Thuiswerken: wie doet dat eigenlijk en waarom?   

Een goed ingerichte thuiswerkplek is meer dan ooit nodig, zo vinden velen. Maar wie werken er eigenlijk thuis en wie niet? En waarom dan? Dit onderzoekje van Arbo-online laat zien hoe onze lezers thuiswerken in de praktijk ervaren. En wie betaalt dat?

Thuiswerken: wie doet dat eigenlijk en waarom?   

De coronacrisis heeft gevolgen voor bijna iedereen die werkt. Volgens het NEA-onderzoek van TNO werkte 44% van de werknemers medio 2020 thuis, waarvan het grootste deel volledig. Van deze thuiswerkers heeft 4 op de 10 behoefte aan extra middelen om een goede werkplek thuis te kunnen creëren. Maar gebeurt dat ook in de praktijk? In veel organisaties was thuiswerken tot voor kort ‘not done’. Nu denken veel werkgevers daar anders over. Maar stellen zij ook de middelen beschikbaar om hun werknemers gezond thuis te laten werken? Boter bij de vis? Arbo-online vroeg het aan bezoekers van de website.

> LEES OOK: Pas op voor psychische overbelasting van thuiswerkers

Thuiswerken in de praktijk: Aandacht voor de thuiswerkplek

Nog steeds werken veel mensen thuis. Een deel van de werknemers is ook best enthousiast over thuiswerken. Maar met de grote toename van beeldschermwerk is veel zitten en onvoldoende beweging een belangrijk risico voor thuiswerkers. Zo zitten zij gemiddelde meer dan 7 uur per dag. Fysiotherapeuten zien dan ook een toename in het aantal rug-, nek- en schouderklachten. Daarom is een een goed ingerichte thuiswerkplek in ieder geval onmisbaar. Hoe is het daarmee gesteld in de praktijk?

> TIP: In één klik wijzer: whitepaper Thuiswerken & arbo

Ben je thuis aan het werk?

Arbo-online.nl vroeg haar lezers een paar zaken over thuiswerken. Op deze vragen hebben 181 bezoekers van de website Arbo-online gereageerd. De eerste vraag luidde: Ben je nu thuis aan het werk? Opvallend gegeven: slechts 32% van de bezoekers van Arbo-online gaf aan thuis aan het werk te zijn. Dat cijfer is niet zo hoog. Zeker als we dit vergelijken met bijvoorbeeld de respondenten van de zusterwebsites van Vakmedianet. Van de respondenten van hetzelfde onderzoekje op ORnet gaf ruim 76% aan dat zij thuiswerken. En van de respondenten van PWnet (HR functionarissen) werkt maar liefst bijna 80% thuis.

> LEES OOK: Arbo en thuiswerken: alles wat je moet weten als arboprofessional

Is het werk geschikt voor thuiswerken?

Thuiswerken kan natuurlijk alleen als het werk zich daar ook voor leent. Van de respondenten van Arbo-online die niet thuis aan het werk waren, gaf bijna 60% aan dat hun werk ook niet geschikt is om thuis te doen. 60% van de respondenten die niet thuis werkten, maar wiens werk daar eigenlijk wel geschikt voor is, gaf aan dat zij gewoon zelf liever naar het werk gaan. Ruim 17% van hen antwoordde dat impliciet werd aangegeven dat van hen verwacht wordt om thuis te werken. Terwijl ruim 23% niet thuis werkt omdat de werkgever dat niet wil.

Is je werkplek goed ingericht?

En dan de werkplek, hoe staat het daarmee? Maar liefst 63% van de respondenten van Arbo-online geeft aan dat die in orde is en dat ze daar zelf voor hebben gezorgd. Bij ruim 22% heeft de werkgever dat geregeld en bij de rest is de thuiswerkplek eigenlijk niet geschikt. Die cijfers zijn ongeveer vergelijkbaar met de ORdoelgroep van OR net en de HRdoelgroep van PWnet.

> LEES OOK: Extra kosten thuiswerken, wie krijgt ze vergoed?

