Arbo in cijfers: een goede werkplek thuis

Arbo in cijfers: een goede werkplek thuis

Als gevolg van de COVID-19-crisis werken steeds meer werknemers noodzakelijkerwijs thuis. Van deze thuiswerkers heeft 4 op de 10 behoefte aan extra middelen om een goede werkplek thuis te kunnen creëren.

In het NEA-COVID-19 onderzoek geeft 61 procent van werknemers aan dat hun werkgever maatregelen heeft genomen om thuiswerken mogelijk te maken. Medio 2020 werkt 44 procent van de werknemers (deels) vanuit huis. Maar wat is er nodig voor een goede werkplek thuis?

> LEES OOK: Thuiswerken, hier moet u op letten

Beeldschermwerk is veel zitten en weinig beweging

Thuiswerken bestaat voor veel werknemers voornamelijk uit beeldschermwerk. Maar liefst 87 procent van de thuiswerkers gaf aan dat ze 6 uur of meer per dag achter hun beeldscherm zitten, terwijl dit in 2019 nog 69 procent was. Beeldschermwerk gaat vaak gepaard met veel zitten en weinig beweging. Dat blijkt ook uit het onderzoek: de thuiswerkers zitten ongeveer 7 uur per dag. Een manier om tijdens het werk beweging te bevorderen is door (korte) pauzes te nemen. Slechts 38 procent van de thuiswerkers doet dit. (Bron: NEA-COVID-19, TNO)

> LEES OOK: Duurzaam thuiswerken is topsport

Uw medewerkers verdienen ook een goede werkplek thuis

Extra middelen nodig voor goede werkplek thuis

Ook is het belangrijk om thuis een goede werkplek te hebben. Het merendeel van de thuiswerkers heeft een goed bureau (67 %), een apart beeldscherm (63%) en een losse muis (86%). Iets minder dan de helft heeft een goed instelbare bureaustoel (46,5%). Daarnaast geeft 40 procent van de thuiswerkers aan dat ze extra middelen nodig hebben om een goede werkplek thuis te kunnen creëren. (Bron: NEA-COVID-19, TNO)

> LEES OOK: Zo zitten uw mensen goed, ook thuis

Goede werkplek thuis met juiste maatregelen

Want wat gebeurt er als uw medewerkers niet beschikken over een goede werkplek thuis? Dan kunnen zij serieuze arm-, nek-, schouder- of rugklachten krijgen. De oorzaken van zulke klachten zijn zowel lichamelijk (slecht zitten, weinig bewegen) als mentaal (stress, werkdruk).

Het goede nieuws: zelfs op afstand kunt u uw medewerkers helpen om fit en gezond te blijven. Neem een kijkje in de Thuiswerkplekchecker. U heeft dan volledige toegang tot de e-learningmodule en kunt bovendien het dashboard bekijken.

Uw medewerkers verdienen ook een goede werkplek thuis