Het STAP-budget is gestopt

In 2020 kon het STAP-budget voor het eerst worden aangevraagd, in 2023 voor het laatst. Het STAP-budget eindigde per 1 januari 2024. Sinds 1 maart 2024 kan SLIM-subsidie worden aangevraagd.

Het STAP-budget is gestopt

Werkenden en werkzoekenden konden een STAP-budget van maximaal € 1.000 per jaar aanvragen voor scholing en ontwikkeling. Deze subsidie was bedoeld voor een training, cursus of opleiding.

In het laatste tijdvak in 2023 was 10 miljoen euro beschikbaar. De keuzemogelijkheden waren beperkter dan voorheen. Het kabinet had besloten om in de laatste fase van het STAP-budget alleen nog OCW-erkende opleidingen in aanmerking te laten komen, om het budget arbeidsmarktgerichter in te zetten. Eerder werd de regeling veel bekritiseerd omdat deze ook kon worden ingezet voor cursussen die niets met werkgelegenheid te maken hadden.

STAP-budget stopt per 2024

In het voorjaar van 2023 besloot het kabinet om de STAP-regeling per 2024 te beëindigen. Behalve de kritiek had het kabinet ook te maken met een miljardengat in de begroting. Het nieuws in april 2023 dat de STAP-regeling aan het einde van het jaar zou eindigen, kon echter ook op de nodige kritiek rekenen. Volgens opleiders lukte het de overheid met deze subsidie namelijk eindelijk om mensen te stimuleren om te gaan leren.

"De noodzaak voor een leven lang leren blijft bestaan", schreef de Rijksoverheid bij de bekendmaking in april. "Daarom bekijkt minister Van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) de komende periode op welke manier zij dit kan blijven stimuleren."

STAP wordt SLIM

Door het stopzetten van het STAP-budget kwam 147 miljoen euro beschikbaar. Met de helft van dat bedrag, 73,7 miljoen euro, wordt de SLIM-regeling vanaf 2024 verhoogd. Het extra budget wordt ingezet voor individuele scholing. Zo is er toch een mogelijkheid om burgers met scholing eigen regie op hun loopbaan te bieden.

SLIM-subsidie vanaf 1 maart 2024

Het tijdvak voor het aanvragen van de SLIM-subsidie loopt van 1 maart 09.00 uur tot 30 maart 17.00 uur. Aanvragen kan via het subsidieportaal van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). Op de site van het ministerie vind je een stappenplan voor het indienen van een SLIM-aanvraag.

Zweminstructeur schrikt zich een ongeluk. Werkgever aansprakelijk?

Zweminstructeur schrikt zich een ongeluk. Werkgever aansprakelijk?

Een zweminstructeur valt tijdens het werk. Is de werkgever aansprakelijk voor de schade of is hier sprake van een huis-tuin-en-keukenongeval?

Arbeids- en organisatiepsycholoog Helene Plaggenborg

A&O'er Hélène Plaggenborg: 'Overal geweest om PSA-inspecties te doen'

Al bijna 25 jaar werkt Hélène Plaggenborg bij de Arbeidsinspectie, maar tot op de dag van vandaag haalt zij enorm veel voldoening uit haar werk: "Ik wil weten wáárom organisaties niet naleven, daar moet het gesprek over gaan."

Hobéon SKO over het nieuwe certificatieschema: 'Arbokerndeskundige, stap over de drempel en ga ervoor'

Hobéon SKO over het nieuwe certificatieschema: 'Arbokerndeskundige, stap over de drempel en ga ervoor'

Vanaf 1 januari 2025 mogen alleen gecertificeerde arbokerndeskundigen een RI&E toetsen en hierover adviseren. Helaas zijn er momenteel nog (te) weinig gecertificeerden - en dus (te) weinig toetsers. Wat nu?

Luchtwegklachten door werk, werkgever aansprakelijk?

Luchtwegklachten door werk, werkgever aansprakelijk?

Een werknemer lijdt gezondheidsschade door blootstelling aan fijnstof en roet tijdens het werk als buschauffeur. Is de werkgever aansprakelijk voor de luchtwegklachten, ondanks dat de blootstelling binnen de norm valt?

Eigen schuld? Mwah, ik denk het niet

Eigen schuld? Mwah, ik denk het niet

In de loop van vele jaren heb ik honderden advocaten gedoceerd in mijn specialisatie, het werkgeversaansprakelijkheidsrecht. Een groot discussiepunt tijdens een cursus is steevast de kwestie van eigen schuld: wanneer heeft de werknemer eigen schuld aan zijn letsel of beroepsziekte?

Openheid over alcoholverslaving niet verplicht

Openheid over alcoholverslaving niet verplicht

Deze uitspraak werpt een nieuw licht op de complexiteit van ontslagprocedures bij medewerkers met een alcoholverslaving. De zaak onderstreept de noodzaak van zorgvuldigheid en empathie bij de behandeling van zulke gevallen, maar ook de juridische verplichtingen van werkgevers.

Uitzieken in Roemenië maar in Nederland naar de bedrijfsarts?

Uitzieken in Roemenië maar in Nederland naar de bedrijfsarts?

Een chauffeur is naar huis gereisd om te herstellen, maar moet van zijn werkgever in Nederland re-integreren.

Zzp'er of niet? Handhaving schijnzelfstandigheid van start

Zzp'er of niet? Handhaving schijnzelfstandigheid van start

De fiscus gaat vanaf 1 januari 2025 handhaven op schijnzelfstandigheid met boetes en naheffingen. Of iemand echt zzp'er is of niet speelt ook een rol als het gaat om veilig en gezond werken.