Somber of gespannen door corona? Praat erover

Er is een overheidscampagne van start gegaan die zich richt op mentale klachten tijdens de coronacrisis. Met de boodschap: 'Somber of gespannen door het coronavirus? Praat erover' wordt daarmee aandacht gevraagd voor de psychische gevolgen van de corona-uitbraak.

Somber of gespannen door corona? Praat erover

Op de radio en op sociale media staan filmpjes met praktische tips. Ook worden mensen die somber of gespannen door corona zijn, opgeroepen erover te praten of hulp te zoeken als dat nodig is. Staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) wil er met de campagne aan bijdragen dat mensen deze periode mentaal zo goed mogelijk doorkomen.

De kans op besmetting en de maatregelen om de uitbraak onder controle te krijgen, levert veel stress op. Zo worden veel mensen somber of gespannen door corona omdat ze thuis moeten werken en sociale contacten missen. Voor de ruim 1 miljoen Nederlanders die al te maken hadden met psychische klachten, geldt dit nog eens extra.

> LEES OOK: Pas op voor psychische overbelasting van thuiswerkers

Mensen geven aan meer last te hebben van angst, depressiviteit, paniek en slecht slapen. Daarnaast kunnen mensen met psychische klachten door de coronamaatregelen een extra drempel ervaren om naar de huisarts te gaan voor hulp als ze dreigen vast te lopen.

Somber of gespannen door corona? Naar de huisarts!

Blokhuis: “Mensen die meer last hebben van psychische klachten of die niet lekker in hun vel zitten in deze periode, moeten weten dat ze niet alleen zijn. Er komt nogal wat op ons af en het is niet vreemd dat mensen zich daardoor somber of gespannen voelen. Het belangrijkste is om erover te praten. Met je familie, je partner of je vrienden. Ik wil mensen ook oproepen om echt naar de huisarts te gaan als ze hulp nodig hebben.”

> LEES OOK: Advies op afstand van bedrijfsarts in corona-tijd

Somber of gespannen door corona? Praat erover

“Met de campagne ‘Somber of gespannen door het coronavirus? Praat erover’ willen we duidelijk maken aan mensen die hiermee te maken hebben: je bent niet alleen. Maar we willen ook praktische oplossingen aandragen om deze periode ook mentaal zo goed mogelijk door te komen.”

> LEES OOK: Playful work design voor fijner (thuis)werken

Filmpjes met praktische tips via radio en social media

De campagne is te horen op de radio en te zien op Instagram, Twitter en Facebook. Daar zijn ook filmpjes te zien met bijvoorbeeld tips over hoe om te gaan met drukte in huis of het belang van goed eten en een vaste routine als je niet zo lekker in je vel zit. Op rijksoverheid.nl staan meer praktische tips en verwijzingen naar hulplijnen.

Bron: rijksoverheid.nl