10 boekentips voor onder de kerstboom

De feestdagen zijn de perfecte tijd om bij te lezen. Met deze 10 boekentips biedt Arbo>> een mooie mix van ontspanning, vakliteratuur, geschiedenis en actualiteit. Bij wie leg jij ze onder de kerstboom?

10 boekentips voor onder de kerstboom

Deze mooie boeken zijn allemaal in 2023 verschenen. 

1. De wereld op zijn kop, Benjamin Moser

Twintig jaar geleden volgde Benjamin Moser vanuit Amerika zijn geliefde en vestigde zich in Utrecht. Om Nederland beter te begrijpen, dwaalde hij door kunstmusea. Hij kreeg vragen die de fascinerende schilders uit de Gouden Eeuw ook stelden: Waarom maken we kunst? Wat is een kunstenaar? Wat is de toegevoegde waarde van kunst? In De wereld op zijn kop, Ontmoetingen met de Hollandse meesters geeft Moser een unieke blik op de levens van 18 van deze schilders. Het boek is rijkelijk geïllustreerd met meer dan 100 kleurenafbeeldingen van schilderijen. Een leuke manier om kennis te maken met Nederlandse meesterschilders, inclusief de onbekende namen!  

2. Echte mannen werken 4 dagen, Louis Goulmy

Louis Goulmy wil geen 40-urige werkweek meer. Voor niemand. Met een toegankelijke schrijfstijl gooit hij in Echte mannen werken 4 dagen ideeën op tafel, gesteund door recent onderzoek. Goulmy prikt niet alleen in economische issues maar duikt ook in psychologische effecten van voltijds werken. Hij gooit daarbij concrete oplossingen in de mix. Zo is hij een groot voorstander van het basisinkomen. Het boek biedt een interessant overzicht van ontwikkelingen op het gebied van werk en inkomen. 

3. Waarom Zweedse vrouwen niet gratis werken, Charlotte Boström

Volgens Charlotte Boström is vrouwenemancipatie in Nederland best wel ouderwets, naast de moderne kanten ervan. In Waarom Zweedse vrouwen niet gratis werken krijg je een interessant inkijkje in de verschillen tussen Zweden en Nederland op werkgebied. Wat hier normaal is of normaal wordt gevonden, wekt bij Boström verbazing op. Haar inzichten bieden stof tot nadenken. Want waarom verrichten Nederlandse vrouwen eigenlijk zoveel onbetaald werk? Waarom is dit niet handig? En wat kunnen we hieraan doen? 

4. De Gouden Duiven, Martha Hall Kelly

MetDe Gouden Duiven van Martha Hall Kelly duik je in een boeiende, historische roman. Je volgt Josie en Arlette, voormalige verzetsleden, die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Ravensbrück belandden en deze gruwelijke omstandigheden overleefden. Tien jaar na de oorlog, met littekens zowel fysiek als emotioneel, jagen ze op gerechtigheid. Kelly weeft een meeslepend verhaal, met terugblikken naar het verleden, en een kat-en-muisspel met nazivluchtelingen in het heden. Het is een spannende roman, maar biedt tegelijkertijd inzicht in de nazi-jacht en de onderbelichte rol van vrouwelijke spionnen. Om diep in weg te duiken onder een warme deken op de bank. 

5. Perceptie, Linda Guijt

De dingen die je meemaakt, beïnvloeden je. Maar het zijn niet deze gebeurtenissen die bepalen hoe je met een situatie omgaat, maar je perceptie ervan. Hoe neem jij de dingen om je heen waar? Hoe zie, hoor, voel, proef en ruik jij? En hoe interpreteer, selecteer en organiseer jij deze zintuiglijke informatie? Volgens Linda Guijt zou je hier eens aandacht aan moeten besteden. En wel omdat je je handelen altijd laat afhangen van de vaak willekeurige uitkomsten van je perceptie. Terwijl je óók positief gebruik zou kunnen maken van de kracht van je perceptie. In Perceptie leer je er alles over, gebaseerd op uitgebreid wetenschappelijke onderzoek en met praktische voorbeelden.

6. Focus: De wereld van ASML, Marc Hijink

ASML, wel eens van gehoord? Veertig jaar geleden begon Advanced Semiconductor Materials Lithography hun business: de ontwikkeling en productie van lithografiemachines. Wat dat zijn? Hypercomplexe apparaten waarmee chips worden gemaakt. Als je weet dat ASML een Nederlands bedrijf is, voel je dan een beetje trots? Volgens Marc Hijink kun je dat gevoel beter laten varen. In zijn boek Focus, de wereld van ASML belicht hij alle ins en outs van dit miljardenbedrijf - en die zijn niet altijd positief. Want wat gaat er werkelijk om in dit geheimzinnige bedrijf? De ondertitel is niet voor niets: 'Het machtsspel om de meest complexe machine op aarde'... 

7. Idiote puzzels voor slimme mensen, Mat

Je kunt natuurlijk een spelletje Risk spelen, een sudoku erbij pakken of een woordspelletje doen op je smartphone. Maar als je tijdens de Kerstdagen eens iets anders wilt, pak dan Idiote puzzels voor slimme mensen van de Belgische illustrator Matthias Phlips er eens bij. Volgens de achterflap drijven de 70 humoristische en absurde puzzelcreaties je frustratie tot het uiterste. En inderdaad, je moet wel een beetje doorzettingsvermogen en een outside the box denkend brein hebben. Maar lukt het niet, dan staan de antwoorden gelukkig achterin. Durf jij het aan? 

