Adviseren over PSA: met deze whitepaper kiest u de juiste rol

Werkgevers inspireren om met psychosociale arbeidsbelasting (PSA) aan de slag te gaan. Dat is lang niet altijd even eenvoudig. Maar de juiste rol kiezen helpt wel bij adviseren over PSA.

Adviseren over PSA: met deze whitepaper kiest u de juiste rol

Psychosociale risico’s krijgen steeds meer aandacht. Want steeds meer werknemers geven aan dat ze psychosociale problemen of stress hebben. Dat maakt van adviseren over PSA dus een belangrijk actiepunt voor werkgevers en arboprofessionals.

Want meer dan een miljoen mensen loopt jaarlijks het risico op psychische aandoeningen die te maken hebben met het werk. Daarmee zijn psychische klachten de meest voorkomende beroepsziekte. In 2020 is dat zeker niet minder geworden nu zoveel mensen thuiswerken, laten cijfers van TNO zien. Daar kan hoge werkdruk snel leiden tot werkstress, zeker zonder de sociale steun van collega’s.

PSA heeft ingrijpende gevolgen voor alle betrokken

Dat maakt dat PSA ook een belangrijke oorzaak is van uitval. Daarbij zijn de consequenties voor de persoon die uitvalt behoorlijk ingrijpend. Bovendien ontstaat er onzekerheid bij de werkgever, het team en de collega’s. Dat zijn de redenen dat werkgevers vaak professionals inschakelen die hen hierover kunnen adviseren. Maar hoe doe je dat als professional op een goede en positieve manier: adviseren over PSA? Zodat iedereen in de organisatie er enthousiast mee aan de slag gaat?

> LEES OOK: Psychosociale arbeidsbelasting, dit wilt u weten

Adviseren over PSA, deze whitepaper helpt u erbij

Edith Groenendaal en Cecile de Roos geven u tips over hoe u als arbo-adviseur medewerkers en leidinggevenden inspireert om met werkdruk aan de slag te gaan. Dat adviseren over werkdruk kan namelijk vanuit verschillende rollen. Afhankelijk van de situatie is de ene rol soms beter geschikt dan de andere. In de whitepaper Adviseren over PSA leest u welke verschillende rollen er zijn. Hoe u die kunt invullen. En ook welke valkuilen u daarbij op uw pad kunt vinden. Kortom, met deze whitepaper gaat adviseren over PSA u beter af.

> TIP: Adviseren over PSA? DOWNLOAD meteen de whitepaper

Terecht ontslag in proeftijd

Terecht ontslag in proeftijd

Een werknemer is gewond geraakt bij een schietpartij in de metro. Hij zegt hierdoor PTSS te hebben opgelopen en komt niet werken. Daarop ontslaat de werkgever hem in zijn proeftijd. Dat mag, zegt de kantonrechter.

Terecht ontslag wegens negatieve uitlatingen over LHBTIQA+-gemeenschap?

Terecht ontslag wegens negatieve uitlatingen over...

Leve de vrijheid van meningsuiting! Maar mag die soms toch worden ingeperkt? Bijvoorbeeld als de veiligheid op school in het geding is door uitspraken van een docent-assistent? Het hof oordeelt in een hoger beroepzaak.

Dit zijn de 10 best gelezen artikelen van 2024

Dit zijn de 10 best gelezen artikelen van 2024

Het hele jaar door heb je volop onze artikelen gelezen. Benieuwd naar wat de 10 best gelezen artikelen van 2024 zijn? Lees ze hier allemaal, voor het eerst of opnieuw.

Ontbindingsverzoek werknemer slaagt: ton billijke vergoeding 

Ontbindingsverzoek werknemer slaagt: ton billijke vergoeding

Een werkgever gaat maandenlang onzorgvuldig om met een werkneemster. Zo onzorgvuldig dat de teamleidster besluit een ontbindingsverzoek in te dienen om de arbeidsovereenkomst te beëindigen.

Medewerkers in scheiding: gesprekstips

Medewerkers in scheiding: gesprekstips

Een scheiding is een ingrijpende gebeurtenis die ook invloed kan hebben op het werk. Dit artikel biedt jou als arboprofessional praktische tips voor gesprekken en ondersteuning om een medewerker in scheiding goed te begeleiden.

Misstanden melden vraagt morele moed van medewerkers

Misstanden melden vraagt morele moed van medewerkers

Morele moed is niet vanzelfsprekend. Hoe zorg je ervoor dat medewerkers zich veilig genoeg voelen om misstanden te melden?

Sinterklaas op de werkvloer: 3 spraakmakende arbeidsconflicten

Sinterklaas op de werkvloer: 3 spraakmakende arbeidsconflicten

Dat de sinterklaasperiode niet altijd voor alle werknemers even goed uitpakt, blijkt wel uit deze 3 stukken Sint-jurisprudentie.

Grensoverschrijdend gedrag gaat ons allemaal aan

Grensoverschrijdend gedrag gaat ons allemaal aan

Als jurist moet je natuurlijk een goede lezer zijn, want hemeltje, wat komen er dagelijks veel teksten op je af. Je moet eigenlijk een topsporter in lezen zijn en het nog leuk vinden ook - begin er anders niet aan.