nieuws

Workers’ Memorial Day: gedenk en leer

Veilig werken

In Nederland komen jaarlijks zo’n 4.000 werknemers om door vies en gevaarlijk werk. Op Workers’ Memorial Day, dat is 28 april, herdenken we wereldwijd deze doden door het werk.

Workers’ Memorial Day: gedenk en leer

Want Workers’ Memorial Day is de internationale dag ter herdenking van werknemers die zijn overleden als gevolg van ongevallen of beroepsziekten. Deze gedenkdag vindt ieder jaar plaats op 28 april. En dit jaar is alweer de 48ste internationale herdenking van slachtoffers van ongevallen of beroepsziekten.

Workers’ Memorial Day meer dan alleen gedenkdag

De FNV kijkt op Workers’ Memorial Day niet alleen terug, maar ook vooruit. Want de vakbeweging vindt dat het aantal van ruim 4.000 beroepsgebonden doden per jaar, alleen al in Nederland, omlaag moet. Daarom is Workers’ Memorial Day meer dan alleen een gedenkdag. Het is ook een dag waarop de vakbeweging om meer aandacht vraagt voor gezond en veilig werk. Door te investeren in scholing en training. Met een arbobeleid dat zorgt voor optimale veiligheid op de werkvloer. Zodat werknemers die gezond naar het werk komen, ook weer gezond naar huis gaan.

> LEES OOK: Zo verankert u arbobeleid

Arbeidsongevallen gedenken daar waar ze plaatsvinden

Beroepsziekten en arbeidsongevallen overkomen ons op het werk. Dus het ligt voor de hand om (juist) daar aandacht te besteden aan Workers’ Memorial Day. Op of in de directe nabijheid van de werkvloer. Nu valt Workers’ Memorial Day dit jaar op een zondag. Voor volcontinu bedrijven hoeft dat natuurlijk geen belemmering te zijn. En voor andere bedrijven geldt: wat dit jaar niet lukt, kan volgend jaar wel haalbaar zijn. Ieder jaar een nieuwe kans op 28 april, tenslotte.

> LEES OOK: Weg met de blame-cultuur, ga leren van elkaar

Herdenking én extra impuls voor veilig en gezond werken

Met een herdenking van de doden en gewonden door werk kunnen bedrijven en instellingen een extra impuls geven aan de VGW-activiteiten. Daarnaast maakt de herdenking ook weer eens de continue inzet zichtbaar van ondernemingsraad, personeelsvertegenwoordiging of VGW(M)-commissie en/of vakbond voor gezond en veilig werk. Voor alle collega’s en de directie. Alle reden dus om ook dit jaar met zijn allen stil te staan bij de wereldwijd honderdduizenden slachtoffers van onveilige en ongezonde werksituaties.

> LEES OOK: Het wat & hoe van veilig en gezond werken

Herdenkingen op 28 april 2019 in Nederland

Op 28 april 2019 vinden er op diverse plaatsen in Nederland herdenkingen plaats:

  • Hengelo: 12.00 uur in het (tijdelijke) Vakbondshuis  Lansinkesweg 4
  • Amsterdam: 15.00 uur in het vakbondshuis, Derkinderenstraat 2
  • Rotterdam 17.30 uur Edo Fimmen monument in het Buizenpark te Katendrecht

Bron: FNV

 

> TIP: Het boek ‘Beroepsziekten voorkomen’: praktijkaanpakken met casuïstiek

Workers’ Memorial Day: gedenk en leer

Reageer op dit artikel