Veel bedrijven gaan tegenwoordig anders om met de RI&E. Wat is er veranderd?

De RI&E ziet er tegenwoordig anders uit, zegt Pieter Diehl. “De tijd van even een RI&E’tje maken is echt voorbij. Hoe komt dat? Pieter Diehl legt het uit.

Veel bedrijven gaan tegenwoordig anders om met de RI&E. Wat is er veranderd?

Pieter Diehl vertelt in een podcast met Orly Polak over zijn recente ervaringen als veiligheidskundige met de RI&E. Pieter Diehl is werkzaam bij BMD Zuid. Ook is hij onder andere redacteur van de Kennisbank Arbo in de praktijk.

Volgens Pieter zijn er mooie ontwikkelingen gaande op het gebied van de RI&E. Deze is toch echt aan het veranderen in de praktijk. Steeds meer bedrijven zien er de voordelen van en voeren hun RI&E anders uit dan vroeger. “Even een RI&E’tje doen bestaat niet meer”.

Een RI&E op maat

Een RI&E is steeds op maat gemaakt en sluit aan bij de doelstellingen van de organisatie. Dat is een goede ontwikkeling, vindt Pieter. De RI&E hoeft echt niet alleen een lange opsomming te zijn van wat er allemaal niet goed is. Daar kun je best heel anders mee omgaan. Hoe?

De overheid eist inderdaad dat de RI&E compleet is. En het lastige is dat de deskundige die de RI&E toetst, graag gecertificeerd wil blijven. Dan mag hij niks vergeten en somt daarom zoveel mogelijk risico’s en gevaren op. Maar je krijgt een RI&E nooit compleet. Dus kun je uit de lijst van tekortkomingen er bijvoorbeeld een paar kiezen waaraan je gaat werken. Soms kun je bepaalde onderwerpen ook bundelen.

De medewerkers voeren de RI&E zelf uit

Hoe kan de kwaliteit beter worden? Uiteraard moet je aansluiten bij het bedrijf. Ieder bedrijf is weer anders. Van belang is de betrokkenheid van de medewerkers. Zij moeten de RI&E uitvoeren want ze zijn immers de eigenaar! Ze weten natuurlijk niet alles van risico’s. Maar samen kom je met voorlichting een heel eind. En dan komen er vaak onverwachte dingen boven water.

Stappen voor een goede RI&E

Hoe pak je dat aan? Bij de eerste stap hoort het contact met de OR, de preventiemedewerker en of de KAM manager. Met het management bespreek je dan wat de voordelen zijn van een RI&E en hoeveel schade een ongeval kan veroorzaken, op meerdere fronten. Je moet ook weten wat de doelstellingen van het management zijn. De medewerkers hebben vervolgens een heel belangrijke rol bij de uitvoering. En een tip: vergeet het kantoorpersoneel niet!

Met of zonder deskundige?

Kun je ook een RI&E maken zonder deskundige? Pieter zegt dat de beginstap dan waarschijnlijk minder snel gaat. Een deskundige kan helpen om het project op te starten. Het management moet erachter staan en aangeven wat de einddoelen zijn. Een deskundige kan dat wat makkelijker boven tafel krijgen. Zodat je een programma kunt opstellen voor verandering. Dan volgt er een stappenplan met valkuilen om het einddoel te realiseren.

Beluister de podcast met Pieter Diehl. Daarin geeft hij nog een aantal tips (18 minuten).

Pieter Diehl is onder andere redacteur van de Kennisbank Arbo in de praktijk en mede-auteur van Preventiemedewerker, een praktische handleiding.

Beluister meer podcasts over de RI&E:

Pieter Diehl

Pieter Diehl

Pieter Diehl is van oorsprong gecertificeerd Hogere veiligheidskundige. De afgelopen jaren houdt hij zich ook bezig met leiderschap en eigenaarschap. Hij adviseert grote en middelgrote bedrijven inzake de (veiligheids)cultuur, dit alles om duurzame inzetbaarheid van de medewerkers te vergroten. Pieter is auteur van diverse arboboeken en artikelen. Hij is verbonden aan de PHOV (opleiding HVK) als trainer en examinator en redacteur van de Kennisbank Arbo in de praktijk en mede-auteur van Preventiemedewerker, een praktische handleiding.