Arbo in cijfers: een goede werkplek thuis

Als gevolg van de COVID-19-crisis werken steeds meer werknemers noodzakelijkerwijs thuis. Van deze thuiswerkers heeft 4 op de 10 behoefte aan extra middelen om een goede werkplek thuis te kunnen creëren.

Arbo in cijfers: een goede werkplek thuis

In het NEA-COVID-19 onderzoek geeft 61 procent van werknemers aan dat hun werkgever maatregelen heeft genomen om thuiswerken mogelijk te maken. Medio 2020 werkt 44 procent van de werknemers (deels) vanuit huis. Maar wat is er nodig voor een goede werkplek thuis?

> LEES OOK: Thuiswerken, hier moet u op letten

Beeldschermwerk is veel zitten en weinig beweging

Thuiswerken bestaat voor veel werknemers voornamelijk uit beeldschermwerk. Maar liefst 87 procent van de thuiswerkers gaf aan dat ze 6 uur of meer per dag achter hun beeldscherm zitten, terwijl dit in 2019 nog 69 procent was. Beeldschermwerk gaat vaak gepaard met veel zitten en weinig beweging. Dat blijkt ook uit het onderzoek: de thuiswerkers zitten ongeveer 7 uur per dag. Een manier om tijdens het werk beweging te bevorderen is door (korte) pauzes te nemen. Slechts 38 procent van de thuiswerkers doet dit. (Bron: NEA-COVID-19, TNO)

> LEES OOK: Duurzaam thuiswerken is topsport

Uw medewerkers verdienen ook een goede werkplek thuis

Extra middelen nodig voor goede werkplek thuis

Ook is het belangrijk om thuis een goede werkplek te hebben. Het merendeel van de thuiswerkers heeft een goed bureau (67 %), een apart beeldscherm (63%) en een losse muis (86%). Iets minder dan de helft heeft een goed instelbare bureaustoel (46,5%). Daarnaast geeft 40 procent van de thuiswerkers aan dat ze extra middelen nodig hebben om een goede werkplek thuis te kunnen creëren. (Bron: NEA-COVID-19, TNO)

> LEES OOK: Zo zitten uw mensen goed, ook thuis

Goede werkplek thuis met juiste maatregelen

Want wat gebeurt er als uw medewerkers niet beschikken over een goede werkplek thuis? Dan kunnen zij serieuze arm-, nek-, schouder- of rugklachten krijgen. De oorzaken van zulke klachten zijn zowel lichamelijk (slecht zitten, weinig bewegen) als mentaal (stress, werkdruk).

Het goede nieuws: zelfs op afstand kunt u uw medewerkers helpen om fit en gezond te blijven. Neem een kijkje in de Thuiswerkplekchecker. U heeft dan volledige toegang tot de e-learningmodule en kunt bovendien het dashboard bekijken.

Uw medewerkers verdienen ook een goede werkplek thuis

TNO

TNO

Onderzoek werk en gezondheid

De expertisegroep Technologie werk en gezondheid van TNO doet toegepast onderzoek en adviseert over arbeid, gezondheid en inzetbaarheid van medewerkers voor beleid en organisaties.

Top 5 best gelezen artikelen in oktober

Top 5 best gelezen artikelen in oktober

Voor het geval je ze gemist hebt, zetten wij de 5 best gelezen artikelen op Arbo-online van de maand oktober nog even op een rij.

Onverwachte bijeffecten van onze innovaties

Onverwachte bijeffecten van onze innovaties

De klimaatverandering zorgt voor meer herrie onder water. Dit verstoort vissen en zeezoogdieren. Wat een onverwacht effect!

Tips voor omgaan met wintertijd

Tips voor omgaan met wintertijd

Alhoewel de wintertijd in het weekend is begonnen, merken veel werknemers het effect van dat uurtje extra vooral wanneer de wekker gaat. Enkele tips...

Is de smartphone een probleem? Hangt er vanaf waar je voor kiest: autonomie of werk-privébalans

Is de smartphone een probleem? Hangt er vanaf waar je voor kiest:...

Slechts weinig apparaten in ons huis krijgen zoveel kritiek als onze smartphone. Want die maakt ons verslaafd, verstoort onze werk-privébalans,...

Weer aan het werk na overlijden dierbare, dit kun je als werkgever doen

Weer aan het werk na overlijden dierbare, dit kun je als werkgever...

Het overlijden van een dierbare naaste heeft een impact op het leven en dat heeft gevolgen voor het werk. Na het overlijden van een naaste werkt een...

Mediation: nuttig, maar niet zonder risico's

Mediation: nuttig, maar niet zonder risico's

Steeds vaker wordt mediation ingezet als het laatste redmiddel om een heftig arbeidsconflict op te lossen. Het heeft belangrijke voordelen: het is...

Dit gaat de Gezondheidsraad doen in 2024

Dit gaat de Gezondheidsraad doen in 2024

Elk jaar stelt de Gezondheidsraad een werkprogramma op. Daarin staan de onderwerpen waarover de Gezondheidsraad het komende kalenderjaar advies wil...

De 5 best gelezen artikelen in september op een rij

De 5 best gelezen artikelen in september op een rij

Ook de afgelopen maand wisten jullie ons op Arbo-online goed te vinden. We zetten de 5 best gelezen artikelen nog even op een rij.