Drie tips: zo voorkom én verhelp je een muisarm

Uit een recent onderzoek uit Zweden blijkt dat 46% van de kantoormedewerkers vanuit huis werkt. Toen de respondenten gevraagd werd of de klachten begonnen toen ze tijdens de pandemie vanuit huis moesten werken, kwam er een verrassend antwoord. Maar liefst 20% van de mensen heeft het gevoel dat ze inmiddels een muisarm hebben. Daar kan wat aan gedaan worden.

Drie tips: zo voorkom én verhelp je een muisarm

Het onderzoek, dat Kantar SIFO in opdracht van Mousetrapper uitvoerde, is een herhaling van een studie uit 2018. In de tussentijd zijn de klachten van medewerkers die achter de laptop werken, flink verergerd. Welke klachten zijn er precies? Een muisarm, RSI of KANS zijn verzamelnamen voor verschillende aandoeningen die optreden als er langdurig gewerkt wordt en de armen en handen nauwelijks bewegen.

Dit kan overmatige spanning veroorzaken in alle spieren rond de armen, nek, schouders en handen. Een juiste werkhouding verkleint de kans op KANS (Klachten aan Arm, Nek en/of Schouder) en soortgelijke klachten, die eventueel chronisch kunnen worden.

Iedereen zou gecentreerd moeten werken

Door gecentreerd te werken, dus met je handen recht voor je en zonder naar de muis te hoeven reiken, ontspannen je spieren en voorkom je problemen die kunnen ontstaan als je met een conventionele muis werkt. Als je niets doet aan jouw muisarm maar de pijn verbijt, kun je chronisch letsel oplopen. Je kunt een andere manier van werken aanleren, maar als je weer teruggrijpt naar je oude gewoonten, keert de pijn ook terug.

Op tijd actie ondernemen is natuurlijk goed voor jezelf, maar ook voor de samenleving. Veel mensen worden langdurig ziek en moeten revalideren om hun werk weer te kunnen hervatten. In de meeste gevallen had dit echter kunnen worden voorkomen door meer kennis en betere hulpmiddelen.

Drie tips

Als je thuiswerkt en een muisarm wilt voorkomen, moet je met drie dingen rekening houden:

  1. Plaats je voeten stevig op de grond
   Stel je stoel zo af dat je voeten goed op de vloer rusten, in een positie iets voor de knieën. Gebruik indien nodig een voetensteun.
  2. Houd je armen in een hoek van 90°
   Ontspan je schouders en houd je ellebogen in een hoek van ongeveer 90°. Als je van positie verandert, probeer je armen dan binnen een hoek van 70° tot 135° te houden. Probeer af en toe staand te werken.
  3. Werk gecentreerd
   Als je KANS wilt voorkomen, is het van belang dat je je handen binnen je schouders houdt. Een veelvoorkomend probleem is dat mensen continue hun arm draaien om de muis naast het toetsenbord te pakken. Wanneer je een ergonomische centrale muis, zoals een Mousetrapper gebruikt, dan kun je een goede houding aannemen waarbij je armen en handen ontspannen blijven. Een centrale muis zorgt na een paar weken voor merkbare verlichting van de pijn. De Mousetrapper Alpha en laptopstandaard zijn speciaal ontwikkeld voor laptopgebruikers. Deze set stelt je in staat om ook thuis, op een verantwoorde manier, ergonomisch te kunnen werken.

Bonustip!

Plaats je scherm op de juiste hoogte zodat je ogen een beetje naar beneden kijken. Zorg ervoor dat de bovenkant van het scherm op ooghoogte staat, of net iets lager. Als je op een laptop werkt, gebruik dan altijd een laptopstandaard in combinatie met een los toetsenbord en een centrale muis voor een correcte en comfortabele werkhouding. De Alpha combineert beide.

Dit artikel is gesponsord door Mousetrapper