Boek: Veilig voelen, veilig zijn

Dit boek biedt een hanteerbaar theoretisch kader aan iedereen die de dialoog starten over een onveilig werkklimaat. Met herkenbare verhalen uit de (werk)praktijk.

Boek: Veilig voelen, veilig zijn

Praten over een onveilig werkklimaat

Hoe kun je de dialoog starten over een onveilig werkklimaat zonder in de verdediging of de aanval te schieten? In dit boek krijg je een hanteerbaar theoretisch kader, zodat je weet hoe een veilig werkklimaat werkt. Maar de auteurs gaan vooral in op de praktijk en hoe jij de theorie werkend kunt krijgen.

Elf personen delen hun ervaringen, inzichten, overpeinzingen en leermomenten over het werkklimaat in hun dagelijkse werkomgeving. Hoe zij dit onbewust veiliger maakten én wat ze bewust deden om de theorie werkend te krijgen. Zo krijgt 'Veilig voelen en veilig zijn' een concrete lading en kunnen jij en je team ermee aan de slag. Het thema 'een open en veilig werkklimaat bereiken' wordt zo laagdrempelig. Of, zoals Joriene zegt: "van een drempel wordt een glijbaan gemaakt".

In dit boek vind je ook reflectievragen over het werkklimaat. Zo word je uitgenodigd om zelf en - nog mooier - , samen met je team, stil te staan bij dit belangrijke thema en te leren. Kies het verhaal dat jou aanspreekt en deel het. Laat een collega een ander verhaal kiezen en bespreek het. Oftewel: ga samen spelen met het thema veilig werkklimaat. Neem het boek onder je arm en ga op reis.

Joriene Beks

Joriene Beks

Bedrijfskundige

Joriene Beks is eigenaar van Securing Candor en bedrijfskundige. Zij is mede-auteur van ‘Veilig voelen, veilig zijn’ en auteur van ‘Psychologische Veiligheid, zo vorm je vrijmoedige teams’ en de ‘Veldgids Psychologische Veiligheid’.