Harvard-studie: elk kwartaal op slot tegen corona

Had u er ook goede hoop op, dat het de goede kant opging met het coronavirus? Nog even doorbijten en dan lekker weer naar buiten? Niet meer de hele tijd thuiswerken. Over met de ellende. Dream on. De maatschappij moet waarschijnlijk elk kwartaal weer op slot. Zolang er geen vaccin is tegen corona, tenminste.

Harvard-studie: elk kwartaal op slot tegen corona

Tot 2024 zijn beperkende maatregelen geboden, hoe graag we het ook anders zouden zien,. Elk kwartaal opnieuw op slot. Nog meer thuiswerk. Als we tenminste willen voorkomen dat de boel net zo uit de hand loopt als in Italië. Dat staat in een nieuwe modelstudie van Harvard-hoogleraar epidemiologie Marc Lipsitch, gepubliceerd in Science.

Sociale afstand als aanpak zal nog jaren nodig zijn

“Als sociaal afstand houden met tussenpozen de aanpak is die we willen volgen, dan zal dat nog jaren nodig blijven”, zei Lipsitch op een telefonische persconferentie vanuit Boston. Ja, de berekeningen in het model hebben betrekking op de Verenigde Staten. Maar zijn onderzoeksteam zag weinig reden om aan te nemen dat het in andere landen anders zal zijn.

> LUISTER NAAR de telefonische persconferentie

Na eventuele zomerpauze volgt een heftige herfstpiek

Ook de zonnige gedachte dat het coronavirus zich laat verjagen door mooi en warmer weer, blijkt een illusie. De grafieken van de Harvard-groep maken duidelijk dat dit van korte duur zou zijn. Als het al zou gebeuren. Want na een eventuele zomerpauze volgt dan een extra heftige herfstpiek. Gevolg: de maatschappij moet weer op slot in september. En in december. En in januari en maart opnieuw. Wát, weer massaal aan het thuiswerk? Wen maar vast aan het idee.

> LEES OOK: Tips voor thuiswerken in de coronacrisis

Harvard-studie: elk kwartaal op slot tegen corona

Helaas, we kunnen het coronavirus opnieuw krijgen

Er is nog meer slecht nieuws. Want volgens de onderzoekers is een inmiddels genezen ex-patiënt niet eens immuun. Mensen die het coronavirus hebben gehad, kunnen het gewoon opnieuw krijgen. Dit is bij veel virussen die op de luchtwegen slaan het geval, en naar nu blijkt ook bij corona. “Tenzij er een of andere enorme groepsimmuniteit is waarvan we het bestaan niet weten, zijn de meeste mensen bevattelijk voor besmetting”, stelt Lipsitch.

> LEES OOK: Coronavirus en handen wassen, hoe en wanneer?

Alleen met sociaal leven op slot zijn de pieken te temmen

Hoe verloopt deze pandemie en hoe krijgen we haar onder controle? Dat wilden de onderzoekers graag weten. Met computersimulaties bestudeerden ze de ontwikkeling van twee bekende, mildere coronavarianten die vooral verkoudheid veroorzaken. So far, so good. Toen brachten ze het huidige coronavirus in het spel. Weg waren de sudderende verkoudheden. De grafieken sloegen alarmerend uit, met forse ziektepieken tot in 2024 en verder. Alleen door het sociale leven elk kwartaal op slot te gooien, wist het onderzoeksteam die pieken te temmen.

> LEES OOK: Hoogleraar Ira Helsloot: ‘Corona is gewoon risico’

Harvard-studie: elk kwartaal op slot tegen corona

Het goede nieuws: meer ic-capaciteit, minder (lange) pieken

Hallo, bent u er nog? Mooi. Want er is ook een heel klein beetje goed nieuws. Ten eerste: verdere ophoging van de intensive care-capaciteit zou de tussenpozen tussen de pieken helpen verkorten. En daarmee het aantal keren dat we op slot moeten kunnen verkleinen. Ten tweede: die lockdowns zelf zouden in de loop van de tijd ook korter kunnen. Denk geen maanden, maar weken, in 2022. Een schrale troost misschien, maar alle beetjes helpen.

> LEES OOK: Veerkrachtig leiderschap in coronatijd – 5 tips

Enige uitweg uit lockdown-misère is vaccin of medicijn

Is er een uitweg uit deze lockdown-misère? Enige hoop dat we niet elk kwartaal op slot moeten? Jawel, zegt het Harvard-team, in koor met de rest van de wereld: een vaccin tegen corona. Daarmee kunnen we in ieder geval de pandemie dempen. Ook een medicijn tegen corona, om patiënten die al ziek zijn te behandelen, zou enorm helpen. In de woorden van Lipsitch: “Als je kunt voorkomen dat zieke patiënten zodanig verslechteren dat ze op de intensive care belanden, zou dat een belangrijke bijdrage zijn. Je zou er de druk op de intensive care mee verlichten.”

Bronnen: science.sciencemag.org, ad.nl, volkskrant.nl