Bezoekers van geslaagd Landelijk Arbocongres 2022 weer helemaal bijgepraat en geïnspireerd 

Het roer moet om! De arbofunctionaris in control. Dat was het thema van het Landelijk Arbocongres in Rotterdam Ahoy. Het Landelijk Arbocongres vond plaats op de tweede dag van de vakbeurs Safety&Health@Work. Een verslag, mét de foto's!

Bezoekers van geslaagd Landelijk Arbocongres 2022 weer helemaal bijgepraat en geïnspireerd 

Het Landelijk Arbocongres is al 20 jaar dé dag voor professionals die zich door experts laten bijpraten over actuele arbothema’s. En ook dit jaar waren er bijna 200 deelnemers aanwezig op deze dag vol inhoud, inspiratie en interactie. Zij luisterden aandachtig naar interessante keynotes en lieten zich inspireren door 9 inhoudelijke sessies, gegevens door professionals. Op de beurs Safety&Health@Work lieten talloze exposanten hun laatste snufjes en trends zien op het gebied van veilig en gezond werken met inspirerende workshops.

De wereld is veranderd

Dagvoorzitter Koen Langenhuysen opende de dag. Corona heeft de wereld veranderd. Veilig en gezond werken heeft door de coronapandemie nog meer prioriteit gekregen. En dat is hard nodig. Want het verzuim loopt op en werkstress is een groot probleem. De RI&E krijgt meer aandacht dan ooit en hybride werken noopt bedrijven tot nieuwe afspraken over werken in teams. Hoe zorg je ervoor dat je voor iedere werknemer de juiste situatie creëert? En dat je deze steeds weer aanpast als er iets verandert? Als arboprofessional sta je daarbij aan het roer. Maar je doet dat niet alleen gelukkig.

Drie keynote speakers

Daantje Derks, universitair hoofddocent aan de Erasmus Universiteit Rotterdam liet zien wat de impact van digitale media is op ons werk en hoe dat de werk-privé balans beïnvloedt.

Auteur en gedragsveiligheidskundige Annemarie Timmermans benadrukte het belang van preventie en je veilig voelen en veilig zijn. Het is echt mogelijk om als preventieprofessional effectief en succesvol te adviseren en daarbij ook je energie en je passie te behouden.

Tony Thoeng, Marjolein Uiterwijk en Edo Wilcke van de Nederlandse Arbeidsinspectie vertelden over hun onderzoek naar ongewenst gedrag. Zij vroegen wetenschappers en praktijkexperts wat volgens hen de belangrijkste risicofactoren voor ongewenst gedrag tussen medewerkers en leidinggevenden zijn. De drie sprekers vertelden over wat de kans op ongewenst gedrag op het werk vergroot en welke interventies wel of niet werken.

Burn-out , liegen en gedrag

Tijdens de drukbezochte workshops kwamen diverse onderwerpen aan de orde. Burn-out en werkstress zijn een groot probleem op dit moment. Jennifer Elders liet zien wat de oorzaken van werkstress zijn en hoe een burn-out kan ontstaan. We hebben het dan over preventie en hoe je stressklachten herkent. Als arboprofessional is het goed om te weten welke interventies je kunt gebruiken en wat de functie is van hersteltijd.

Dat ook werknemers gemiddeld tweemaal per dag glashard liegen is niet zo bekend, ook niet bij de die werknemers zelf. Sophie van der Zee vertelde wat de redenen daarvan zijn. Vrouwen liegen wat vaker om sociale redenen, terwijl mannen vaker liegen om er zelf beter van te worden. Zien of iemand liegt is best lastig.

Guus Koomen legde uit hoe het zit met de intention-action gap en waarom we die vaak zien in de praktijk. En natuurlijk kun je die wel degelijk kleiner maken aan de hand van bepaalde psychologische en sociologische mechanismen die van invloed zijn.

Gevaarlijke stoffen

Goed omgaan met gevaarlijke stoffen is een hot issue op dit moment. Edwin Ferdinandus ging in op het vierstappenmodel van de Nederlandse Arbeidsinspectie en hoe je gevaarlijke stoffen kunt beheren op een praktische manier. Tamara Onos legde nog eens uit wat het verschil is tussen gevaar en risico bij het omgaan met gevaarlijke stoffen in de praktijk en hoe je met een praktisch handvat daarmee aan de slag kunt gaan.

De RI&E

We weten allemaal dat de RI&E een heel belangrijk element is en blijft bij veilig en gezond werken. Maak dus van de RI&E een slimme RI&E. Hoe dat werkt legde Jos Villevoye uit tijdens zijn workshop. De RI&E is ook geen product maar een proces met laagjes. Daarmee kun je naleving van wetten en andere eisen aantonen maar óók de veiligheidsprestaties binnen de organisatie beter maken.

Wim van Alphen vertelde hoe het nieuwe overheidsbeleid rond de RI&E eruitziet en welke eisen nu gelden. Welke kerndeskundigen kunnen nu de RI&E toetsen en wanneer zijn verdiepende onderzoeken nodig? Goed om te weten, want je wilt het proces van de RI&E goed stroomlijnen en levend houden.

Interne auditing

Audits moeten geen grote hinder geven bij de dagelijkse bedrijfsvoering, is de visie van Jan Dillen. En interne audits kunnen wel degelijk meerwaarde bieden aan de organisatie. Dat kun je als arboprofessional faciliteren en organiseren. Het intern auditproces wordt dan minder saai en bureaucratisch en de interne audit krijgt dan echt meerwaarde. Het kwam allemaal aan bod tijdens zijn workshop.

Reanimatie

Als reanimatie plotseling nodig is geeft dat chaos, spanning, onzekerheid en angst. Maar hulpverleners moeten wel de juiste handelingen verrichten. Auke van de Wal liet zien dat de juiste richtlijnen hierbij helpen en wat je daarbij verder nodig hebt.

Het was een boeiende en goed verzorgde dag. En in de pauzes konden de deelnemers kennismaken met standhouders en over de beurs Safety&Health@work lopen voor nog meer inspiratie.

Zien we je volgend jaar weer op het Landelijk Arbocongres 2023?

Andere relevante artikelen over Het roer moet om:

Impressies van het Landelijk Arbocongres op 6 oktober in Rotterdam Ahoy.
Foto’s: Herbert Wiggerman, Utrecht.


Lees meer over

Jacqueline Joosten

Jacqueline Joosten

Hoofdredacteur

Jacqueline volgt sinds jaar en dag alles over veilig en gezond werken. Zij probeert altijd waarde toe te voegen aan berichten en de vertaalslag te maken naar de arboprofessional.