Werken thuis tijdens corona: voors en tegens

De laatste jaren zijn kantoren in rap tempo ingericht met zit-stabureaus en andere hulpmiddelen om mensen gezond te laten werken. Nu werken veel medewerkers door corona noodgedwongen thuis. En dat heeft voor- en nadelen, blijkt uit een onderzoek onder ruim 100 thuiswerkers.

Werken thuis tijdens corona: voors en tegens

Voor het onderzoek “Hoe gezond werk jij thuis?” is een willekeurige groep thuiswerkers gevraagd naar de voor- en nadelen van werken thuis. Zij kregen vragen over de inrichting van de werkplek, aanwezigheid van werkgerelateerde klachten, productiviteit en pauzegedrag. Hierbij ging het steeds om een vergelijking tussen werken thuis en werken op kantoor.

Van de respondenten blijkt ruim 75 procent op dit moment volledig thuis te werken in verband met corona en 20 procent gedeeltelijk.

Mensen zien zowel voor- als nadelen aan werken thuis

Thuiswerken brengt verschillende voordelen met zich mee. Uit het onderzoek kwam naar voren dat de respondenten het ontbreken van reistijd als grootste voordeel van thuiswerken zien. Ook ervaren zij meer flexibiliteit en vrijheid om de werkdag in te delen. Veel ondervraagden ervaren thuis meer rust en minder afleiding (vooral van collega’s). Ten slotte gaven zij aan thuis meer veiligheid te ervaren vanwege het coronavirus.

Maar er kleven helaas ook nadelen aan thuiswerken. Uit het onderzoek blijkt dat veel respondenten thuis tijdens de werkdag worden afgeleid (vooral door de kinderen). Ook zien zij als nadeel dat er minder sociale contacten zijn met collega’s. Face-to-face-overleggen of samen bijpraten tijdens een pauze zit er nu even niet in. Tot slot ziet men als groot nadeel dat de werkplek thuis niet ergonomisch is ingericht.

> LEES OOK: Beeldschermwerk? Ontdek je beeldschermplek

Ruim 40 procent is thuis productiever dan op kantoor

Ruim 40 procent van de respondenten geeft aan thuis productiever te zijn dan op kantoor. 27 procent zegt juist op kantoor productiever te zijn. De rest van de ondervraagden ervaart geen verschil.

Werken thuis tijdens corona: voors en tegens

Thuis meer flexibiliteit en vrijheid, maar minder pauzes

De meeste respondenten gaven aan thuis meer flexibiliteit en vrijheid te ervaren. Toch bleek uit het onderzoek dat men thuis gemiddeld minder pauzes inlast tijdens de werkdag dan op kantoor.

Voor zowel het werken op kantoor als thuis valt op dat slechts 50 procent een lunchpauze neemt. Ook nemen medewerkers weinig micropauzes. Dat zijn de korte vitale onderbrekingen (micropauzes) die nodig zijn om de doorbloeding van het lichaam op gang te houden. Dit geldt ook bij zowel werken thuis als op kantoor. Slechts 5 procent van de respondenten neemt elke 10 minuten een korte onderbreking om even van houding te wisselen.

> LEES OOK: Pauzes bij werken aan beeldscherm, laat maar zitten?

Maar 24 procent heeft thuis meer lichamelijke klachten

De resultaten liegen er niet om: ruim 24 procent van de respondenten zegt thuis regelmatig tot altijd werkgerelateerde lichamelijke klachten te hebben: in nek, schouders, rug, armen, polsen, handen of hoofdpijn. Terwijl dit op kantoor minder dan 9 procent is! Daarbij valt ook op dat bijna 34 procent van de ondervraagden op kantoor nooit klachten had. De groep thuiswerkers zonder klachten is slechts 20 procent.

Tips voor gezond werken thuis

Roeien met de riemen die u heeft en toch gezond werken thuis? Met deze vijf tips komt u een heel eind.

 1. Ondersteun uw lichaam
  Ga goed achterin de stoel zitten met de rug tegen de rugleuning aan en laat uw onderarmen ondersteunen terwijl de schouders afhangen.
 2. Werk in een rechte houding
  Plaats het scherm recht voor uw lichaam en zet de bovenkant van het scherm op ooghoogte. Gebruik voor uw laptop een laptopverhoger en plaats documenten tussen toetsenbord en scherm in.
 3. Probeer reiken te voorkomen
  Plaats toetsenbord en muis dichtbij het lichaam en zet ook de telefoon binnen handbereik.
 4. Voorkom kleine repeterende bewegingen
  Typen is gezonder dan muizen, dus gebruik zoveel mogelijk sneltoetsen. Beweeg de muis vanuit de hele arm in plaats van uit de pols. Gebruik een los toetsenbord en muis als u met de laptop werkt.
 5. Zorg voor ontspanning en voldoende beweging
  Beperk het aantal uren beeldschermwerk en neem regelmatig (micro)pauzes. Het advies is om elke 10 minuten even van houding te veranderen en uw spieren te ontspannen/stretchen. Wissel zitten regelmatig af met staan en lopen.

