Mijn lot als columnist

"Columnisten zijn aanjagers van discussies die onmisbaar zijn, ook voor onderwerpen als arbo en veiligheid. In 400 woorden balanceren zij tussen prikkelen en amuseren. Dat is hun lot." Aan het woord is Walter Zwaard.

Mijn lot als columnist

Het tijdschrift Arbo viert haar honderdjarig bestaan. Preciezer: 1924 is het geboortejaar van De Veiligheid, een blad dat vervolgens ruim 60 jaar verscheen. Het was al die tijd het enige Nederlandse arbotijdschrift. Ook al was het woord arbeidsomstandigheden nog onbekend. Alles wat tegenwoordig arbo heet, was toen 'veiligheid'.

Dat veranderde pas in de jaren 1980 met het verschijnen van het Maandblad voor Arbeidsomstandigheden. De lijn van De Veiligheid via dit maandblad naar het huidige vakblad Arbo is ononderbroken. Vandaar die honderdste jaargang. De overgang van Veiligheid naar Arbo maakte het tijdschrift journalistieker en opende de deur voor columnisten. Om te prikkelen? Om te amuseren? Misschien wel omdat de tijdgeest vroeg om meningen naast feiten.

Altijd dubbel gevoel bij woord 'columnist'

Mijn eerste column in een serieus vakblad verscheen ruim 30 jaar geleden. Ik heb altijd een dubbel gevoel gehad bij dat woord. Om nu te zeggen dat ik een column had geschreven … Dat vond ik aanmatigend, een beetje dikdoenerij.

Misschien wel omdat ik columns associeerde met de korte stukjes van Jan Blokker en Henk Hofland in de krant. Daarmee vergeleken waren mijn teksten niet meer dan wat prutswerk. Columnist? Enfin, lezers en hoofdredacteuren spraken mij erop aan, dagvoorzitters introduceerden mij als zodanig, ik verzoende mij met mijn lot als columnist.

Nu is en heeft alles en iedereen een mening

Destijds was mijn mening als vakgenoot nog interessant, vooral als die prikkelend en bondig werd verwoord. Maar tegenwoordig is en heeft alles en iedereen een mening. En om die onder de aandacht te brengen, is geen papieren tijdschrift meer nodig.

Hebben de klassieke columnisten afgedaan? Of zijn zij te degelijk en saai? Kunnen zij uitstijgen boven het geschreeuw en de kakofonie van digitale meningen? Met opinie gepaard aan stilisme? Inspireerden Blokker en Hofland mij daarom? De kronkels van Simon Carmiggelt vond ik toch veel minder 'echte' columns. Enfin, wie ben ik…

De geestelijk vader aller columnisten was helemaal niet uit op opiniëren of prikkelen. Hij zat in een café, observeerde, schreef en vermaakte zijn lezers. Had ik dat 30 jaar geleden ook moeten doen? Dan was mijn carrière wellicht anders uitgepakt. En ook mijn lot als columnist.

Wat wilde ik eigenlijk: prikkelen of amuseren?

Ex-columnisten schijnen vooral het ritme te missen. Ik vrees dat het ook voor mij gaat gelden. Het gestoei met 400 woorden en een dwingende deadline heeft iets verslavends. Net als reacties van lezers. De instemmende, maar nog meer de afkeurende.

Want de columnist laaft zich aan ergernis en creëert het met veel plezier. Columnisten moeten immers opiniërend en prikkelend zijn. Maar ook relativerend en met een knipoog uitnodigend tot discussie. Wat wilde ik eigenlijk als columnist: prikkelen of amuseren? Was die balanceeroefening misschien mijn échte lot als columnist?

Lees meer over

Walter Zwaard

Walter Zwaard

Risicoprofessional

Walter Zwaard is zelfstandig publicist, docent, spreker en columnist. Hij is auteur van diverse boeken, onder andere medeauteur van het boek Van RI&E naar cultuurverandering. Hij is geen praktiserend veiligheidskundige meer, maar heeft zich sinds het afronden van zijn studie chemie in Leiden onafgebroken met het onderwerp risico beziggehouden.

De kunst van objectief observeren

De kunst van objectief observeren

David van Valkenburg bespreekt het verschil tussen zien en observeren en geeft tips om met minder automatische interpretatie te leren kijken.

Mag dat, 11 werknemers verplicht overplaatsen? 

Mag dat, 11 werknemers verplicht overplaatsen?

Een zorgaanbieder in Noord-Holland wil 11 werknemers van een locatie overplaatsen naar verschillende andere locaties. De werkgever beroept zich...

Arbeids- en organisatiepsycholoog Helene Plaggenborg

A&O'er Hélène Plaggenborg: 'Overal geweest om PSA-inspecties te doen'

Al bijna 25 jaar werkt Hélène Plaggenborg bij de Arbeidsinspectie, maar tot op de dag van vandaag haalt zij enorm veel voldoening uit haar werk: "Ik...

Crashtest voor dummies

Crashtest voor dummies

Op het spoor wachtte een dummy op de botsing met de naderende tram. Zou dit goed gaan?

Arbodeskundige gezocht: tip ons of geef jezelf op

Arbodeskundige gezocht: tip ons of geef jezelf op

De ene arboprofessional is de andere niet. Daarom interviewt Arbo iedere maand een arbodeskundige over het werk. Ben jij of ken jij iemand met passie...

Authentiek zijn, ga er maar aan staan

Authentiek zijn, ga er maar aan staan

Een curieuze eis in veel personeelsadvertenties is dat de gezochte collega 'authentiek' moet zijn. Dat verlangen voegt zich bij eisen aan kennis en...

10 boekentips voor de zomer

10 boekentips voor de zomer

De zomervakantie is een perfecte tijd om bij te lezen. Met deze 10 boeken biedt Arbo een inspirerende mix van ontspanning, (vak)literatuur en...

Voorbeelddocument gedragscode sociale media

Voorbeelddocument gedragscode sociale media

Gebruik dit document 'Gedragscode sociale media' om medewerkers te informeren hoe zij met sociale media moeten omgaan. Het model dient als kapstok en...