Onveilig op het werk door corona? 19% zegt ja

Een derde van de mensen met praktische beroepen voelt zich onveilig op de werkvloer door het coronavirus. 27 procent geeft aan dat de werkgever geen goede maatregelen treft om hen te beschermen. Dit blijkt uit onderzoek van het CNV onder 2.000 werkenden, uitgevoerd door Maurice de Hond. Doen werkgevers wel genoeg?

Onveilig op het werk door corona? 19% zegt ja

Veel mensen werken al weken thuis, maar in veel praktische beroepen is dat niet mogelijk. Daar werken mensen in veel gevallen nog 'gewoon' op locatie. En veel van die medewerkers voelen zich onveilig op het werk, is de afgelopen tijd gebleken. Zij zijn bang om het coronavirus op te lopen en vrezen dat de maatregelen die hun werkgever genomen heeft onvoldoende zijn.

19% alle werkenden voelt zich onveilig op het werk

Bij die praktische beroepen gaat het om bijvoorbeeld medewerkers in distributiecentra, personeel van callcenters, zorgpersoneel, schoonmakers, vuilnismannen ... de lijst van praktische beroepen is behoorlijk lang. Zij aan zij werken in het magazijn, gedeelde telefoons en headsets bij de beroepsbellers, verkouden collega's die toch moeten komen werken. Op die manier lukt het niet overal om de maatregelen tegen corona goed op te volgen.

> LEES OOK: Corona: zo ziet de zorgplicht van de werkgever eruit

Van alle werkenden – dus zowel praktisch als wetenschappelijk opgeleiden – voelt 19 procent zich onveilig op het werk door corona. En 18 procent geeft ook aan dat de werkgever geen goede beschermingsmaatregelen neemt.

Onveilig op het werk door corona? 19% zegt ja

“Dit zijn schokkende cijfers”, zegt CNV-voorzitter Piet Fortuin. “Omgerekend betekent dit dat bijna twee miljoen werkenden zich momenteel onveilig op het werk voelen. Werkgevers treffen onvoldoende maatregelen om hen te beschermen tegen corona. Uiterst onacceptabel. Als we niets doen, dreigen miljoenen Nederlanders via de werkvloer besmet te worden met corona. Veel laagopgeleiden in vitale sectoren staan in de frontlinie van deze crisis. Zij genieten helaas minder bescherming dan hoogopgeleiden.”

> LEES OOK: Tellen en meetellen

Zorg bovenaan: tekort aan beschermende middelen

Naast de praktische beroepen springt de zorg er in deze peiling bovenuit. Daar voelt 35 procent van de werknemers, zowel hoog- als laagopgeleid, zich onveilig op het werk. Van het zorgpersoneel zegt 30 procent dat de werkgever geen goede maatregelen treft tegen het coronavirus. Dat komt door een tekort aan beschermingsmiddelen en personeel.

> LEES OOK: Tekort aan mondkapjes, is hergebruik een optie?

Maar ook in andere sectoren voelen veel medewerkers zich onveilig op het werk. Dat geldt voor de horeca, het toerisme, de retail, het transport, de beveiliging, de bouw en de schoonmaak, blijkt uit eerdere inventarisaties van het CNV. Fortuin: “In veel sectoren is de noodzaak van een veilige werkvloer doorgedrongen. Maar we zijn er nog lang niet, blijkt uit deze cijfers. We roepen alle werkgevers samen met de overheid op om te zorgen voor een veilige werkvloer.”