> TIP: Een gezonde werkplek thuis? Check het met de Thuiswerkplekchecker.

Ergonomie ondergeschoven kindje bij werken thuis

Bij de vragen over aanwezig meubilair en hulpmiddelen op de werkplek thuis viel op dat slechts 3,5 procent van de respondenten het beeldscherm op ooghoogte heeft staan. Dit betekent dat bijna iedereen tijdens het werken thuis het hoofd in een onnatuurlijke houding houdt. Dit kan vooral bij veel omlaag kijken erg belastend zijn voor de nek en leiden tot nekklachten of hoofdpijn.

> LEES OOK: Scheelzien van beeldschermwerk? Schei toch uit

De meeste ondervraagden gaven aan dat de werkplek op kantoor beter is ingericht dan de thuiswerkplek. Zo heeft bijvoorbeeld nog geen 50 procent thuis de beschikking over een instelbare bureaustoel, terwijl bijna 85 procent op kantoor wel over een goede stoel beschikt.

Op de vraag “Wat ontbreekt er nog om thuis goed (ergonomisch) te kunnen werken?” gaven de meeste respondenten als antwoord voor werken thuis te willen beschikken over ergonomisch meubilair. Ook zien veel respondenten een beeldschermverhoger (een laptopstandaard bijvoorbeeld) als een noodzakelijke toevoeging aan de thuiswerkplek.

> TIP: DOWNLOAD de infographic Thuiswerken in coronatijd

Gezond werken met een ergonomische thuiswerkplek

Uit het onderzoek blijkt dat mensen significant meer lichamelijke klachten ervaren nu zij thuiswerken. Vooral het ontbreken van een ergonomische werkplek is hierbij een belangrijke factor. Terwijl een ergonomisch ingerichte werkplek mensen juist ongemerkt stimuleert tot het aannemen van een goede werkhouding en hen zo helpt om gezond te werken.

Bron: R-Go Tools, ontwerper en producent van ergonomische hulpmiddelen

Ook thuis zitten uw medewerkers goed. Met de Thuiswerkplekchecker.> TIP: Checken of uw medewerkers ook thuis goed zitten? Vraag de demo van de Thuiswerkplekchecker aan en zorg er samen met hen voor dat zij inzicht krijgen in hun persoonlijke beeldschermwerkplek! Zo weet u zeker dat zij ook thuis gezond en veilig werken. En daar wordt u allemaal beter van.

5 best gelezen artikelen in oktober 2023

5 best gelezen artikelen in oktober 2023

Voor het geval je ze gemist hebt, zetten wij de 5 best gelezen artikelen op Arbo-online van de maand oktober nog even op een rij.

Onverwachte bijeffecten van onze innovaties

Onverwachte bijeffecten van onze innovaties

De klimaatverandering zorgt voor meer herrie onder water. Dit verstoort vissen en zeezoogdieren. Wat een onverwacht effect!

Tips voor omgaan met wintertijd

Tips voor omgaan met wintertijd

Alhoewel de wintertijd in het weekend is begonnen, merken veel werknemers het effect van dat uurtje extra vooral wanneer de wekker gaat. Enkele tips...

Is de smartphone een probleem? Hangt er vanaf waar je voor kiest: autonomie of werk-privébalans

Is de smartphone een probleem? Hangt er vanaf waar je voor kiest:...

Slechts weinig apparaten in ons huis krijgen zoveel kritiek als onze smartphone. Want die maakt ons verslaafd, verstoort onze werk-privébalans,...

Weer aan het werk na overlijden dierbare, dit kun je als werkgever doen

Weer aan het werk na overlijden dierbare, dit kun je als werkgever...

Het overlijden van een dierbare naaste heeft een impact op het leven en dat heeft gevolgen voor het werk. Na het overlijden van een naaste werkt een...

Mediation: nuttig, maar niet zonder risico's

Mediation: nuttig, maar niet zonder risico's

Steeds vaker wordt mediation ingezet als het laatste redmiddel om een heftig arbeidsconflict op te lossen. Het heeft belangrijke voordelen: het is...

Dit gaat de Gezondheidsraad doen in 2024

Dit gaat de Gezondheidsraad doen in 2024

Elk jaar stelt de Gezondheidsraad een werkprogramma op. Daarin staan de onderwerpen waarover de Gezondheidsraad het komende kalenderjaar advies wil...

5 best gelezen artikelen in september 2023

5 best gelezen artikelen in september 2023

Ook de afgelopen maand wisten jullie ons op Arbo-online goed te vinden. We zetten de 5 best gelezen artikelen nog even op een rij.