag daarin ‘goed’ is. Hier krijgt u antwoord op de vraag: kun je goed veiligheidsgedrag makkelijk aanleren?

> TIP: het boek Gedrag en veiligheid, visies en interventies

Vraag 4: ‘maken zachte heelmeesters stinkende veiligheidswonden?’

Goed veiligheidsgedrag, misschien praten wij er soms wat te gemakkelijk over. Het hangt af van de situatie, over welk gedrag we het hebben en welk gedrag daarin ‘goed’ is. Hier krijgt u antwoord op de vraag: kun je goed veiligheidsgedrag makkelijk aanleren?

> LEES OOK: PBM gebruiken? Zo werkt u aan gewenst gedrag

Vraag 5: safety ii heeft de toekomst, safety i is passé – klopt dit?

Safety II heeft de toekomst, Safety I is verleden tijd. Is dat zo?’ Het antwoord op deze vijfde en laatste vraag is weer om te smullen. Leest u mee over ETTO en de menselijke fout?

DOWNLOAD DE GRATIS WHITEPAPER5 vragen over veilig gedrag

> TIP: Volg de workshop Omgaan met veiligheidsgedrag op de Arbo Actualiteitendag

Toezichthouder als stok achter de deur

Ondanks dat eenduidigheid wenselijk is, leidt het onderwerp veiligheid regelmatig tot discussies. Maar soms valt er over veiligheid gewoon niet te...