Ook in augustus publiceerden we weer veel interessante artikelen op het gebied van veilig en gezond werken. Veel verschillende thema's passeerden de revue. Hieronder de artikelen die jullie het vaakst lazen op een rij.
ES - Partners in Search
Wat lazen jullie de afgelopen maand? Dit zijn de 5 best gelezen artikelen in augustus 2024. Een artikel over werken in de hitte, een interview met een arbeidshygiënist, een handig overzicht PBM. Plus 2 artikelen over fysieke belasting: zitten en tillen.
Ook in augustus publiceerden we weer veel interessante artikelen op het gebied van veilig en gezond werken. Veel verschillende thema's passeerden de revue. Hieronder de artikelen die jullie het vaakst lazen op een rij.
De ene arboprofessional is de andere niet. Daarom interviewt Arbo iedere maand een arbodeskundige over hun werk. Ben jij of ken jij iemand met passie voor het arbovak? We horen graag van je.
Bij werken met gevaarlijke stoffen komt veel kijken. Van weten welke stoffen er in huis zijn tot aard, mate en duur van de blootstelling bepalen. Van opslag en etikettering tot transport. En hoe zit het met de wettelijke kaders? Dit handige overzicht zet veel nuttige informatie op een rij.
'Geef je ogen, oren en neus gewoon goed de kost. Dan kun je vaak al zonder metingen zeggen of iets foute boel is.' Basic characterization of werkplekkarakterisering lijkt zo logisch, maar kan vaker en breder worden toegepast, vindt Wim van Alphen.
Hierbij de 5 best gelezen artikelen in juli 2024 op een rij. Dodelijke arbeidsongevallen, een definitie voor zware beroepen en een handig BHV-overzicht.
Per september 2025 opent TNO het Expertisecentrum Zwaar Werk. Dit is nodig vanwege een aanscherping van de Regeling Vervroegd Uittreden (RVU), die vanaf 2026 gerichter wordt ingezet.
Veel beroepsziekten blijven lang onder de radar. In dit handig overzicht lees je hoe je beroepsziekten sneller herkent, wat je kunt doen aan preventie en welke instrumenten je daarbij kunt inzetten.
Aboma ontwikkelde een nieuwe handreiking om bouwbedrijven te ondersteunen bij veiliger werken met betonnen prefab vloeren. Daarin ligt de nadruk op de arbeidshygiënische strategie: eerst aanpak bij de bron.
Twee nieuwe webtools van TNO moeten helpen werkend Nederland meer in beweging te krijgen. Minder zitten en meer bewegen: er is een tool voor werkgevers en een voor werknemers.
De NVvA-richtlijn Ademhalingsbeschermingsmiddelen biedt inzicht in de selectie van deze middelen en helpt bij de opzet van een adembeschermingsprogramma, waaronder face-fittesten. Hoe vaak moet je testen en waarom is dat zo belangrijk? Arbeidshygiënist en veiligheidskundige Hans van Moolenbroek geeft antwoord in 8 vragen.
Geluid, licht, trillingen en meer - fysische factoren kunnen flinke impact hebben op de werkvloer. In dit handig overzicht staan de belangrijkste aandachtspunten op een rij.
Tijdens het werk kan een werknemer door te zware belasting een beroepsziekte oplopen, zoals lage rugklachten of een burn-out. Een bedrijfsarts kan een dergelijke ziekte of aandoening opmerken of vaststellen, maar ook een huisarts of andere specialist kan zulke klachten signaleren.
In dit nummer lees je onder andere over fysieke belasting, psychosociale belasting, morele moed en gevaarlijke stoffen.