Boek: Old School Safety

Een handig boekje over veiligheid. Voor beginners om kennis te maken met de begrippen van het vak. Voor gevorderden om nog eens na te lezen hoe het ook alweer zit.

Boek: Old School Safety

Informatie die er ook al was voordat internet werd uitgevonden, maar nu op de een of andere manier toch zoek is geraakt. Jos schrijft in begrijpelijke taal over oude, maar zeker niet verouderde onderwerpen die nog steeds actueel zijn.

Niks verliest zijn waarde; de waarde verschuift hoogstens. Met die gedachte schreef de bijna 50-jarige veiligheidskundige Jos Villevoye zijn boek Old School Safety. Géén managementboek, géén lesboek en géén handboek, zo zegt hij zelf, maar eerder een mild manifest.

Met Old School Safety Villevoye de nieuwe generatie veiligheidskundigen hernieuwd laten kennismaken met de klassiekers in zijn vak. “Ik ken mijn klassiekers. Ik koester ze. Ik vind er ook duidelijk iets van. De ene spreekt me meer aan dan de ander. Ik blijf continu op zoek naar een eigentijdse interpretatie en toepassing.”

Het eerste deel van het boek behandelt het ‘leesplankje’ van de veiligheid, met daarin de kernbegrippen gevaar, risico, kans, gevolg en oorzaak. Het tweede deel gaat in op het ‘prentenboek’ van de veiligheid, want visuele concepten zijn belangrijk in de veiligheidskunde. Villevoye kijkt daarbij naar vier klassieke modellen, waaronder die van Heinrich.

In het derde deel zoomt hij in op het begrip ‘risico’. Dat doet hij aan de hand van drie vaak toegepaste methoden in het werkveld. In deel vier staat Villevoye stil bij de succesfactor beheersing en de patronen en wetmatigheden waarnaar de veiligheidskundige op zoek gaat. Tot slot behandelt hij lijsten als handig middel om veiligheid slim te organiseren en rapportages om alle belanghebbenden goed te informeren en te ondersteunen in hun werk.