Krijg je een thuiswerkvergoeding?

Die goed ingerichte thuiswerkplek moet natuurlijk ook betaald worden. Bijna 74% van de Arbo-onlinerespondenten die thuiswerken geeft aan dat zij geen thuiswerkvergoeding krijgen. Dat is iets minder dan de respondenten op PWnet (bijna 82%) en Ornet (81%). Maar al met toch toch een heel hoog percentage.

>LEES OOK: Dynamisch thuiswerken, dit kan de arboprofessional doen

Heb je geld uitgegeven om een goede werkplek te creëren?

Het valt op dat best veel medewerkers zelf voor hun thuiswerkplek in de buidel tasten. Bijna 66% van de arbo-respondenten die thuiswerken heeft zelf geld uitgegeven aan een goede thuiswerkplek. Dit bedrag varieert tussen de 30 en 1000 euro. HR functionarissen van PWnet doen dat in mindere mate (bijna 46%) en van de ORleden heeft 47% dat gedaan. Maar al met al doen toch best veel medewerkers dat.

Als we de resultaten van dit onderzoekje bekijken, is er voor de werkgever nog wel een een en ander te doen. Werkgevers moeten immers zorgen voor een veilige en gezonde werkplek. Dat geldt ook voor de thuiswerkplek. Er zijn kennelijk werkgevers die willen dat hun werknemers naar het kantoor komen, terwijl het werk zich wel leent voor thuiswerken. Verder blijkt uit dit onderzoekje dat een goede thuiswerkplek menig werknemer geld waard is. Jammer dat veel minder werkgevers dit faciliteren met een thuiswerkvergoeding.

TIP: Check de Thuiswerkplekchecker als u zich verantwoordelijk voelt voor de thuiswerkplek van uw medewerkers.

5 best gelezen artikelen in oktober 2023

5 best gelezen artikelen in oktober 2023

Voor het geval je ze gemist hebt, zetten wij de 5 best gelezen artikelen op Arbo-online van de maand oktober nog even op een rij.

Tips voor omgaan met wintertijd

Tips voor omgaan met wintertijd

Alhoewel de wintertijd in het weekend is begonnen, merken veel werknemers het effect van dat uurtje extra vooral wanneer de wekker gaat. Enkele tips...

Is de smartphone een probleem? Hangt er vanaf waar je voor kiest: autonomie of werk-privébalans

Is de smartphone een probleem? Hangt er vanaf waar je voor kiest:...

Slechts weinig apparaten in ons huis krijgen zoveel kritiek als onze smartphone. Want die maakt ons verslaafd, verstoort onze werk-privébalans,...

Arbo in cijfers: Aan het werk na overlijden dierbare, dit kun je als werkgever doen

Arbo in cijfers: Aan het werk na overlijden dierbare, dit kun je als...

Het overlijden van een dierbare naaste heeft een impact op het leven en dat heeft gevolgen voor het werk. Na het overlijden van een naaste werkt een...

Dit gaat de Gezondheidsraad doen in 2024

Dit gaat de Gezondheidsraad doen in 2024

Elk jaar stelt de Gezondheidsraad een werkprogramma op. Daarin staan de onderwerpen waarover de Gezondheidsraad het komende kalenderjaar advies wil...

5 best gelezen artikelen in september 2023

5 best gelezen artikelen in september 2023

Ook de afgelopen maand wisten jullie ons op Arbo-online goed te vinden. We zetten de 5 best gelezen artikelen nog even op een rij.

Een geluidsachtbaan

Een geluidsachtbaan

Ook in de vakantie schieten mijn gedachten makkelijk naar arbo. Toen ik deze zomer medewerkers van pretpark Tivoli in Kopenhagen zag surfen op een...

Arbo in cijfers: Personeelstekorten, 6 op 10 zmp'ers heeft er last van

Arbo in cijfers: Personeelstekorten, 6 op 10 zmp'ers heeft er last van

Begin 2023 merkte 61 procent van de zelfstandig ondernemers met personeel (zmp'ers) dat personeelstekorten invloed hadden op hun bedrijf of...