Extra kosten thuiswerken, wie krijgt ze vergoed?

Steeds meer werknemers krijgen een tegemoetkoming voor de extra kosten thuiswerken van hun werkgever. Want thuiswerken is de norm nu het aantal coronabesmettingen in Nederland blijft toenemen. Daardoor is een tegemoetkoming ook vaker onderdeel van gesprek bij cao-onderhandelingen.

Extra kosten thuiswerken, wie krijgt ze vergoed?

Extra kosten thuiswerken, wie krijgt ze vergoed? Binnenkort krijgen 40.000 medewerkers van Nederlandse callcenters minstens 25 euro per maand wanneer ze fulltime thuiswerken. “Op dit moment heeft elk callcenter een aparte regeling”, vertelt FNV-bestuurder Elly Heemskerk. “Straks krijgen alle medewerkers van callcenters in ieder geval een vergoeding.”

Volgens Heemskerk hebben sommige kleinere callcenters de huren van hun kantoren opgezegd, om geld te besparen. “Maar de werkgever moet voor een goede werkplek zorgen, ook als mensen thuiswerken. Het gaat hier om mensen die iets meer dan het minimumloon verdienen, die hebben thuis vaak geen goede werkplek.” FNV wijst er daarbij op dat een slechte werkhouding kan leiden tot lichamelijke klachten.

> LEES OOK: Thuiswerkplekchecker: zo zitten uw mensen goed, ook thuis

Zij krijgen tegemoetkoming extra kosten thuiswerken

Onlangs werd bekend dat medewerkers van waterschappen een thuiswerkbudget krijgen. Die bedraagt 3 euro per volledig thuis gewerkte werkdag. Elke medewerker ontvangt in 2020 een bedrag van 250 euro. Daarnaast is een budget van 600 euro per persoon beschikbaar voor kosten van de thuiswerkplek. Bijvoorbeeld voor de aanschaf van een bureau en/of een bureaustoel. Op die manier kan ook de werkplek thuis voldoen aan de Arbowet. Eerder werd al een vergoeding voor extra kosten thuiswerken opgenomen in de nieuwe cao voor rijksambtenaren. Die medewerkers krijgen daar een compensatie van 363 euro per jaar voor.

Ook bij banken en verzekeraars wordt nu gesproken over vergoedingen voor kosten van thuiswerken. Het onderwerp ligt inmiddels op tafel bij de cao-onderhandelingen met ING. “Sommige bedrijven hebben nu al een regeling”, zegt FNV-bestuurder Gerard van Hees. “Bij verzekeraar CZ krijgt iedereen bijvoorbeeld 50 euro per maand.” Een aantal ondernemingen heeft de reiskostenvergoeding omgezet naar een tegemoetkoming kosten thuiswerken.

> LEES OOK: Kosten thuiswerken: dit kan de werkgever doen

Wat kost thuiswerken de werknemer gemiddeld extra?

Werkgevers besparen op kosten wanneer werknemers niet op kantoor komen. Zo hoeven ze minder uit te geven aan reiskostenvergoedingen, schoonmaakkosten en elektriciteit. Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) becijferde de extra kosten van thuiswerken voor werknemers op gemiddeld 2 euro per dag. Het gaat daarbij allereerst om uitgaven aan extra verbruik van elektriciteit, water en gas. Maar het Nibud rekende ook onkosten mee van kopjes koffie, wc-papier en de afschrijving op bureau en stoel.

> TIP: De demo-omgeving van de Thuiswerkplekchecker geeft volledige toegang tot de e-learningmodule en het dashboard