Vrouwen hebben óók goede veiligheidsschoenen nodig

Vrouwen werken vandaag steeds vaker in sectoren die voorheen echte mannenbastions waren. Vaak zijn dat sectoren die hoge eisen stellen aan de veiligheid van de medewerkers. Beschermende kleding in vrouwenmaten is er inmiddels te kust en te keur. Bij veiligheidsschoenen is nog een wereld te winnen: vrouwenvoeten zijn immers geen kleine mannenvoeten.

Vrouwen hebben óók goede veiligheidsschoenen nodig
Sneakers zijn momenteel heel populair, weten ze bij ELTEN.

Roy van Bladel weet precies waar hij het over heeft als het over
veiligheidsschoenen gaat. Hij is head of Export Sales bij fabrikant van veiligheidsschoenen ELTEN. "De voeten van vrouwen zijn eigenlijk jarenlang vergeten in de veiligheidssector", zegt Van Bladel. "Schoenen hadden meestal een unisex-pasvorm, maar ze waren gebouwd op een mannenleest. Schoenen voor vrouwen werden door fabrikanten gewoon gedownsized en dat was het dan."

Voetproblemen

Dat leidde tot problemen bij de draagsters van de schoenen. Schoenen die oorspronkelijk voor mannen bedacht zijn, passen niet aan vrouwenvoeten. Ze zijn niet voor hen gemaakt en ook niet voor hen geschikt. Want mannenvoeten zijn in verhouding vaak breder. De balbreedte en de hielbreedte zijn anders en de verhoudingen kloppen niet meer als je een schoen zomaar kleiner maakt. Uiteraard zijn er ook mannen met hele kleine voeten en vrouwen met hele grote, maar over het algemeen zijn mannenvoeten en vrouwenvoeten wezenlijk anders."

Veiligheidsschoenen vrouwen
Schoenen die oorspronkelijk voor mannen bedacht zijn, passen niet aan vrouwenvoeten.

Een maat 42 is geen maat 42

Fabrikanten van beschermende kleding, weet Van Bladel, zijn
al doordrongen van de verschillen in maatvoering van beide
seksen. "Zij zijn een stap verder in de ontwikkeling van PBM’s. Vrouwenkleding is niet alleen echt gemaakt voor vrouwen, maar het is bovendien kleding waarin vrouwen zich wel willen vertonen; het is 'fashion wear'. Een kledingmaat S voor dames en een kledingmaat S voor heren zijn wezenlijk anders.

Bij de meeste schoenen is dat niet zo. Een maat 42 is altijd een maat 42. Met alleen een hip kleurtje voor de vrouwenschoen los je het probleem niet op."

Klachten en risico’s

Tot welke problemen leiden schoenen die niet goed zitten? Van Bladel: "Bij vrouwen gaan schoenen die gemaakt zijn op een mannenleest al gauw schuiven, waardoor draagsters blaren krijgen, zweetvoeten en andere fysieke klachten. Het kan leiden tot zwikken en struikelen omdat een te grote schoen niet goed vast blijft zitten. Dat leidt weer tot klachten met de balans, en rugklachten. Met als gevolg dat het risico op onveilig werken toeneemt."

Veiligheidsschoenen kunnen qua kleur en design prima matchen met de kleding”

Damesleest

Zo’n damesleest is niet op de gok gebouwd, vertelt hij. "Een goede fabrikant doet onderzoek, werkt samen met orthopedisch schoenmakers en de wetenschap. Op basis van metingen kun je een patroon ontdekken dat de basis vormt van zo’n leest. Vervolgens kun je voor elk voettype een passende schoen
maken."

Suffe modellen hoeven dat niet te zijn. Vanuit zijn dagelijks werk weet Van Bladel dat de esthetische kant voor draagsters ook van belang is. "Bij ELTEN hebben wij een heel scala aan damesschoenen van 59 modellen, geschikt voor elk type draagster en elke beroepsgroep. In verschillende breedtes, met verschillende karakteristieken zoals waterdichtheid, en met diverse variaties in demping. Sneakers zijn momenteel heel populair; je hoeft geen zwarte vierkante kisten te dragen. Veiligheidsschoenen kunnen qua kleur en design prima matchen met de kleding. Vaak voelen draagsters zich er zo prettig bij dat ze de schoenen ook in hun vrije tijd graag dragen."

Dit artikel is gesponsord door ELTEN Benelux

Lees meer over