8. Veilig voelen, veilig zijn, Joriene Beks, Orly Polak

Hoe vaak heb jij afgezien van feedback geven omdat je bang was voor de reactie van de ander? Wanneer dat gebeurt, voel je je niet veilig genoeg om je te uiten. Dan is er iets mis met de psychologische veiligheid. In Veilig voelen, veilig zijn geven Orly Polak en Joriene Beks hier meer inzicht in. Ten eerste krijg je een hanteerbaar theoretisch kader, zodat je weet hoe een veilig werkklimaat werkt. Ten tweede delen elf personen ervaringen, gedachten, inzichten en leermomenten uit hun dagelijkse werkomgeving over de sfeer op de werkvloer. Je leest hoe zij hun werkklimmaat onbewust én bewust veiliger maakten. Met de reflectievragen kun je vervolgens, zelf én met je team, onderzoeken hoe het met jullie eigen psychologische veiligheid gesteld is. 

9. Omdenken quotes 2 - De 74 beste uitspraken over relaties, Berthold Gunster

Wie heeft er niet van gehoord: Omdenken. Al jarenlang inspireert Berthold Gunster met zijn 'Omdenken' mensen met intelligente, grappige en creatieve quotes. Ze zetten je aan het denken, laten je lachen én zorgen ervoor dat je op een andere manier naar de dingen kijkt. In het boekje Omdenken quotes 2 - De 74 beste uitspraken over relaties vind je, uiteraard,  de beste omdenkers over relaties. Als dat geen goed kerstcadeau is! 

10. Democratie 4.0, Bob de Wit

In 2020 schreef Bob de Wit Society 4.0, een boek over de maatschappij. Na een landbouw-, handel- en industriële maatschappij zitten we nu in een (transitie naar een) digitale maatschappij. De ondertitel van Democratie 4.0 is 'Opnieuw uitvinden van democratie voor het bouwen van een glokale burgersamenleving in Society 4.0'. En inderdaad, het is een vervolg op zijn eerdere boek. Want de overgangsfase naar een digitaal tijdperk gaat gepaard met allerlei problemen, zoals die met de democratie. De oplossing? Bob de Wit heeft hier ontzettend interessante ideeën over. 

Nog een paar extra tips dan 

Deze boeken zijn wat ouder, maar ook nog net zo interessant! 

  • Het Pauperparadijs, Suzanna Jansen (2021): Aan de hand van haar familiegeschiedenis beschrijft deze journaliste anderhalve eeuw Nederlandse armoede en wat daar aan gedaan werd. Te beginnen met het heropvoedingsexperiment in het Drenthse Veenhuizen. 
  • Isolatie, Tamara Onos (2022): In deze thriller is arboprofessional Renske Nijland getuige van een ernstig bedrijfsongeval in een piepschuimfabriek. Vlak voordat het slachtoffer wordt afgevoerd, fluistert hij een woord in haar oor. Kan Renske meer doden voorkomen? 
  • Wij waren, ik ben. Weg uit Ruinerwold, Israel van Dorsten (2022): "Op zondag 13 oktober 2019 verliet ik de boerderij waar ik jarenlang vastzat en stapte een café in Ruinerwold binnen. Op dat moment maakte ik me definitief los uit de geloofswereld van mijn vader, die mij 25 jaar lang in zijn macht had."

Lees meer over

Gedragsverandering door een wasmand

Gedragsverandering door een wasmand

De was. Als je 3 kinderen hebt, is dat toch wel een dagtaak. Maar wat heeft wasgoed te maken met arbo, zul je misschien denken? Nou dit: voor een...

Begint veiligheidscultuur echt bij jezelf?

Begint veiligheidscultuur echt bij jezelf?

Veiligheidscultuur begint bij jezelf; deze uitspraak of een variant daarop kom je regelmatig tegen. Een mooie tekst voor op een tegeltje. Of voor de...

De ILT gebruikte agent-based modeling al om gedrag van binnenvaartschippers te voorspellen en de invloed van interventies te testen.

Scenario's simuleren: wat heb je eraan en hoe werkt het?

Stel, er komt nieuwe regelgeving. Gaan mensen zich hieraan houden? Waarom wel, waarom niet? En wat zijn goede interventies om te handhaven? De ILT...

Mijn lot als columnist

Mijn lot als columnist

"Columnisten zijn aanjagers van discussies die onmisbaar zijn, ook voor onderwerpen als arbo en veiligheid. In 400 woorden balanceren zij tussen...

Een model toepassen of niet? Elf vragen om modellen te beoordelen

Een model toepassen of niet? Elf vragen om modellen te beoordelen

Vroeg of laat krijg je als arboprofessional te maken met de uitslag van een wiskundig model. Twee zaken zijn dan belangrijk. Namelijk wat is de...

Hoe kom je als werknemer zo snel mogelijk van je werkgever af?

Hoe kom je als werknemer zo snel mogelijk van je werkgever af?

Klopt deze kop wel? In de dagelijkse rechtspraktijk speelt deze vraag inderdaad vaker andersom: hoe komt de werkgever zo snel mogelijk van zijn...

Het onredelijke optimisme van de klusser

Het onredelijke optimisme van de klusser

Als het wolkendek breekt en Buienradar voorlopig geen regen verwacht, hoor ik om mij heen prompt de geluiden van cirkelzaag, hamerboor, schroeftol,...

Gezondheidsbevordering die werkt? Laat de werkomgeving helpen

Gezondheidsbevordering die werkt? Laat de werkomgeving helpen

Veel organisaties helpen hun werknemers om gezond te leven met gezondheidsbevordering op het werk. Denk aan de bekende fruitmand op de werkplek....