Kantoormedewerkers: werk thuis

"Werk thuis", zo luidt het devies van het kabinet. Ondanks dat het aantal besmetting in ons land terugloopt gelden er strengere maatregelen. Alleen mensen die essentieel zijn voor de voortgang van een bedrijfsproces en die hun werk niet thuis kunnen uitvoeren, mogen naar het werk komen. Maar wat als je voor je werk toch naar buiten moet?

Kantoormedewerkers: werk thuis

Er zijn grote zorgen over nieuwe varianten van het virus. Daarom kondigde het kabinet extra maatregelen aan, zoals een avondklok. Daarnaast is er het advies om thuis maximaal één persoon van 13 jaar of ouder per dag te ontvangen en contacten te onderhouden via telefoon en videocall. Verder benadrukt het kabinet in een persbericht nog eens dat iedereen in principe thuis werkt.

Werk thuis. Naar het werk komen kan nu even niet

Dat betekent: een buschauffeur gaat naar zijn werk, een kantoormedewerker werkt volledig thuis. Bestaande afspraken over naar het werk komen moeten opnieuw tegen het licht worden gehouden, aldus het kabinet. Naar het werk komen om collega’s of klanten te zien, kan nu even niet.

>LEES OOK: Werkgever moet thuiswerken verplicht stellen

Werkgevers moeten regelen dat werknemers thuiswerken

Werkgevers moeten ervoor zorgen dat werknemers die thuis kunnen werken dat ook daadwerkelijk doen. Werknemers die gevraagd worden naar het werk te komen terwijl dat niet nodig is, kunnen daar het gesprek over aangaan met hun werkgever. En wie positief is getest op corona of in direct contact is geweest met iemand die positief is getest op corona, moet in quarantaine.

> LEES OOK: Werkgever betaalt de thuiswerkplek: zo zit dat

Maak niet je eigen werkgeversverklaring

Voor werkenden betekent de avondklok dat iemand alleen naar buiten mag als dat in verband met zijn werk noodzakelijk is. Als het noodzakelijk is om naar buiten te gaan, moeten mensen vanaf 12 jaar een formulier ‘Eigen verklaring avondklok’ meenemen. Als het nodig is dat een werknemer voor zijn werk naar buiten gaat, moet hij ook een werkgeversverklaring tonen. In sommige gevallen is een formulier niet nodig. De avondklok geldt tot woensdag 10 februari 2021 04.30 uur.

Uitzonderingen

In  het kader van werkenden is de ‘Eigen verklaring avondklok’ niet verplicht voor:

  • Politieambtenaren, opsporingsambtenaren, brandweer- en ambulancemedewerkers.
  • Verantwoordelijken voor personenvervoer: treinmachinisten, conducteurs, metro- en trambestuurders en buschauffeurs. Geldt ook voor taxichauffeurs, vliegtuigcrew en passagiersscheepvaartbemanning.
  • Internationaal goederenvervoer vanwege Europese afspraken.
  • Reizigers die vanuit het buitenland naar Nederland reizen. Zij mogen vormvrij aantonen dat zij uit het buitenland komen en dat het noodzakelijk is om op die tijd onderweg te zijn.
  • Bij een noodsituatie.

Mensen die op straat zijn en geen formulier avondklok bij zich hebben riskeren een boete van boete van € 95.

>LEES OOK: Arbo en thuiswerken: alles wat je moet weten als arboprofessional

Het is niet de bedoeling dat werkgevers hun eigen formulieren maken. De formulieren voor de Eigen verklaring avondklok en de Werkgeversverklaring zijn te downloaden op www.rijksoverheid.nl/avondklok. De formulieren hoeven niet te worden uitgeprint. De verklaringen mogen ook digitaal worden getoond, bijvoorbeeld op een telefoon.

Wettelijke basis

De invoering van de avondklok is gebaseerd op het Koninklijk Besluit invoering avondklok. Dit Koninklijk Besluit regelt de inwerkingtreding en inwerkingstelling van lid 1 en 3 van artikel 8 van de Wet buitengewone bevoegdheden burgerlijk gezag (Wbbbg). Op basis hiervan wordt het mogelijk een avondklok in te voeren.

> TIP: Goed nieuws:  Thuiswerken is goed voor de productiviteit en innovativiteit. Hoe? Bekijk het webinar In vijf stappen naar 'next level' thuiswerken.

5 best gelezen artikelen in oktober 2023

5 best gelezen artikelen in oktober 2023

Voor het geval je ze gemist hebt, zetten wij de 5 best gelezen artikelen op Arbo-online van de maand oktober nog even op een rij.

Tips voor omgaan met wintertijd

Tips voor omgaan met wintertijd

Alhoewel de wintertijd in het weekend is begonnen, merken veel werknemers het effect van dat uurtje extra vooral wanneer de wekker gaat. Enkele tips...

Een geluidsachtbaan

Een geluidsachtbaan

Ook in de vakantie schieten mijn gedachten makkelijk naar arbo. Toen ik deze zomer medewerkers van pretpark Tivoli in Kopenhagen zag surfen op een...

Arbo in cijfers: Personeelstekorten, 6 op 10 zmp'ers heeft er last van

Arbo in cijfers: Personeelstekorten, 6 op 10 zmp'ers heeft er last van

Begin 2023 merkte 61 procent van de zelfstandig ondernemers met personeel (zmp'ers) dat personeelstekorten invloed hadden op hun bedrijf of...

Prinsjesdag 2023: dit zijn wijzigingen voor de arboprofessional

Prinsjesdag 2023: dit zijn wijzigingen voor de arboprofessional

Het kabinet wil dat mensen zich blijven ontwikkelen tijdens hun loopbaan. De SLIM-regeling, subsidie gericht op het stimuleren van leren en...

PA en VS inzetten in de arbozorg? Dit vinden arboprofessionals

PA en VS inzetten in de arbozorg? Dit vinden arboprofessionals

Met het groeiende tekort aan bedrijfsartsen zal er in de nabije toekomst iets moeten veranderen in de organisatie van de arbozorg. Is de inzet van...

AED, dit kun je er allemaal mee

AED, dit kun je er allemaal mee

Ieder jaar zorgt het weer voor een paar duizend slachtoffers: een acute hartstilstand. Onnodig, in veel gevallen. Want vaak is het hart weer op gang...

Zorgen over stijging burn-outklachten onder jongeren. Wat zijn de oorzaken?

Zorgen over stijging burn-outklachten onder jongeren. Wat zijn de...

Een op de vier jonge werkenden van 18 tot en met 34 jaar heeft te maken met burn-outklachten als gevolg van werk. Ook de ernst van ervaren...