In de exitstrategie of juist niet: mondkapjes

Gebruik van mondkapjes door burgers moet onderdeel worden van de afbouw van de coronamaatregelen. Een groot deel van de Tweede Kamer dringt hier op aan bij het kabinet. In landen om ons heen wordt het gebruik van bijvoorbeeld stoffen mondkapjes juist aanbevolen.

In de exitstrategie of juist niet: mondkapjes

> LEES OOK: ‘Bewaak adembeschermingsnorm in coronatijd’

Fractievoorzitter Klaas Dijkhoff, van de grootste coalitiepartij VVD, vraagt het kabinet “hier niet te star in te zijn”. Hij wil bekijken in welke situaties gewone mondkapjes kunnen helpen.

Mondbescherming meenemen in exitstrategie?

CDA-voorman Pieter Heerma wil dat “vormen van mondbescherming” ook worden meegenomen in de afbouw van de coronamaatregelen. Professionele mondmaskers gaan nu wegens de grote tekorten alleen naar de zorg.

> LEES OOK: Mondmaskers naar waar ze het meest nodig zijn

“Maar als we straks gewoon weer wat gaan opstarten en middelbare scholieren gaan weer met het ov reizen. Geldt dan in Nederland ook niet dat dan alternatieve vormen van mondbescherming toch nodig zijn?” vraagt de christendemocraat zich af.

> LEES OOK: Terug naar kantoor, maar hoe dan?

In de exitstrategie of juist niet: mondkapjesRIVM vond gebruik mondkapjes eerder goed idee

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu pleitte jaren geleden juist voor het gebruik van stoffen mondbedekkingen om pandemieën tegen te gaan, zegt PVV-leider Geert Wilders. “Ze vonden het gebruik ervan toen een uitstekend idee.” Pas nu er een tekort aan is, is het instituut van mening veranderd, beweert hij.

> LEES OOK: Mondkapjes beschermen onvoldoende tegen coronavirus

GroenLinks-leider Jesse Klaver wil dat het kabinet mondkapjes meeneemt in het uitwerken van de exitstrategie. Hij vraagt aan zorgminister Hugo de Jonge “op welke wijze mondkapjes voor de bevolking daaraan kunnen bijdragen”. Daar moet het kabinet nu ook al rekening mee houden door voldoende kapjes in te kopen, aldus Klaver.